Tillitsvalgtopplæring - nøkkelen til et konstruktivt partsamarbeid

I Norge har vi en lang tradisjon for å finne løsninger mellom arbeidstakere og arbeidsgivere. Kravene, både til arbeidsgiver og arbeidstakerorganisasjonene, er nedfelt i hovedavtaler for de ulike tariffområdene. En viktig forutsetning for gode løsninger er opplæring. For oss som arbeidstakerorganisasjon blir derfor tillitsvalgtopplæringen et viktig tiltak for å sikre medbestemmelse og medinnflytelse!

Formål med hovedavtalene kan enkelt oppsummeres slik: "Hovedavtalen skal være et virkemiddel for å sikre og legge til rette for gode prosesser mellom partene og for en positiv utvikling av kvalitativt gode tjenester i kommuner, fylkeskommuner og bedrifter med tilknytning til kommunesektoren. Samarbeidet må baseres på tillit og gjensidig forståelse for partenes ulike roller." (Hovedavtalen i KS).

Hvert år arrangerer alle lokal- og fylkeslag tillitsvalgtopplæring.

Målet med opplæringen er å gi nødvendig basiskompetanse til alle arbeidsplasstillitsvalgte i Utdanningsforbundet, tilpasset tariffområde og uavhengig av lokale forhold. I tillegg skal tillitsvalgtopplæringen bidra til å ivareta medlemmenes interesser og utvikle kvalitet i utdanningen gjennom å framheve profesjonens betydning.

Gjennom skoleringen skal de arbeidsplasstillitsvalgte:

Bli trygge i rollen og motiveres til innsats
Kunne utøve medbestemmelse på arbeidsplassen
Få innsikt i lover, avtaler, Utdanningsforbundets politikk og andre forhold som danner rammene for tillitsvalgtarbeidet
I tillegg kjenne til Utdanningsforbundets politikk, strategi, lede klubben og engasjere medlemmene. De skal også kunne kommunisere godt i møte med andre. 

Det er viktig at alle arbeidsplasstillitsvalgte deltar på opplæringen de blir innkalt til. Det er på denne måten man blir det beste talsrøret for medlemmene både knyttet til lov og avtaleverk og Utdanningsforbundets politikk.