Bybudsjettet 2025 og politisk påvirkningsarbeid

Vi jobber aktivt med politisk påvirkningsarbeid gjennom hele året. I år har budsjettsituasjonen i kommunen vært hovedtema.

Utdanningsforbundet Bergen har gjennom året hatt flere innlegg i formelle politiske møter, der bemanning og økonomi i skole, barnehage og støttesystemet har vært tema. Vi har også hatt mer uformell kontakt, møter og samtaler med politikere fra alle partier.

I november presenterte vi våre innspill til byrådet sitt budsjettforslag i utvalg for barnehage, skole og idrett. Vårt hovedbudskap var at Byrådet må sikre forsvarlig bemanning i barnehagene, og at budsjettene i hele oppvekstsektoren må stå i samsvar med det faktiske behovet.

Utdrag fra vårt budsjettinnlegg 19.11.24:
«En klar underfinansiering over tid har satt byens skoler og barnehager i en situasjon der de har måttet velge mellom et forsvarlig tilbud til barn og elever eller budsjettdisiplin. 

Også ansattes rett til et forsvarlig arbeidsmiljø har vært kraftig utfordret!

Barnehage
Denne høsten har nyhetsbildet i Bergen vært preget av brutale og ærlige meldinger om hvordan det egentlig står til i Bergensbarnehagene. Foreldrene har avslørt ansatte som over tid har pyntet på sannheten og krever nå, sammen med de ansatte, at kommunen gjør grep for å sikre forsvarlig bemanning.

Når barnehagene ikke har råd til vikar står valget mellom merforbruk, redusert åpningstid eller stengte avdelinger. Å ha så få ansatte på jobb at det er uforsvarlig å ha barn der er ikke et alternativ.

Bemanningsnormen i barnehageloven legger rammen for hvilken tildeling barnehagene får. Ut over penger til å dekke denne minimumsnormen, får barnehagen noe penger til drift og vikarer. Driftsmidlene er for knappe til å dekke reelle utgifter, og vikarpotten er så liten at enkelte styrere meldte om bunnskrapt kasse allerede i februar i år. 

Vikarbudsjettet til byens barnehager er på 1,5 prosent av lønnsmidlene. Det er langt fra tilstrekkelig. Bare korttidsfraværet som barnehagen betaler i sin helhet, er på rundt 5 prosent. I tillegg kommer møter, avspasering og ferieavvikling.  Da sier det seg selv at barnehagene ikke klarer å sikre forsvarlig bemanning med de overføringene de får fra kommunen.


I budsjettforslaget for 2025 settes det av rundt 18 millioner under posten «vekst utgifter barnehage». Dette er selvsagt positivt, men det er ikke nok til å sikre forsvarlig drift.

Skole
Byrådets økonomirapport etter 2. tertial 2024 viser at de kommunale grunnskolene melder om et forventet merforbruk på 51 millioner i år.  

Der står videre at merforbruket til skolene skyldes i hovedsak at flere skoler har økte utgifter til oppfølging av enkeltelever og at de totale utgiftene er betydelig høyere enn budsjettavsetningen til elever med stort hjelpebehov. 

Om budsjettforslaget blir vedtatt må skolene kutte utgifter for rundt 50 millioner for å gå i balanse neste år. Skolene har allerede kuttet til beinet og driftes i dag på minimumsløsning. Det er vanskelig å se for seg hvordan ytterligere kutt kan gjennomføres uten at det blir uforsvarlig. På mange skoler er grensen til uforsvarlig drift allerede krysset.»


Kuttforslag
Selv om det ikke var foreslått direkte rammekutt i budsjettet til den enkelte skole og barnehage, inneholdt budsjettforslaget flere kutt som vil ramme barn og elever.

På bakgrunn av konkrete kuttforslag har vi oppfordret byrådet spesielt til å:

  • sikre særskilt språkopplæring, inkludert morsmålsopplæring og/eller tospråklig opplæring i fag, til alle elever som trenger dette

  • beholde ordninger som gir styrket bemanning i barnehager med høy andel minoritetsspråklige barn

  • beholde kravet om egen digital enhet til alle elever på mellomtrinnet

  • sikre gode og forsvarlige prosesser knyttet til endringer i skole- og barnehagestruktur

  • droppe forslaget om å jobbe for lærernorm på kommunenivå

Statsbudsjettet
Etter at byrådet la frem sitt budsjettforslag for Bergen ble regjeringen og SV enige om statsbudsjettet for 2025.  

Der settes det av over 1 milliard kroner til økt bemanning i barnehager og SFO

Bergen sin andel av disse pengene er over 50 millioner kroner.

Utdanningsforbundet Bergen har vært tydelig på at disse pengene faktisk må brukes til å øke bemanningen, men siden pengene ikke er øremerket

velger det politiske flertallet i Bergen å bruke dem til å redusere kommunens underskudd i stedet.

Det er selvsagt ekstremt skuffende og kraftig provoserende.   

 

Oppdatering etter vedtatt bybudsjett 17.12.24
Budsjettforslaget til byrådet og samarbeidspartiene ble vedtatt uten store endringer, ut over at Krokeide skole ikke blir lagt ned.

Les mer om Bybudsjettet 2025 på Bergen kommune sine nettsider.