I går ble hun nemlig valgt til leder av EIs kvinneutvalg!
En jobb hun har store forventninger til.
– Kvinners rettigheter er under angrep over hele verden. Mange steder går utviklingen i feil retning, både rettigheter, representasjon og likeverd er under betydelig press – selv i land hvor vi ikke trodde dette var mulig for få år siden, sier Lorentzen.
Menn i lederposisjonene
Også innenfor utdanningssektoren har man problem, spesielt med kvinners representasjon, forteller Lorentzen.
– Til tross for at flertallet av lærerne er kvinner, dominerer menn lederposisjonene. Selv i Education International har det vært vanskelig å få en høy andel kvinner eksempelvis på kongressene. Dette har heldigvis blitt bedre, etter at alle land har fått en tydelig oppfordring om å ha minst 50 prosent kvinner i delegasjonene sine. De som ikke har det, må sende en skriftlig redegjørelse til EI.
– Men noen lyspunkt er det, og eksempelvis var det ti åpne seter i sommerens EI-valg, og ni av de som ble valgt her, var kvinner.
Vil sikre likestilling
Kvinnekomiteen består av alle kvinnene i EI-styret, med representanter fra hele verden. Etter valget i sommer endte styret opp med 17 kvinner av 29 representanter, noe som er historisk bra. Komiteen er ikke en likestillings- og inkluderingskomite slik for eksempel Utdanningsforbundet har, men en ren kvinnekomite. De viktigste oppgavene er å overse kvinneperspektivet i all politikk og kvinnerepresentasjon i arrangementer i regi av EI, samtidig som kvinnekomiteen også er representert i FNs kvinnekommisjon (CSW) hvert år.
– Det viktigste for meg i denne jobben blir å bidra til å sikre likestilling globalt i vår profesjon. Lærerprofesjonen er et kvinneyrke, og vi må sørge for at kvinners likeverd blir ivaretatt.
– Jeg vil også oppmuntre flere kvinner til å ta lederroller, særlig internasjonalt. Kvinner er underrepresentert i fagbevegelsen i mange land, sier Lorentzen.
Frykter også Norge vil utfordres
Hun mener også at utnevnelsen vil være nyttig for resten av organisasjonen.
– Dette er viktig for alle medlemmer og tillitsvalgte, på flere måter. For det første må vi være bevisste på at kvinners opparbeide rettigheter og likestilling som har vært økende i Norge også kan bli utfordret her hjemme. For det andre er arbeidet for å sikre kvinners rettigheter og jenters rett til å gå på skole en viktig, global utfordring som vi må engasjere oss igjennom vår internasjonale hovedsammenslutning.
Lorentzen understreker også at vi er i et felleskap der vi arbeider for kvinners rettigheter i våre respektive land, men at det også må samarbeides på tvers av landegrensene.
– For våre medlemmer betyr dette at vi jobber for å styrke det internasjonale perspektivet i vår politikk. Prinsippet om å se saker både nasjonalt og globalt står sentralt. Gjennom dette arbeidet kan vi lære av andre land og dele våre egne erfaringer, mener Utdanningsforbundets 1. nestleder.