Samordna opptak: Glad for at flere vil bli lærer

I dag kom søkertallene til høyere utdanning som viser en økning på 15 prosent i søkertallene til grunnskolelærerutdanningene. – Det er selvsagt bra at det nå er flere som vil bli lærer, sier leder i Utdanningsforbundet Geir Røsvoll.

– Vi er mange som har jobbet sammen for å få fram at læreryrket er et fantastisk fint yrke når rammer og ressurser er på plass. Denne felles rekrutteringsstrategien har kanskje hjulpet litt, sier leder i Utdanningsforbundet Geir Røsvoll.

Han er forsiktig optimist etter å ha sett dagens tall.

– Samtidig tror jeg mye av forklaringen på at søkertallene nå i første runde går opp, er at regjeringen har endret opptakskravene, sier Røsvoll.

Endrede opptakskrav

Søkere til de fleste grunnskolelærerutdanningene trenger ikke lenger 4 i matte og 3 i norsk. I etterkant av fjorårets hovedopptak, fikk lærerutdanningsinstitusjoner muligheten til å søke dispensasjon fra de ordinære opptakskravene og anledning til å gjennomføre lokale opptak med endrede opptakskrav.

Tall fra utdanningsinstitusjonene viser en økning på omtrent 350 studenter som takket ja til studieplass etter lokale opptak og som møtte opp til studiene høsten 2024.

– Det gjenstår å se om det fortsatt er mange som takker ja til plassen i år, og som faktisk fullfører utdanningen og går inn i yrket. Når tallene i år har gått fram, håper jeg det bidrar til at diskusjonen om det er riktig at lærerutdanningen er på masternivå, kan legges bort, sier Røsvoll. 

Tabell 1. Søkertall lærerutdanningene per 28.04.25 (kilde HK-dir/SO). Tabellen oppdateres når tall for yrkesfaglærerutdanningen og praktiske og estetiske fag er klare.

Utdanningsområde/type 2023 2024 Endring
Grunnskolelærer 1-7 1676 1918 +14
Grunnskolelærer 5-10 1099 1280 +15
Lektor 1514 1415 -6,5
Barnehagelærer 2557 2153 -15,8
Yrkesfaglærerutdanning 539   -
Lærerutdanning praktiske og estetiske fag (LUPE) 395   -

Fortsatt stort behov

Røsvoll mener lærerutdanningene har et stort ansvar med å følge opp studentene. Han er også opptatt av at lærerne får tid til å gjøre jobben sin.

– Våre medlemmer i lærerutdanningene og i skolen ønsker seg mer tid til å gjøre jobben skikkelig. Å styrke laget rundt elevene og ha nok kvalifiserte folk på jobb er viktig for at yrket skal oppleves givende. På tross av endringer i barnetallet, trenger vi også i framtida mange dyktige lærere med solid lærerutdanning, og som trives i jobben, sier Geir Røsvoll i Utdanningsforbundet. 

Sitert

Avbildet: Geir Røsvoll
Geir Røsvoll

leder av Utdanningsforbundet