Forslag til endringer i folkehøyskoleloven og forskrift til folkehøyskoleloven

Utdanningsforbundet mener generelt at alle former for utdanning, inkludert folkehøgskoler, bør ha god kvalitet og være tilgjengelig for alle som ønsker seg et år på en folkehøgskole. De ansatte skal ha trygge arbeidsforhold og gode lønns- og arbeidsvilkår. Det er også viktig at lærere i folkehøgskoler har muligheten til å utvikle seg faglig, og at de har tilgang til etter- og videreutdanning.

For Utdanningsforbundet representerer folkehøgskolen en viktig arena for å fremme kunnskap og dannelse som bidrar til å videreutvikle velferdsstaten og samfunnets felles verdier hvor elever kan utvikle seg som enkeltindivid og innenfor et sosialt fellesskap. Departementet skriver i sitt høringsbrev at folkehøgskolenes særegenhet skaper rammer som fremmer engasjement, opplysning og utvikling, som kan bidra til samfunnsengasjement i vid forstand. Dette stiller Utdanningsforbundet seg bak, og mener at folkehøgskolenes rolle i å formidle verdier som tillit og fellesskap, legger grunnlag for en demokratisk bevissthet som er særlig viktig i tider preget av uro, politisk ustabilitet og konflikt.

Departementet foreslår endringer i dagens formålsbestemmelse for å tydeliggjøre folkehøgskolenes rolle i samfunnet. Departementet mener det er viktig at formålsparagrafen framhever folkehøgskolenes rolle i å fremme allmenndanning og folkeopplysning, demokrati, menneskeverd og livsmestring. I tillegg foreslås det at skolene skal bidra til mangfold, være åpen for alle og fremme bærekraftig utvikling.

Utdanningsforbundet er positive til at folkehøgskolene skal fremme demokrati, menneskeverd, livsmestring, mangfold og bærekraftig utvikling, men vi er usikre på om dette bør være en del av det primære formålet til folkehøgskolene. I likhet med Folkehøgskolerådet, mener Utdanningsforbundet at det primære formålet til folkehøgskolene skal handle om allmenndanning og folkelig opplysning, og at skolenes arbeid innenfor disse begrepene skal bidra til å nå de overordnede samfunnsmålene. Dersom formålet til folkehøgskolene utvides, vil det også stille større krav til kompetanse blant de ansatte.

Les mer: vårt høringssvar (PDF, 103kB)