Lønn i UH-sektoren

Siden lønn fastsettes individuelt i kroner i staten/UH-sektoren er det vanskelig å si hva din lønn skal være. Her finner du likevel en pekepinn på hva man kan forvente å ha i lønn.

Unio har siden 2022 hatt en tariffavtale med staten som er likelydende avtalen Akademikerne har hatt siden 2016. Det innebærer at lønnstabell og lønnstrinn er ute av tariffavtalen og lønn avtales individuelt i kroner ved ansettelse.

Fra og med 2024 er lønnstabellen borte også i avtalen til LO og YS. Den nåværende avtalen til Unio innebærer at hele den økonomiske rammen for oppgjørene fordeles gjennom lokale forhandlinger ved den enkelte høgskole eller universitet. Lønnstillegg avtales lokalt og gis som generelle tillegg, gruppetillegg og/eller individuelle tillegg.

I 2024 streiket Akademikerne og Unio for å beholde sine avtaler, og fikk medhold i Rikslønnsnemnda til at tariffavtalene mellom Staten og Akademikerne/Unio blir videreført fram til 30.4.2026.

Lønn fastsettes individuelt

Ved ansettelse avtales lønn i kroner på bakgrunn av utdanning og relevant erfaring. Det er derfor slik i staten at det ikke finnes en oversikt over hva man skal tjene ut fra utdanningsnivå og ansiennitet.

Det blir derfor vanskelig å si noe generelt om hva som skal være forventet lønnsnivå for de ulike stillingskodene i universitets- og høgskolesektoren.

Lønnsnivået vil bero på hvor i landet universitetet/høgskolen ligger, hva som er det gjennomsnittlige lønnsnivået på det enkelte universitet/høgskole, og til en viss grad innen hvilket fakultet det dreier seg om.

Siden lønn fastsettes individuelt i kroner er det vanskelig å si hva din lønn skal være.

Utdanningsforbundet har gjennomført en lønnsundersøkelse blant sine medlemmer i staten hvor de har rapportert inn sin årslønn. Det kan gi en pekepinn på hva man kan forvente å ha i lønn.

Rapporten viser laveste lønn for stillingskode, medianlønn, gjennomsnittslønn og høyeste lønn. Vi gjør oppmerksom på at dette er egenrapporterte tall, og tallene er bare data rapportert fra Utdanningsforbundets medlemmer. Tallene kan derfor avvike fra hva lønnsnivået ved det enkelte universitet eller høgskole i realiteten er. Rapporten finner du her. (Krever innlogging)

Lønnsinnplassering og lønnsstiger

Noen stillingskoder er direkteplasserte, mens andre stillingskoder er plassert i lønnsstige.

Stillingskoder som er direkteplassert har fått avtalt sin faste årslønn ved ansettelse, og ved endring av stillingskode. Endring av årslønn skjer deretter ved at det blir gitt lønnstillegg i de årlige lokale forhandlingene, eller ved forhandlinger på særlig grunnlag.

Stillingskoder som er plassert i lønnsstiger plasseres i enten kort eller lang stige.

Kort lønnsstige har en lengde på 10 år med 1,1 % årlig stigning. Lang lønnsstige har en lengde på 16 år med 1,1 % årlig stigning de 10 første årene, og deretter 0,55 % årlig stigning de 6 siste årene.

Stillingsansiennitet for stillinger i stige regnes fra den 1. i måneden den ansatte tiltrer stillingen. Ved ansettelse i ny stilling, og ved endring av stillingskode, innplasseres arbeidstakeren på ansiennitet 0 i stigen.

Oversikt over stillinger som er i lønnsstige:

1408 Førstekonsulent (kort)
1108 Forsker (lang)
1109 Forsker (kort)
1018 Vitenskapelig assistent
1007 Høgskolelærer (lang)
1352 Postdoktor (kort)
1011 Førsteamanuensis (kort)
1198 Førstelektor (kort)
1008 Høgskolelektor (lang)
1009 Universitetslektor (lang)
1010 Amanuensis* (lang)
* ingen ansettes i denne koden lenger

Stillinger som er direkteplasserte, er:

1434 Rådgiver
1364 Seniorrådgiver
1110 Forsker
1183 Forsker
1111 Forskningssjef
1019 Vitenskapelig assistent
1020 Vitenskapelig assistent
1532 Dosent
1013 Professor
1404 Professor
1003 Avdelingsleder
1197 Studiesjef
1473 Studieleder
1475 Instituttleder
1474 Dekan
1378 Stipendiat

Stillingskode 1017 Stipendiat og 1476 Spesialistkandidat har en automatisk lønnsutvikling i inntil 4 år med 3% årlig stigning.

 

Til deg som vurderer et jobbtilbud fra et universitet eller høgskole

Lønnsnivået på universiteter og i høgskoler er gjennomgående mye lavere enn i skoleverket.

I skoleverket har man en garantilønn på bakgrunn av utdanningslengde og ansiennitet. Disse garantilønnene finner man i en matrise, for eksempel i KS’ tariffavtale.

Dette har man ikke i statlige universiteter eller høgskoler. Ved ansettelse kan du forhandle lønnsinnplasseringen, og det er derfor viktig at du benytter denne muligheten slik at du får et lønnsnivå som er tilpasset din utdanning og kompetanse.

Lønnsnivået ligger gjennomgående 100 000 kroner lavere i UH-sektoren enn i skoleverket i KS eller Oslo kommune. Sitter du med et tilbud om jobb på et universitet eller i en høgskole, kan du ta kontakt med ditt fylkeskontor i Utdanningsforbundet  for hjelp i forbindelse med forhandling av lønn ved ansettelse.