6.1
Opplæringen av lærlinger i Oslo kommune er hjemlet i Lov om grunnskolen og den vidaregåande opplæringa (opplæringslova) av 17. juli 1998, gjeldende fra 1. august 1999.
6.2 For lærlinger fastsettes følgende regler for lønn:
Læretiden består av opplæringstid og verdiskapingstid. Lønn utbetales bare for verdiskapingstiden. Lønnen fastsettes som en prosentvis andel av begynnerlønnen for håndverker/fagarbeider (p.t. stillingskode 67) eksklusive tillegg.
Dersom partene lokalt er enige, kan en annen prosentvis fordeling av lønn avtales innenfor den gitte ramme som er beskrevet nedenfor.
Fag som følger hovedmodellen har 2 år opplæring i skole og 2 år i bedrift/virksomhet. Læretiden i bedrift/virksomhet består av 50% opplæring og 50% verdiskaping. I denne tiden lønnes lærlingen slik:
Halvår | Prosent |
---|---|
1. | 30% |
2. | 40% |
3. | 50% |
4. | 80% |
6.3 Fag som ikke følger hovedmodellen
1 års læretid i virksomheten:
- 1. halvår: 50%
- 2. halvår: 80%
1 ½ års læretid i virksomheten:
- 1. halvår: 45%
- 2. halvår: 55%
- 3. halvår: 80%
2 ½ års læretid i virksomheten:
- 1. halvår: 30%
- 2. halvår: 35%
- 3. halvår: 40%
- 4. halvår: 65%
- 5. halvår: 80%
3 års læretid i virksomheten:
- 1. halvår: 0%
- 2. halvår: 15%
- 3. halvår: 25%
- 4. halvår: 35%
- 5. halvår: 45%
- 6. halvår: 80%
Lærling i yrkes- og studiekompetanse (YSK-lærlinger)
Lærlinger ved YSK-linje går et fireårig utdanningsløp i en kombinasjon av skole og arbeidsliv. Når de har status som elever og er utplassert i en virksomhet, betales pr. time de arbeider i virksomheten med 30 prosent av begynnerlønnen (eksklusive alle tillegg) for en fagarbeider med fagbrev. Når de har tegnet lærekontrakt, og har status som lærlinger, skal de ha en prosentvis betaling pr. time de arbeider i virksomheten, i henhold til prosentsatsene for lærlinger som følger hovedmodellen.
Fag med 4 års praksis/læretid i virksomhet:
- 1. halvår: 30%
- 2. halvår: 30%
- 3. halvår: 30%
- 4. halvår: 30%
- 5. halvår: 30%
- 6. halvår: 40%
- 7. halvår: 50%
- 8. halvår: 80%
Dersom partene lokalt er enige, kan en annen prosentvis fordeling av lønn enn den som framgår av pkt. 6.3 avtales, innenfor den gitte totalramme for hvert enkelt lærlingeløp.
6.4 Lærlinger med full praktisk opplæring i virksomheten
Lærlinger uten grunnkurs (GK) og videregående kurs (VK1) i videregående skole etter Reform-94 skal ha en samlet lønn under læreperioden, som tilsvarer den totale lærlingelønn som følger hovedmodellen (1 årslønn).
6.5 Særlige tiltak
Dersom det er særlige vanskre med å rekruttere lærlinger, kan partene lokalt drøfte midlertidige tiltak som øker mobiliteten og tilgangen på lærlinger, for eksempel støtte til oppholdsutgifter og støtte til reise- og flytteutgifter.
6.6 Lærlinger med behov for særskilt tilrettelagt opplæring
For lærlinger med begrenset arbeidsevne på grunn av fysiske og/eller psykiske funksjonshemninger kan yrkesopplæringsnemnda samtykke i at det fastsettes avvikende opplæringskontrakt. Lønnen må da avtales spesielt for hvert enkelt tilfelle.
6.7 Ubekvemstillegg
Lærlingen utbetales ubekvemstillegg etter fellesbestemmelsene kap. 9 og 10.
6.8 Overtid
Arbeidstiden for lærlinger under 18 år fastsettes innen de rammer som følger av arbeidsmiljøloven §§ 11-2 og 11-3. Overtid skal søkes unngått. Lærlinger over 18 år skal normalt ikke pålegges overtidsarbeid. Hvis lærlinger likevel pålegges overtidsarbeid utbetales lærlingen overtidsgodtgjøring etter fellesbestemmelsene kap.11 som for arbeidstakere i full stilling, med basis i begynnerlønn i lønnsramme 101.
6.9 Sykelønn og foreldrepenger
Lærlingen gis rett til sykelønn og foreldrepenger etter fellesbestemmelsene kap. 4 med beregningsgrunnlag i aktuell lønnsprosent når tilfellet oppstår. Slike fravær kan medføre at læretiden forskyves.
6.10 Gruppelivsforsikring
Lærlingen omfattes av gruppelivsforsikring i fellesbestemmelsene kap. 5, med rettigheter som tilsvarer 50% av det beløp som fremgår av fellesbestemmelsene kap. 5, § 5.3 for heltidsansatte.
6.11 Bruttolønn
Lærlingen omfattes ikke av arbeidsgivers tjenestepensjonsordning og lønnen skal derfor utbetales som bruttolønn.
6.12
For lærlinger gjelder opplæringslovens bestemmelse i § 4-4 om rett til å få fri til å gjennomføre teoriopplæring utenfor lærerbedriften.
Virksomheten dekker utgiftene til læremateriell, lønn ved prøveavleggelse og ved den teoretiske del av fagprøven.
6.13
Lærekandidater lønnes i henhold til lønnsbestemmelsene for lærlinger.
6.14
Etter avlagt og bestått fagprøve i fag som er relevant for stillingen gis arbeidstakeren avlønning som fagarbeider.