Fikk ned sykefraværet med firedagersuke

Kan økt bemanning, lavere arbeidsbelastning og høyere lønn skape mindre fravær, bedre kvalitet og en mer attraktiv arbeidsplass? I Kvalsund barnehage i Hammerfest gir en treårig prøveordning lovende resultater.

Hva gjør man når alarmen virkelig går i en barnehage? Vinteren 2023-2024 var situasjonen i Kvalsund barnehage i Hammerfest uholdbar. De måtte stenge avdelinger og hadde bare 50 prosent drift. Styrer Una Charlotte Øien manglet rett og slett folk – og verken utlyste stillinger eller vikariater var særlig populære.

Våren 2024 tok kommunen grep og foreslo et treårig pilotprosjekt for å snu utviklingen. Prosjektet ga raskt resultater: I april 2024 var nesten halvparten av de ansatte i Kvalsund barnehage i Hammerfest sykmeldt. Et halvt år senere var bare 9 prosent av de ansatte borte fra jobb på grunn av sykdom.

Snuoperasjonen har vakt oppsikt – også på grunn av de kraftfulle virkemidlene Hammerfest kommune satte inn for å få bedret situasjonen i barnehagen. Til tross for at kommunen har en anstrengt økonomi, valgte de å satse.

De ansatte i Kvalsund barnehage jobber fire dager i uken (80 %), men blir betalt for fem (100 %). For å få dette til har barnehagen en ordning med rullerende fridag.

For å kunne ha full bemanning (når de ansatte jobber 80 %) fikk barnehagen tilført tre nye stillinger: En barnehagelærer og to fagarbeidere/assistenter. 

I tillegg er det innført et honorar på 50.000 kroner for de som inngår en arbeidsavtale med Hammerfest kommune. Bindingstiden for en slik avtale er to år.

Ordningen startet opp i august 2024.

Tøffe tider

Lokallaget til Utdanningsforbundet i Hammerfest hadde tett dialog med kommunen i forkant av ordningen.

– Det var tøffe tider i barnehagene i Hammerfest. I 2023 fikk vi mange tilbakemeldinger fra barnehagene om at det var mange fortvila barnehagelærere på jobb. Vi inviterte til møter med politikerne for å opplyse dem om hva som faktisk foregikk der ute, sier lokallagsleder Ida Marie Midttun.

For å få tegnet et klart bilde av situasjonen tok Utdanningsforbundet Hammerfest kontakt med samtlige partier. De la fram en kartlegging de hadde gjort sammen med kommunen, som pekte på utfordringer som antall barnehagelærer per barn, vikarer og åpningstid.

Forslaget til en prøveordning i Kvalsund kom på bordet fra politisk hold. Men Midttun tror påvirkningsarbeidet de gjorde i forkant var viktig for å bevisstgjøre politikerne om tilstanden i Hammerfest-barnehagene.

– Jeg har opplevd at alle involverte parter har hatt ønske om å dra i samme retning her. Vår rolle var å ivareta de profesjonsetiske og faglige hensynene man må ta i en slik prosess, sier hun. 

Kommunen har redusert åpningstiden i alle barnehagene med en halvtime. Det har ikke vært situasjoner som har ført til stengte barnehager etter dette. 

– Å føre avvik er avgjørende

Både tillitsvalgt Vibecke Bakkevig og styrer Una Charlotte Øien begynte i Kvalsund barnehage i 2022 og har vært med på hele prosessen frem mot den nye ordningen. De peker på to viktige virkemidler som måtte til for å få snudd situasjonen: Å føre avvik og å ha et tett samarbeid med foreldrene.

– Vi fikk ikke tatt ut plantid og hadde ikke forsvarlig bemanning til å drive avdelingene. Det var viktig å føre avvik for å synliggjøre hva som var problemene, sier Ølen.

Det var viktig å få politikerne med på virkelighetsbeskrivelsen, mener hun. Hun påpeker at samarbeidet med foreldrene er gull verdt for å få dette til.

– Vi må ikke være redde for å rope. Hvis ikke vi roper, blir vi ikke hørt. Og så gjelder det å få foreldrene med seg på laget og å få dem til å se det store bildet. Vi har vært åpne mot foreldrene og opplever å ha hatt dem på vår side hele tiden.

– Hvis vi for eksempel stenger tidligere, må vi vektlegge at det er det for barnets sikkerhet. Jeg tror aldri vi hadde fått det til uten at foreldrene sto sammen med oss og fikk politikerne til å se hva som foregikk.

Foto av Una Charlotte Øien

Styrer Una Charlotte Øien. Foto: Privat.

Økte rekrutteringen

Da de tre nye stillingene i Kvalsund ble utlyst våren 2024, merket de raskt at noe hadde endret seg.

– Vi pleide å få 1-2 søkere til barnehagelærerstillinger, og de var gjerne ikke kvalifiserte. Når disse stillingene ble utlyst, fikk vi 17-18 søkere til hver av stillingene som krevde barnehagelærerutdanning. Det ble gledeshyl inne på kontoret, sier Øien.

Plutselig var barnehagen, som ligger en halvtimes kjøretur fra Hammerfest sentrum, blitt et mer attraktivt sted å jobbe.

– Vi har riktignok ikke «tatt noen» ansatte fra andre barnehager i vår kommune. Men det var søkere med barnehagelærerutdanning som var i skolen og som har begynt å jobbe i barnehagen igjen, sier Øien.

Ordningen har gjort utvilsomt gjort barnehagen mer populær, mener lokallagsleder Ida Marie Midttun.

Jeg tror at tiltak som dette kan få flere barnehagelærere tilbake til yrket.

– Jeg tror at tiltak som dette kan få flere barnehagelærere tilbake til yrket. Økt lønn, som man har fått til i Kvalsund, hjelper nok. Men jeg tror egentlig det aller viktigste er den ekstra fridagen og signaleffekten det har at denne ordningen fungerer. At man viser vilje til å gjøre noe med rammene i barnehagen, sier hun. 

Et kostbart tiltak

Politikerne i Hammerfest har uttalt seg positivt om ordningen i Kvalsund, som har blitt mye omtalt i mediene. Samtidig er det liten tvil om at tiltaket er kostbart for kommunen på kort sikt.

– Vi håper at dette vil lønne seg på lang sikt, og de vil nok spare inn veldig mye på å ha fått ned sykefraværet, sier Midttun.

– Jeg ser at vi sparer inn midler når vi ikke trenger vikarer, sier Øien, som anslår at det går med ca. 4000 kroner dagen når man trenger en vikar.  

Men hun mener det er viktig at ordningen ikke reduseres til et spørsmål om kroner og øre.

– Vi bor i en liten bygd. Spørsmålet om når barnehagedriften lønner seg må sees i et større samfunnsøkonomisk perspektiv. Foreldrene her jobber overalt og er helt avhengige av barnehagen for å få hverdagen til å gå rundt. Da kan man ikke regne på hvor mye man kan spare, bare ved å se på vikarutgifter alene.

Hun synes også at det er grunnleggende feil å telle hvor mye penger vi bruker på barns oppvekst.

– Det er ikke der vi skal spare penger. Spesielt ikke når vi ser at det er mange som slutter i barnehagene, sier Øien.

– Som natt og dag

Barnehagen leverer løpende informasjon til administrasjonen og kommunaldirektøren om hvordan ordningen fungerer. Og i barnehagen er de ikke tvil om at ordningen er bra – både for barna og de ansatte.

– Det er som natt og dag. Det fungerer kjempegodt og vi som jobber her i dag er veldig fornøyde. Vi får gjennomført de planene vi legger, og vi er nok asnatte til å ivareta både barna og hverandre, sier Vibecke Bakkevig.

Det er for eksempel kjempeviktig å ha et lederfellesskap som fungerer, der man kan gjennomføre pedagogiske ledermøter, understreker hun.

– Det gjør at vi kan gjøre et godt arbeid over tid, og ikke bare drive brannslukking. Nå kan vi drive en barnehage sånn som den skal drives. Det er veldig motiverende, sier Bakkevig.

Også lokallaget i Hammerfest merker stor interesse og positivitet rundt ordningen.

– Det er fantastisk å høre de som jobber der ute fortelle at de får gjort arbeidet sitt enda bedre, selv om de er en dag mindre på jobb. Og det er jo det som er det viktigste i barnehagen – både for de ansatte og for barna, sier Midttun.