Enighet om ny IA-avtale

– Det er svært positivt at vi nå får på plass en IA-avtale. Dette har Unio vært en pådriver for fra dag én i forhandlingene. Derfor har vi også lagt press på regjeringen for å finne løsninger, sier Unio-leder Steffen Handal.

Onsdag ble partene i arbeidslivet enige om en ny IA-avtale (inkluderende arbeidsliv). Siden 2001 har IA-avtalen rammet inn arbeidet med å redusere sykefraværet og frafall fra arbeidslivet.

– Nå kan vi endelig fortsette arbeidet med et mer inkluderende arbeidsliv og arbeidet med å få ned sykefraværet, sier Steffen Handal.

Vil hente inn mer kunnskap

Partene er også enige om å hente inn mer kunnskap om sykefraværet, noe som har vært viktig for Unio hele veien. Målsettingen er å finne tiltak som kan:

  • få ned sykefraværet
  • sørge for at flere kommer inn i arbeid
  • gjøre at færre faller ut av arbeidslivet

Norsk arbeidsliv har stått uten en IA-avtale siden høsten i fjor og det har tatt lang tid å komme til enighet om en ny avtale. 

– Selv om disse forhandlingene har blitt unødvendig lange og harde, er det veldig bra for norsk arbeidsliv og trepartssamarbeidet at vi endelig får på plass en IA-avtale. Det gir oss ro til å jobbe konstruktivt sammen i trepartssamarbeidet fremover, sier Handal.

Nødvendig sikring

Det er Utdanningsforbundets leder, Geir Røsvoll, enig i. 

– Det er utrolig bra at partene har kommet til enighet om ny IA-avtale som skal gjelde for fire år, sier han. 

Han viser til at gode ordninger for sykefravær er en helt nødvendig sikring i et ryddig arbeidsliv:

– Slik kan vi beholde høy arbeidsmarkedsdeltakelse og produktivitet i samfunnet. Vi er særlig glade for at dette også kan sikre fortsettelse av bransjeprogrammet for barnehagene, som har vært i spill siden forhandlingsbruddet før jul.

Se den nye IA-avtalen

Sitert

Avbildet: Geir Røsvoll
Geir Røsvoll

leder av Utdanningsforbundet