Retningslinjer; overordnet organisasjonsledds adgang til å gripe inn når underliggende organisasjonsledd ikke er i stand til å ivareta sine oppgaver etter vedtektene

Denne retningslinjen er hjemlet i vedtektene § 14 Besluttende organisasjonsledd, pkt. 14.2:

Dersom et styre ikke er i stand til å ivareta sine oppgaver etter vedtektene, kan overordnet organisasjonsledd vedta å løse styremedlemmer og varamedlemmer fra sine verv, og oppnevne nye styremedlemmer og varamedlemmer. Slikt vedtak fattes av lokallagsstyret når det gjelder klubber, fylkesstyret når det gjelder lokallag og sentralstyret når det gjelder fylkeslag. Sentralstyret vedtar retningslinjer som utdyper denne bestemmelsen.

Bestemmelsen ble vedtatt på landsmøtet 2012.

Fylkesstyrets oppgaver er beskrevet i vedtektene § 48. For lokallagsstyret er oppgavene beskrevet i § 62, og på arbeidsplassnivå er oppgavene for tillitsvalgte og klubbstyre beskrevet i § 75. Disse paragrafene slår fast hva som er de respektive styrers oppgaver, uten at paragrafene må forstås som uttømmende.

Et styre kan forsømme sine oppgaver på forskjellige måter. Gjentatt manglende oppfølging av helt sentrale oppgaver, som f.eks. manglende oppfølging av drøftingsmøter, forhandlinger, personalsaker, skolering er noen eksempler. Eller styret kan være preget av konflikter, som i sin tur fører til at styret ikke ivaretar sine oppgaver etter vedtektene.

Noen ganger vil slike situasjoner bli løst på det nivået hvor de er oppstått, f.eks. ved at et eller flere styremedlemmer stiller sine plasser til disposisjon, at det innkalles til ekstraordinært årsmøte eller at et eller flere styremedlemmer ikke blir gjenvalgt på ordinært årsmøte. Men det kan også være nødvendig med veiledning og bistand fra overliggende organisasjonsledd. Det enkelte styre eller et eller flere styremedlemmer i styret, kan be om slik bistand, eller overliggende organisasjonsledd kan, ut fra sin vurdering av situasjonen, på eget initiativ gripe inn.

Dersom en klubb ikke ivaretar sine oppgaver etter vedtektene, har lokallagsstyret rett og plikt til å bistå klubben med veiledning og annen relevant bistand. Lokallagsstyret bør oppnevne ansvarlig for oppfølging dersom dette skal være en annen enn lokallagsleder. Det legges til grunn at veiledning og bistand tar sikte på å løse oppstått situasjon smidig og i minnelighet. Dersom det ikke er mulig, kan lokallagsstyret vedta at de berørte tillitsvalgte løses fra sine verv og at det velges eller oppnevnes nye tillitsvalgte.

Dersom et lokallagsstyre ikke ivaretar sine oppgaver etter vedtektene, har fylkeslaget rett og plikt til å bistå lokallagsstyret med veiledning og annen relevant bistand. Fylkesstyret oppnevner ansvarlig for oppfølging. Det legges til grunn at veiledning og bistand tar sikte på å løse oppstått situasjon smidig og i minnelighet. Dersom det ikke er mulig, kan fylkesstyret vedta at de berørte styremedlemmer og varamedlemmer løses fra sine verv og at det velges eller oppnevnes nye styremedlemmer og varamedlemmer.

Dersom et fylkesstyre ikke ivaretar sine oppgaver etter vedtektene, har sentralplan rett og plikt til å bistå fylkesstyret med veiledning og annen relevant bistand. Dette ivaretas av sekretariatet ved seksjon for organisasjonsbygging. Det legges til grunn at veiledning og bistand tar sikte på å løse oppstått situasjon smidig og i minnelighet. Dersom det ikke er mulig, kan sentralstyret, etter råd fra sekretariatet, vedta at berørte styremedlemmer og varamedlemmer løses fra sine verv og at det velges eller oppnevnes nye tillitsvalgte.

Dersom overliggende organisasjonsledd vedtar at styremedlemmer og varamedlemmer skal løses fra sine verv, bør det fortrinnsvis innkalles til ekstraordinært årsmøte for å få valgt nytt styre. Den årsmøtevalgte valgkomiteen trer da i funksjon for å skaffe kandidater til vervene. Dersom tungtveiende grunner skulle tilsi at et ekstraordinært årsmøte ikke er hensiktsmessig, oppnevner overliggende organisasjonsledd styremedlemmer og varamedlemmer etter forslag fra valgkomiteen. Oppnevningen kan ikke gjelde lenger enn fram til første ordinære årsmøte. Tungtveiende grunner for ikke å innkalle til ekstraordinært årsmøte kan f.eks. være at det er kort tid igjen til ordinært årsmøte.

Når det gjelder fylkesplan, ivaretas veiledning og bistand av sentralt sekretariat ved seksjon for organisasjonsbygging. Sentralstyrets ansvar begrenser seg til å fatte de nødvendige vedtak for å få løst situasjonen.

Fylkeslag og lokallag kan også bruke seksjon for organisasjonsbygging som veileder og diskusjonspart når de står overfor tilsvarende situasjoner.

Overliggende organisasjonsledd har ansvar for å dokumentere hvilke vedtak som er fattet, hvilke råd og tiltak som er foreslått og eventuelt gjennomført for å få underliggende organisasjonsledd til å fungere tilfredsstillende. De berørte tillitsvalgte har anledning til å anføre sitt syn og sine vurderinger. Deres anførsler skal være en del av dokumentasjonen.

Dokumentasjonen vil være en viktig del av det beslutningsgrunnlag styret trenger for å kunne fatte vedtak i saken. Slike saker behandles som B-saker, dvs. unntas innsyn og skal ikke gjengis i styrets ordinære protokoll. Det føres egen protokoll i slike saker.