Etiske retningslinjer

Etikk og omdømme er grunnleggende forutsetninger for Utdanningsforbundets virksomhet. Våre etiske retningslinjer ble vedtatt av sentralstyret i 2009 og gjelder både tillitsvalgte og ansatte.
Etiske retningslinjer
Etikk og omdømme er grunnleggende forutsetninger for Utdanningsforbundets virksomhet. Våre etiske retningslinjer ble vedtatt av sentralstyret i 2009 og gjelder både tillitsvalgte og ansatte.
Utdanningsforbundet skal framstå med respekt og ærlighet.
Utdanningsforbundets beslutninger og handlinger skal være styrt av normer, verdier og etiske retningslinjer som gjelder i et demokratisk samfunn, som følger av den alminnelige rettsoppfatning og Utdanningsforbundets ansvar som samfunnsaktør.
Utdanningsforbundets etiske retningslinjer angir rammen for hvilke etiske krav Utdanningsforbundet stiller til sine medarbeidere og tillitsvalgte.
Utdanningsforbundets virksomhet er avhengig av tillit. Tillit kan ikke besluttes, den må opparbeides og stadig gjenvinnes. Det forventes at medarbeidere og tillitsvalgte opptrer med aktsomhet, redelighet og respekt og i henhold til de normer, regler og lover som gjelder i samfunnet.
Både ansatte og tillitsvalgte samt vikarer og innleide konsulenter omfattes av de etiske retningslinjene i sin virksomhet for Utdanningsforbundet, såfremt det ikke fremgår av bestemmelsen at det kun gjelder enkelte grupper. Alle er i disse retningslinjer benevnt medarbeidere.
Utdanningsforbundet skal etterleve de internasjonale menneskerettighetene slik de er nedfelt i FNs deklarasjon med tilhørende konvensjoner. Som fagforening legger vi spesielt vekt på å sikre overholdelse av arbeidstakeres grunnleggende rettigheter, slik disse er nedfelt i ILOs kjernekonvensjoner.
Utdanningsforbundet er en medlemsorganisasjon som bistår enkeltmedlemmer og medlemsgrupper i deres arbeidsrelasjoner. Dette stiller krav om et høyt faglig nivå og fortrolighet når det gjelder behandling/kunnskap eller annen omgang med sensitive opplysninger.
Sentralt i verdigrunnlaget står fellesskapsfølelse og vårt felles ansvar innad og mellom kolleger. Vi må ha fokus på kollegers egenverdi og behandle alle med respekt. Vi må være bevisste på at alle medarbeidere er med på å danne grunnlaget for medlemmenes tillit og holdning til organisasjonen.
Alle medarbeidere må bidra til en nøktern drift av organisasjonen både når det gjelder de økonomiske – og personalmessige ressursene
Utdanningsforbundet rår over.Utdanningsforbundets medarbeidere på alle nivå bør finne fram til løsninger på konflikter der hvor de har oppstått.
Utdanningsforbundet skal være en foregangsbedrift i å ta vare på natur og miljø, både ved å minimere egne miljø-belastninger og ved å utvikle, promotere og selv ta i bruk miljøvennlig teknologi. Den enkelte skal ta hensyn til de miljøeffekter arbeidsrelaterte aktiviteter har på natur og miljø, og skal i størst mulig grad velge miljøvennlige løsninger.
Forholdet til medlemmer, samarbeidspartnere og leverandører
En medarbeider må ikke la beslutninger eller handlinger bli påvirket av utilbørlig press eller tilbud om økonomiske fordeler fra parter med egeninteresser. Oppstår slike situasjoner, skal man uten opphold rapportere forholdet til nærmeste overordnede.
Medarbeidere skal være varsom med å motta ytelser eller goder fra andre som kan relatere seg til ens tilknytningsforhold til Utdanningsforbundet, da dette kan innebære en fare for interessekonflikt. Er man i tvil, skal nærmeste leder underrettes skriftlig om slike relasjoner. I forhandlingssituasjoner skal det utvises særskilt varsomhet.
Medarbeidere skal ikke motta rabatter ved personlige kjøp av varer eller tjenester, reiser eller opphold fra Utdanningsforbundets forbindelser som man har kontakt med gjennom sitt arbeid, med mindre det dreier seg om ordninger som er åpne for samtlige av Utdanningsforbundets medarbeidere. Dette gjelder også reiser og opphold i forbindelse med seminarer og andre faglige opplegg.
Hvis en medarbeider på noen måte kan betraktes som inhabil i forhold til eksterne tjenesteytere, skal alle avtaler forhåndsgodkjennes av nærmeste overordnede.
Forholdet til offentlige myndigheter
Alle medarbeidere skal sette seg inn i de regler, lover og forskrifter som gjelder for eget ansvarsområde, og sørge for at disse følges. Medarbeidere må ikke på noen måte anbefale eller ta initiativ til brudd på eller omgåelse av gjeldende lover og regler, f.eks. på det skattemessige området.
Familieforhold
Søsken, foreldre/barn eller ektefeller/samboere skal, som hovedregel, ikke arbeide under samme leder eller i samme avdeling. Medarbeidere som er i familie med hverandre, skal ikke kunne hindre, bedømme, godkjenne, revidere, kontrollere eller på annen måte påvirke arbeidet til en slektning.
Representasjon, tjenestereiser m.m.
Arrangementer for samarbeidspartnere skal preges av nøkternhet og ha et faglig og forretningsmessig innhold for begge parter. Representasjonsaktiviteter skal være i samsvar med utarbeidete retningslinjer. (jfr. egne alkoholpolitiske retningslinjer)
Ved tjenestereiser i utlandet skal medarbeider følge landets lover angående besittelse og bruk av rusmidler. Dersom disse er mer liberale enn våre egne retningslinjer følges våre egne regler. Bruk av rusmidler i forbindelse med bilkjøring aksepteres ikke.
Medarbeider på oppdrag eller reise for Utdanningsforbundet skal avholde seg fra å kjøpe seksuelle tjenester.
En medarbeider kan ikke delta på reiser eller arrangementer tilbudt av Utdanningsforbundets forbindelser uten at dette er klarert med overordnet.
Beslutninger, avtaleinngåelse og saksbehandling
En medarbeider må ikke ta del i, eller søke å påvirke, en beslutning når det foreligger forhold som er egnet til å svekke tilliten til hans/hennes uavhengighet (habilitet). Medarbeider må ikke delta i behandling eller avgjørelse av noe spørsmål i saker som en selv, tillitsvalgt eller nærstående har økonomiske eller andre personlige interesser i.
Medarbeider skal underrette sin nærmeste overordnede straks han/hun blir oppmerksom på at en habilitetskonflikt kan oppstå. Den overordnede skal vurdere om andre medarbeidere eller omverdenen vil kunne trekke habiliteten eller etiske redelighet i tvil. Dersom det konstateres at inhabilitet foreligger, skal han/hun ikke delta i den videre behandling av saken.
En medarbeider må melde fra til nærmeste overordnede hvis medarbeideren eller nærstående har vesentlige eierinteresser i virksomheter som har kunde- eller leverandørforhold til Utdanningsforbundet. Dersom eierforholdet kan skape tvil om medarbeiderens lojalitet eller uavhengighet, kan Utdanningsforbundet sette frist for å avvikle eier- eller kundeforholdet.
Ansettelser
En medarbeider skal ikke benytte sin stilling til å påvirke ansettelsessaker slik at det skjer en favorisering på grunnlag av andre kriterier enn de som er direkte relevante for den aktuelle stillingen.
Medarbeidere må ikke utnytte sin stilling i Utdanningsforbundet til egen fordel eller vinning.
Medarbeider med fullmakter til å binde Utdanningsforbundet økonomisk, må være innstilt på at Utdanningsforbundet foretar kredittsjekk.
Regler for anvisning og attestering er nærmere beskrevet i økonomireglementet.
De tilleggsgoder medarbeidere i Utdanningsforbundet har, må ikke benyttes i strid med de regler som er knyttet til ordningen.
Fondsforvaltning
Utdanningsforbundet skal tilstrebe etisk forsvarlige investeringer. Utdanningsforbundet skal således ikke investere i fond som omfatter selskaper som kan knyttes til barnearbeid, pornografi eller brudd på menneskerettigheter.
Utdanningsforbundet skal understreke denne grunnholdningen overfor de valgte forvaltningsselskapene.
Gaver
Medarbeider skal utvise stor varsomhet med å motta gaver eller andre ytelser fra medlemmer eller samarbeidspartnere/leverandører. Dersom en medarbeider eller tillitsvalgte eller nærstående mottar gaver til en verdi utover lovens bestemmelser om skattefrie gaver, p.t. kr 500, (2009) skal dette tas opp med nærmeste leder. Hvis det er fare for at medarbeiders habilitet eller uavhengighet kan trekkes i tvil, skal en gave ikke mottas. Eventuell retur av gaver må skje på en måte som virker minst mulig støtende på giveren.
En medarbeider skal ikke motta noen form for gave i tilknytning til forhandlinger eller som gjenytelse for inngåtte forretningsmessige avtaler for Utdanningsforbundet.
Når gaver gis til forbindelser, gjelder tilsvarende begrensninger. Utdanningsforbundets motiver eller mottakerens integritet må ikke kunne trekkes i tvil
Gaver som i verdi følger lokale høflighetsnormer vil som hovedregel være innenfor det tillatte.
Korrupsjon og bestikkelser
Utdanningsforbundet tar avstand fra alle former for korrupsjon. Medarbeidere skal aldri tilby eller motta ulovlige eller urettmessige pengegaver eller andre godtgjørelser/ytelser for å oppnå forretningsmessige eller private fordeler for seg selv eller andre. Man skal heller ikke bruke avtaler med mellommenn til å kanalisere betaling til noen på en slik måte at dette kan anses som delaktighet i korrupsjon.
Hvitvasking
Utdanningsforbundet tar avstand fra alle former for hvitvasking av penger, og skal forebygge at økonomiske transaksjoner med forbundet kan misbrukes av andre til hvitvasking av penger.
All kommunikasjon i alle kanaler til alle målgrupper skal være åpen, ærlig og tydelig.
I forbindelse med rådgivning har den enkelte medarbeider et særlig ansvar for at medlemmene tilbys slik informasjon som god rådgivningsskikk tilsier. Medarbeiderenskal også tilstrebe at medlemmet er kjent med konsekvensene av de valg han/hun tar.
Alle uttalelser til mediene om Utdanningsforbundets forhold skal gis av ansatt eller tillitsvalgt som er særskilt utpekt til å uttale seg på forbundets vegne. Andre ansatte skal henvise mediene til forbundets presse- og informasjonsavdeling.
En medarbeider skal ikke legge opp til noen former for salg eller markedsføring som kan oppfattes som støtende eller strider mot vanlige samfunnsnormer.
Utdanningsforbundets datautstyr og -systemer skal ikke benyttes til andre formål enn det de er ment å brukes til.
Medarbeidere skal som hovedregel bare benytte Utdanningsforbundets data, utstyr eller andre eiendeler til arbeidsrelaterte formål. Privat bruk skal aldri skje på bekostning av arbeidsutførelsen. Ingen skal i urimelig grad benytte telefon, kopimaskin, telefaks, e-post og internett til private formål. Bruk som har sammenheng med dataspill, gambling, pornografi, rasisme eller andre formål som kan oppfattes som støtende, skal ikke forekomme. Det vises til regler om informasjonshåndtering og informasjonssikkerhet.
Innhenting av opplysninger
En medarbeider skal ikke aktivt søke opplysninger om andre medarbeidere eller medlemmer via datasystemene eller på annen måte, når det ikke er nødvendig for hans/hennes arbeid i Utdanningsforbundet.
Taushetsplikten
En medarbeiderhar taushetsplikt om alt som han/hun i stillings medfør får kjennskap til av interne opplysninger og/eller fortrolige opplysninger om Utdanningsforbundet eller Utdanningsforbundets forbindelser, ansatte, tillitsvalgte og medlemmer. Taushetsplikten gjelder ikke bare overfor utenforstående, men også overfor nærstående og kolleger som ikke har behov for de aktuelle opplysninger i sitt arbeid.
Taushetsplikten gjelder ikke når en medarbeider har plikt til å gi opplysninger i henhold til lov, eller overfor medarbeidere som trenger opplysningene i sitt arbeid. I tvilstilfeller må den som ber om opplysninger fra Utdanningsforbundet, selv dokumentere at informasjon kan gis uten at taushetsplikten brytes.
Informasjons- og varslingsplikt
Taushetsplikten er ikke til hinder for at en medarbeider informerer sin overordnede om forhold i Utdanningsforbundet som antas å være i strid med gjeldende lover, regler eller forskrifter fastsatt av myndighetene, eller ved vesentlige brudd på interne bestemmelser.(jfr Aml. § 2-4) Ved mistanke om at det har funnet sted et tilfelle som må betegnes som en uregelmessighet eller mislighet, er man også pliktig til å rapportere tilfellet i henhold til varslingsreglene.
Dersom det foreligger mistanke om forhold som er i strid med de etiske retningslinjene eller som er ulovlige, skal medarbeideren kunne varsle uten at dette får konsekvenser for arbeidsforholdet. De som på forsvarlig måte varsler om kritikkverdige forhold i samsvar med dette punkt, skal tas imot på en positiv måte og ikke utsettes for represalier eller lignende.
Dersom han/hun ikke ønsker å informere nærmeste leder om forholdet, kan medarbeideren henvende seg til en annen overordnet, tillitsvalgte, verneombudet/hovedvernombudet, Human Resources (HR) eller sekretariatsledelsen. Henvendelser vil bli behandlet konfidensielt dersom vedkommende ønsker det.
Det vises også til Utdanningsforbundets varslingsregler ”Slik sier du i fra om…”som ligger på intranettet under Ansatt.
Som arbeidstaker i Utdanningsforbundet forutsettes det at man ikke driver virksomhet som går ut over ens arbeidskapasitet, som kan bidra til å trekke ens habilitet i tvil, eller er i en direkte konkurransesituasjon med Utdanningsforbundet.
Samfunnsengasjement
Utdanningsforbundet ønsker samfunnsengasjerte medarbeidere.
Medarbeidere kan påta seg verv utenfor Utdanningsforbundet. Er en medarbeider i tvil om sine engasjementer går ut over arbeidet i Utdanningsforbundet, eller er i strid med Utdanningsforbundets verdier, skal dette tas opp med nærmeste overordnede. I saker hvor Utdanningsforbundet omtales, forventes en profesjonell og lojal holdning utad.
I tariffavtalens § 12 heter det følgende:
”Utdanningsforbundet forplikter seg til å sørge for at de ansatte – for arbeidsgivers regning – får den interne og eksterne opplæring som er nødvendig for å kunne utføre det arbeid som pålegges dem.” Dette gjelder også kunnskap om de etiske retningslinjer
De etiske retningslinjene gir også veiledning om hvordan en medarbeider og tillitsvalgt skal handle for å etterleve forbundets verdigrunnlag. Dersom han/hun er i tvil, skal vedkommende ta kontakt med sin nærmeste overordnede.
Som et supplement til retningslinjene her er det fastsatt særskilte regler for spesielle områder av virksomheten. I tillegg finnes det yrkesetiske regler for en del profesjoner (eks. redaksjonen, regnskapsvirksomheten og advokatvirksomheten) som de aktuelle medarbeiderne må følge.
Den enkelte er selv ansvarlig for å holde seg orientert om de retningslinjer og lovregler som gjelder innenfor sitt arbeidsområde. Avdelingssjef er ansvarlig for å gjøre de etiske retningslinjene kjent og passe på at de følges. Aktuelle etiske problemstillinger bør derfor settes på dagsorden med jevne mellomrom f.eks. på avdelingsmøter. På samme måte er politisk leder ansvarlig for å gjøre retningslinjene kjent for de tillitsvalgte.
Brudd på de etiske retningslinjene kan føre til disiplinærtiltak, og/eller rettslig forfølging.
Om det skulle oppstå en uheldig praksis eller uregelmessighet, skal Utdanningsforbundet foreta nødvendige korreksjoner og iverksette forebyggende tiltak for å unngå gjentakelser.
Utdanningsforbundet skal revurdere samarbeidet med leverandører og samarbeidspartnere som har en praksis som bryter med disse retningslinjene.