Lønns- og arbeidsvilkår for medlemsgruppe FAS

Medlemsgruppen FAS hører til i flere tariffområder: KS, staten, Spekter og Oslo kommune. Tariffavtalene er svært ulike når det gjelder hvordan lønn fastsettes og hvordan forhandlingene foregår. Med ulike tariffavtaler, er utfordringene med å jobbe for gode avtaler forskjellige.

De fleste FAS-medlemmene i KS-området arbeider i PPT (pedagogisk-psykologisk tjeneste) eller som rådgivere i kommunal/fylkeskommunal administrasjon. Disse ansatte er innplassert i hovedavtalens kapittel 4 eller 5.

Innplassering i kapittel 4 innebærer at en innplasseres i stillingsgruppe basert på utdanningskravet for stillingen. Det gis garantert ansiennitetsopprykk til 16 år. Se lønnstabell for tariffområdet KS.

Innplassering i kapittel 5 innebærer at all lønn fastsettes i den enkelte kommune/fylkeskommune. Ved lønnsfastsettelsen skal det bl.a. tas hensyn til stillingens kompleksitet, og den enkelte ansattes kompetanse og ansvar, innsats og resultatoppnåelse, og behov for å rekruttere og beholde arbeidstakere. Det skal være en naturlig sammenheng mellom arbeidstakerens kompetanse, kompetanseutvikling og lønnsutvikling. Relevant etter-/videreutdanning skal vektlegges.

Det gjennomføres årlige lønnsforhandlinger i den enkelte kommune/fylkeskommune.

Øvrige arbeidsvilkår er fastsatt i Hovedtariffavtalen kapittel 1, Fellesbestemmelser.

De fleste FAS-medlemmene innenfor Oslo kommune er i PPT. PP-rådgivere har sin egen stillingskode og egen lønnsramme. Lønnsutvikling gis i form av generelt tillegg på lønnstabellen, justeringer og lokale forhandlinger. Noen logopeder og synspedagoger er ansatt i undervisningsstillinger.

Vi har rundt 35 medlemmer i Utdanningsadministrasjonen i stillingskoder som fagkonsulent og spesialkonsulent. Disse får lønnsutvikling i hovedsak gjennom generelle tillegg på lønnstabellen og i lokale forhandlinger.

Ellers er FAS-medlemmene i Oslo veldig spredt.

Øvrige arbeidsvilkår er fastsatt i Overenskomsten del A, Fellesbestemmelser.

De fleste FAS-medlemmene som arbeider i staten er innplassert i gjennomgående stillingskoder. De mest vanlige kodene er rådgiver og seniorrådgiver. Årslønnen skal avtales individuelt ved ansettelse der utdannelse og relevant erfaring inngår i vurdering av lønnsfastsettelse. Ved ansettelse avlønnes arbeidstaker med høyere akademisk utdanning med minimum kroner 509.300 i årslønn.

Ved tilsetting vurderes blant annet stillingens kompleksitet, og den enkelte ansettes utdanning, kompetanse og ansvar. Det gis ikke automatiske ansiennitetsopprykk i disse stillingskodene, men tillegg gis i årlige, lokale lønnsforhandlinger.

Kvalifikasjonsprinsippet er lovfestet, og innebærer at den best kvalifiserte søkeren til en stilling skal ansettes.

Øvrige arbeidsvilkår er fastsatt i Hovedtariffavtalen kapittel 3, Fellesbestemmelsene.

Spekter er inndelt i 13 ulike forhandlingsområder, og Utdanningsforbundet har medlemmer i fire av områdene. FAS-medlemmene er hovedsakelig i område 10 Helse, og arbeider som spesialister i klinisk pedagogikk eller spesialpedagoger. Innenfor område 10 Helse, finnes det en sentral overenskomst. Her er det en minstelønnstabell. I tillegg har hver virksomhet lokale avtaler med ulike lønnstabeller/stiger. Disse er gjerne mer spesifikke enn den sentrale minstelønnstabellen. Lønnsinnplassering skjer på virksomhetsnivå.

Øvrige arbeidsvilkår er fastsatt i Overenskomsten del A, kapittel III Lønns og arbeidsvilkår.