Yrkesfaglige råd - Du får både utfordret og utfoldet deg!

Solveig Eldegard har sittet i faglig råd for salg, service og reiseliv siden 2015. Hun jobber på Thora Storm videregående skole i Trondheim, og synes det er bra at Utdanningsforbundet er representert i de faglige rådene.

De faglige rådene er oppnevnt av Utdanningsdirektoratet – ett faglig råd for hvert av de 10 utdanningsprogrammene for fag- og yrkesopplæringen. Mer om de ulike faglige rådene her 

-Internt i rådet er det svært viktig at lærere er representert. Vi har mye kunnskap som bransjen ikke har, om for eksempel læreplaner, pedagogikk og rammefaktorer i skolen. Denne kompetansen er avgjørende for å skape en skole som kan møte næringslivets behov på best mulig måte. Vårt fagligpedagogiske bein er en av våre styrker, og rådene er en viktig del av dette, sier Eldegard.

Å sitte i faglig råd for salg, service og reiseliv har gitt Solveig Eldegard gode muligheter for læring og utvikling, men også påvirkning. -Jeg har vært bevisst på å representere Utdanningsforbundets politikk og brukt nettverk i organisasjonen for å klargjøre vårt syn i ulike saker. Utdanningsforbundet sine representanter samles minimum to ganger i året for å utveksle erfaringer og for gjensidig læring mellom Utdanningsforbundet og rådsmedlemmene. I tillegg har vi nær tilgang til hverandre gjennom Teams.

Solveig Eldegard har hatt fordeler av erfaringene som tillitsvalgt i fylkeslaget, og to perioder i sentralstyret i Utdanningsforbundet. -Jeg kjenner derfor organisasjonen godt, men alt dette kan selvsagt læres og erfares. Den faglige tyngden fra yrket er det viktigste.  

Solveig Eldegard får også spørsmål om hva hun har vært mest opptatt av i sin tid i rådet. -Jeg vil trekke frem to store «utviklingsredegjørelser» der vi har undersøkt og beskrevet fremtidige trender i fagene våre. Vi arbeidet intenst med fagfornyelsen (2020) og med utviklingen av læreplaner i våre fag. I arbeidet med fagfornyelsen spilte rådet en viktig rolle for å unngå at «kontorfaget» ble lagt ned slik «ekspertutvalget» foreslo i forkant. Vi vant frem, og kontorfaget ble ivaretatt i det nye «service og administrasjonsfaget», og det tror vi bransjen er godt fornøyd med!

I fjor tok Eldegard initiativ til å endre strukturen på salg, service og reiseliv, blant annet basert på egne erfaringer, innspill fra fagnettverket her i Trøndelag og fra tilbakemeldinger fra elever og bransjen. - Jeg fikk gjennomslag, og rådet har fulgt opp videre. I disse dager er læreplangruppa i sving for å foreslå kompetansemål der de to Vg2-løpene er foreslått sammenslått. Forslaget skal ut på høring i løpet av året. Det er kjempegøy!

Solveig Eldegard har en tydelig anbefaling til andre om å kaste seg ut i det, og melde seg som kandidater til de yrkesfaglige rådene. - Det er inspirerende å være representert i et råd som faktisk har innflytelse. Man får god kunnskap og innsikt i det som foregår i utdanningsfeltet politisk, slik som i KD og Udir, og i bransjen ellers. For den som er opptatt av faget sitt og Utdanningsforbundets politikk vil det å være representert i rådet være en arena der du både får utfordret og utfoldet deg!

Perioden for de faglige rådene for yrkesfagene nærmer seg slutten, og nye råd skal konstitueres i september i år. Utdanningsforbundet har i dag to medlemmer med varaer i hvert av de ti faglige rådene. Vi får samme representasjon i den kommende perioden. De faglige rådene oppnevnes for en fireårs periode.

Det som vektlegges i valget av hvem som skal representere Utdanningsforbundet i rådene er:

  • Oppdatert kunnskap om yrkesfagene, interesse for læreplanarbeid og erfaring som yrkesfaglærer.
  • Relevant fagbrev eller tilsvarende yrkeskompetanse.
  • I tillegg er det en fordel om en av de to representantene i rådene har tilknytning til Utdanningsforbundet gjennom verv som tillitsvalgt eller representasjon i sentrale råd og utvalg.

Det er en videre en forutsetning at medlemmer kan sette av tid til å delta på mellom fem og seks årlige rådsmøter, og fylkesbesøk hvert annet år. Rådsmøtene organiseres vanligvis som dagsmøter og avholdes i Utdanningsdirektoratets lokaler i Oslo. Noen møter vil også være digitale.

Vi trenger forslag på flere kandidater til yrkesfaglige råd

Kjenner du noen som kan være en ressurs inn i dette viktige arbeidet? Eler har du kanskje lyst til å foreslå deg selv? Da vil Utdanningsforbundet Trøndelag gjerne høre fra dere.

Vi ber om kontaktopplysninger (navn, adresse, mobil og e-post), navn på arbeidsgiver og informasjon om utdanning, eventuelle relevante verv og yrke til kandidatene dere foreslår.  Send innspillet til oss i Utdanningsforbundet Trøndelag på epost: [email protected] 

For de som oppnevnes til å sitte i rådene gjelder følgende rammer

Utdanningsdirektoratet dekker reise, diett og eventuell overnatting for deltakelse på møter og fylkesbesøk. Tapt arbeidsfortjeneste dekkes ikke. Derfor må alle medlemmer avklare med sin arbeidsgiver om de får innvilget lønnet permisjon for delta på rådsmøtene.

Utdanningsforbundet arrangerer i tillegg to årlige yrkesfaglige samlinger, yrkesfaglig forum, hvor medlemmer i de faglige rådene får opplæring og faglig påfyll, informasjon om Utdanningsforbundets politikk og får delta i erfaringsutveksling. Utdanningsforbundet dekker reise, diett og eventuell overnatting for deltakelse i yrkesfaglig forum. Tapt arbeidsfortjeneste dekkes ikke.