Med over 190.000 medlemmer er Utdanningsforbundet Norges nest største fagorganisasjon. Vi organiserer medlemmer fra barnehage og skole til høyere utdanning. Vi deltar aktivt i samfunnsdebatten, og er talerør for landets viktigste yrkesgrupper – barnehagelærere og lærere. Det gir styrke og makt!
Hvem kan bli medlem?
Pedagogisk personale med godkjent pedagogisk utdanning
Studenter ved høgskoler og universitet innenfor studier som gir kompetanse som ovenfor
Pensjonister og trygdede som har vært medlemmer som yrkesaktive
Andre kan, etter særskilt søknad, få medlemskap innvilget av sentralstyret
Du skal ha ordnede lønns- og arbeidsvilkår
Arbeidslivet er preget av omstillinger. Som medlem i Utdanningsforbundet får du råd og hjelp, om nødvendig fra jurist, i saker som angår stillingen din. Det kan være tolking av avtaler, uenighet om lønnsutbetaling, overtallighet eller ved oppsigelse/avskjed og lignende.
Som medlem kan Utdanningsforbundet føre forhandlinger for deg når det gjelder lønns- og arbeidsvilkår. Det kan skje dersom Utdanningsforbundet oppretter en tariffavtale med din arbeidsgiver.
Lønnspolitiske mål
Alle medlemmer må omfattes av tariff- og pensjonsavtale
Heving av medlemmenes lønnsnivå
Alle medlemmer skal sikres årlig lønnsutvikling
Utdanning må gi bedre lønnsuttelling – det skal lønne seg å investere i egen utdanning
Lønn skal baseres på utdanning, kompetanse og ansvar
Lederlønn skal samsvare med lederansvar og sikre god rekruttering
Ledere skal vanligvis lønnes høyere enn dem de leder
Hvorfor tariffavtale?
Kollektive avtaler gir tryggere og mer forutsigbare lønns- og arbeidsvilkår for den enkelte arbeidstaker og er med på å sikre medbestemmelse på arbeidsplassen.
Utdanningsforbundet mener det er viktig både for arbeidsgiver og arbeidstaker å vite hvilke rettigheter og plikter de har overfor hverandre. Det er viktig å etablere et system der en tillitsvalgt kan opptre på vegne av alle arbeidstakerne som er medlem i en organisasjon. En slik ordning er rasjonell i forhold til at arbeidsgiver ellers må inngå avtaler med hver enkelt arbeidstaker.
I Norge er det bred enighet om at lønns- og arbeidsvilkår skal fastsettes gjennom tariffavtaler. Utdanningsforbundet mener at en tariff- og pensjonsavtale skal være en forutsetning for å få offentlig tilskudd til barnehagedrift.
Lønns- og arbeidsvilkår
En tariffavtale gir deg rettigheter når det gjelder lønns- og arbeidsvilkår. Din arbeidsgiver skal ikke alene kunne bestemme hvilke arbeidsvilkår og hva slags lønn du skal ha.
Viktige elementer i en tariffavtale
Pensjon
Rett til lønn under foreldrepermisjon og ammefri
Tid til å ivareta lederoppgaver
Tid til for- og etterarbeid og planlegging
Gjennom en tariffavtale sikres også videre behandling av saker der arbeidsgiver og arbeidstaker ikke kommer til enighet.
Medbestemmelse
En tariffavtale gir rett til medbestemmelse for de ansatte. Det er den tillitsvalgte som ivaretar denne rettigheten. Det gir trygge og gode arbeidsforhold i barnehagen og gir samtidig mulighet til å påvirke eget arbeidsforhold. Gode arbeidsforhold fører igjen til større stabilitet blant personalet. Resultatet er fornøyde barn og foreldre.
Hvordan inngå tariffavtale?
For å kunne kreve en tariffavtale for personalet i en privat barnehage, er det viktig at Utdanningsforbundet har mange engasjerte medlemmer i barnehagen.
Meld deg inn i Utdanningsforbundet dersom du ikke allerede er medlem! Våre lokal- og fylkeslag kan da kreve forhandlinger med barnehageeier om å inngå tariffavtale.
Sjekk om barnehagen har tariffavtale Hvis du er usikker på om barnehagen har tariffavtale, kan du sjekke det på udf.no/tariffavtale
Flere arbeidsgiverorganisasjoner
Som medlem i en sentral arbeidsgiverorganisasjon, har barnehageeier et sted å søke råd og veiledning.
Aktuelle arbeidsgiverorganisasjoner er for eksempel PBL (Private Barnehagers Landsforbund) eller Virke.
Dersom barnehageeier ikke ønsker å melde seg inn i en sentral arbeidsgiverorganisasjon, kan Utdanningsforbundet inngå en sentral standard tariffavtale med barnehageeier.