Nytt verktøy for risikovurdering av vold og trusler i skolen

Vold og trusler har lenge vært et økende problem i skolen. Nå lanserer KS og arbeidstakerorganisasjonene et verktøy som skal hjelpe skolene med sin risikovurdering.

De siste årene har tilfeller av vold og trusler økt betydelig i skoler over det ganske land. Ansatte og elever har blitt rammet, samtidig som det har vært vanskelig både å forebygge og håndtere vold- og trusselsituasjone. Arbeidsmiljøloven med forskrifter stiller krav om at arbeidsmiljøet skal risikovurderes. Men hvordan risikovurderer man vold og trusler i skolen i praksis?

Nå kommer et nytt verktøy som vi tror vil være til god hjelp. 

En rekke skoler forteller at risikovurdering er vanskelig. Arbeidstilsynet finner i sine tilsyn det samme. KS og arbeidstakerorganisasjonene har derfor laget en veileder som kan gi drahjelp for skolene i dette arbeidet. Dette verktøyet ble lansert torsdags ettermiddag under den pågående Arendalsuka, hvor Utdanningsforbundets Geir Røsvoll var en av innlederne da KS avholdt arrangementet «Slik kan vi hindre vold og trusler i skolen».

Her kan du gi tilbakemeldinger på det nye verktøyet

– Et stort problem

Utdanningsforbundets leder, Geir Røsvoll, er glad for lanseringen som nå finner sted.

– Et av de temaene som våre medlemmer er mest opptatt av, er vold og trusler i skolen. Det er i ferd med å bli et stort problem, og derfor er jeg glad for dette initiativet fra KS, hvor de har samarbeidet med Utdanningsforbundet og de andre arbeidstakerorganisasjonene i skole, for nå å lansere dette verktøyet.

– Det er vel optimistisk å tro at dette kan løse alle volds- og trusselutfordringene vi har i skolen. Likevel bør det være en god hjelp både til kartlegging og risikovurdering, og forhåpentligvis vil det bidra til bedre rutiner, som å foreta jevnlig risikovurdering og at alle situasjoner som kan bety fare for vold eller trusler skal vurderes, sier Røsvoll.

Risikovurderingsverktøyet bygger på «Forskrift om utførelse av arbeid», § 23 A. Som arbeidsgiver har man et lovpålagt ansvar for å kartlegge og risikovurdere arbeidsmiljøfaktorer.

Ønsker tilbakemeldinger

Ansatte skal medvirke, og tillitsvalgte og verneombud har også viktige roller. Felles innsats er avgjørende for å gjøre noe med denne utfordringen. Det er viktig å understreke at dette ikke er et «ferdig produkt», men først skal gjennom en pilotperiode med tilbakemeldingsmuligheter fra ledere og ansatte i skolene.

KS og arbeidstakerorganisasjonene vil fortsette samarbeidet for å støtte skolenes arbeid med å forebygge, håndtere og følge opp vold og trusler.

Har du spørsmål angående risikovurderingsverktøyet Kontakt i så fall May-Britt Heimsæter eller Ingunn Wetterstad.

Sitert

Avbildet: Geir Røsvoll
Geir Røsvoll

leder av Utdanningsforbundet