– Ny AFP i SPK er nær blåkopi av privat AFP

Regjeringen legger ny AFP for medlemmer i Statens pensjonskasse så tett opp til privat AFP som mulig. Det ble allerede klart da Stortinget behandlet lovforslaget tidligere i år.

– Forskriften som nå er på høring, følger i samme spor. Her er det utvist liten vilje til å utnytte det handlingsrommet som pensjonsavtalen fra 2018 gir, sier spesialrådgiver Erik Orskaug i Unio.

– I avtalen ble dette handlingsrommet omtalt som «etter mønster av». De som ikke kvalifiserer til den nye livsvarige AFP’en kompenseres med en betinget tjenestepensjon som ble framforhandlet i 2018-avtalen.

AFP blir livsvarig

Fra 2025 erstattes tidligpensjonsordningen AFP med en ny livsvarig AFP.

– AFP blir da en viktig og betydelig del av den samlede, livsvarige pensjonen. Derfor det er så viktig å ha regler som fanger opp de som ikke kvalifiserer for den. Jo, flere som kvalifiserer, jo bedre. I privat sektor får de ingen ting om de ikke er kvalifiserte. I offentlig AFP får disse en betinget tjenestepensjon, sier Orskaug.

Sykepleierne med i ordningen

AFP ble ikke foreslått lovfestet i Sykepleierordningen da loven ble behandlet. Unio og Sykepleierforbundet protesterte. Dette er løst i denne høringen.

– Vi er glade for at regjeringen har hørt på våre innvendinger og Stortingets merknader i denne saken. Uten en løsning her, ville mange sykepleiere som jobber i private virksomheter kunne mistet en viktig del av den samlede pensjonen. Nå kan dagens praksis på dette området fortsette, sier Unios spesialrådgiver.

Les Unios høringssvar til forskrift om ny AFP i Statens pensjonskasse

Se mer om pensjon her