Trapper opp lærerstreiken: – Viser alvoret i situasjonen
Trapper opp lærerstreiken: – Viser alvoret i situasjonen
– Vi kommer til å fortsette streiken helt til vi får på plass en bedre løsning for lærerne, sier Steffen Handal. Her er han foran streikende lærere i Bærum på tirsdag. Foto: Tore Skaar.
Utdanningsforbundet har i dag meldt fra til KS om at nesten 3000 nye lærere tas ut i streik fra tirsdag 13. september. Trondheim og Bryne omfattes nå av streiken.
Publisert 07.09.2022Denne artikkelen er mer enn ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Trapper opp lærerstreiken: – Viser alvoret i situasjonen
Utdanningsforbundet har i dag meldt fra til KS om at nesten 3000 nye lærere tas ut i streik fra tirsdag 13. september. Trondheim og Bryne omfattes nå av streiken.
Om lag 3500 medlemmer i Utdanningsforbundet er for tiden i streik. Fra neste tirsdag tas nærmere 3000 nye lærere ut i streik.
– Denne opptrappingen viser alvoret i situasjonen.
– Det har vært kontakt med Riksmekleren, men så langt har dette ikke gitt noe resultat. Vi kommer til å fortsette streiken helt til vi får på plass en bedre løsning for lærerne, understreker Utdanningsforbundets leder, Steffen Handal.
– Hvor henter KS sin støtte?
Handal er svært skuffet over at arbeidsgiver KS ennå ikke ser ut til å ha forstått alvoret i situasjonen.
– Det er tusenvis av elever som berøres og noen av dem har nå vært rammet lenge, men jeg registrerer ingen vilje fra arbeidsgiver KS til å komme oss i møte. De bruker tid og krefter på å bortforklare fakta og bagatelliserer verdien av lærerutdanning. Det skjer selv om offisiell lønnsstatistikk (TBU) viser at lærerne de siste seks årene har vært lønnstaperne i kommunene og at nesten hvert femte lærerårsverk er uten lærerutdanning.
– Da er det betimelig å spørre: Hvor henter KS sin støtte? De er på kollisjonskurs med landets foreldre; en ny undersøkelse viser at 9 av 10 foreldre med barn i skolen mener det er viktig at lærerne har godkjent lærerutdanning. De politiske partiene er enige med Utdanningsforbundet at det skal være lærerutdannede lærere i klasserommene. Elevene etterlyser flere lærere og ser at dette handler om elevens utdanning. 70 prosent av landets befolkning støtter lærerstreiken. Da er det betimelig å spørre om hvem det egentlig er som støtter KS i denne konflikten. Hvem står til ansvar for KS sitt mandat?
Lærerne provoserte over KS
Svært mange lærerne er også mektig provoserte over sin arbeidsgiver KS, understreker Handal.
– De er lei av at kompetansen deres snakkes ned – av egen arbeidsgiver. De er lei av at lønn og status svekkes – av egen arbeidsgiver. De er lei av å se 19-åringer rett fra videregående stå i naboklasserommet og undervise – med KS’ velsignelse.
– KS er representant for lokale skolemyndigheter og burde kjempet sammen med oss andre for å sikre alle elever lærere med lærerutdanning gjennom lov og forskrift. Vi er dessverre ikke der nå. KS er mer opptatt av kommunenes handlingsrom enn elevenes beste. Det kan ikke fortsette.
Nå trapper vi opp streiken, sier Handal.
– Det er sterkt beklagelig at tusenvis av elever rammes, men samtidig handler denne streiken om at elevene i fremtiden skal ha tilgang til lærerutdannede lærere og at de får den opplæringen de har krav på. Da må yrket være attraktivt.
Det er altså om lag 3000 nye lærere går ut i streik fra tirsdag 13. september, flest fra Bergen og Bærum, mens Bryne og Trondheim er nye uttaksområder. Det er flest ungdomsskoler og videregående skoler som er omfattet av dette uttaket, mens lærere på mellomtrinnet blir også berørte i det sjette streikeuttaket. Elever i førsteklasse skjermes også denne gangen.
Hvilke skoler som er rammet, og hvor mange som skal ut i streik på den enkelte skole, finner du i denne Excel-oversiktenase. Under finner du uttaksområdene og hvilke skoler som rammes i denne fasen:
ARENDAL KOMMUNE Asdal skole Birkenlund skole Hisøy skole 1-10 skoler Moltemyr skole Nedenes skole Roligheden skole barne-/ungdomstrinnet Stinta skole barne- og ungdomstrinnet Stuenes skole barne- og ungdomstrinn