Fagskolemeldingen: – Godt førsteinntrykk

– Unio er godt fornøyd med at våre innspill er blitt hørt i fagskolemeldingen. Med en egen søyle i Nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk, der fagskolenes innplassering ivaretar fagskolenes egenart, vil vi få to solide, men helt ulike utdanningssystemer på høyere nivå i Norge, sier Unio-leder Steffen Handal.

Fredag la regjeringen fram stortingsmelding om fagskolene. Meldingen kommer en måned på etterskudd etter at Senterpartiet og daværende statsråd Hoel gikk ut av regjeringen og Arbeiderpartiet trengte mer tid til å sette sitt preg på den.

Skal gi andre læringsutbytter

Regjeringen vil at fagskolene skal kunne innplasseres på nivå 6 og 7 i Nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk (NKR) – der bachelor og masternivå ligger i universitets og høyskolesektoren. Men: fagskolene skal gi helt andre læringsutbytter enn i høyere utdanning.

– Jeg er glad for at regjeringen ønsker en grundig vurdering av hvordan NKR skal brukes i høyere yrkesfaglig utdanning. Dette har Unio vært særlig opptatt av i innspill til meldingen, sier Handal.

I meldingen skriver regjeringen at den vil:

  • Undersøke og utrede konsekvensene av å ta i bruk ECTS i høyere yrkesfaglig utdanning.
  • Utrede kvalitetsbegrepet i høyere yrkesfaglig utdanning.
  • Bidra til mer forskning på kvalitet i yrkesutdanning.
  • Vurdere tilpasning av regelverket for akkreditering for å sikre kvalitet.
  • Styrke tilsyn med fagskoleutdanning og styrke læringsmiljøet ved fagskolene.

Handal mener dette er gode og nødvendige grep for at fremtidens fagarbeidere skal få den kompetanse som samfunnet etterspør.

– Samtidig vil jeg understreke at dagens fag- og svennebrev fra videregående opplæring er solide grunnutdanninger som står godt på egne ben. Det er fortsatt for mange unge som ikke gjennomfører videregående opplæring, og vi må fortsette arbeidet for at flere skal gjennomføre.

Unngå akademisering av fagskolene

Regjeringen skriver i meldingen at det er mange usikkerheter ved eventuell bruk av ECTS i høyere yrkesfaglig utdanning. Særlig uheldig vil det være om tilknytning til ECTS vil føre til en akademisering av fagskolene. Derfor vil regjeringen bygge opp under arbeidsfordelingen mellom fagskoler, høyskoler og universiteter, for å sikre at samfunnet har tilgang på arbeidskraft med ulik kompetanse. En egen utredning av dette er satt i gang i NIFU, på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet.

– Dette er veldig gode nyheter, både for fagskolene og for universitetene og høyskolene. Vi vet at flere har tatt i bruk begreper som «yrkes-bachelor» og «yrkes-master». Nå slår regjeringen uttrykkelig fast at bachelor og master er begreper som tilhører høyere utdanning, helt i tråd med innspill fra Unio. Dette er vi selvsagt svært godt fornøyd med. Så skal vi lese meldingen grundig og gi våre innspill i den videre høringsprosessen, avslutter Steffen Handal.