Jakten på det gode laget - vi finner det i Østfold

Vi har arrangert vårt første storkurs for tillitsvalgte i Utdanningsforbundet Østfold, og for en suksess det ble! Faglig påfyll, gripende historier, sosialt fellesskap og ikke minst en god dose latter!

Jonas Bals var den som åpnet kursdagene med et gripende foredrag om arbeiderbevegelsens historie. Jonas trakk linjene fra fagforeningens opprinnelse i Norge på 1800-tallet og satt verdiene til fagforeningene inn i nåtiden og det verdensbildet vi har i 2025.
Det var et foredrag som ga kunnskap, innsikt og ettertanke.

De tillitsvalgte fra fylkeskontoret som var vertskap for storkursetDe tillitsvalgte ved fylkeskontoret var vertskap og arrangører for storkurset.

Siv Sørås Valand sitt foredrag hadde overskriften «Kan vi temme en gorilla?». Siv har jobbet i over 20 år som norsklærer på ungdomstrinn og i videregående skole, på yrkesfag og studiespesialiserende. Hun er særlig engasjert i å bevare skriving som redskap for kunnskapsutvikling og læring og er nå stipendiat ved UiO i forskningsprosjektet «Læring i algoritmenes tidsalder». Generativ kunstig intelligens gir både muligheter og utfordringer i norsk skole og Siv ga påfyll på dette temaet til en fullsatt sal.

Lek i skolen har vært en sentral politisk sak i Utdanningsforbundet det siste året og Charlotte Lunde ga både kunnskap og påfyll til de tillitsvalgte på temaet. Charlotte har jobbet som lege både med barn og voksne, men jobber nå med ungdom i akuttpsykiatrien.
Sammen med nevroforsker Per Brodal har hun gitt ut boken «Lek og læring i et nevroperspektiv» som handler om lekens betydning for helse og utvikling. Gjennom sitt foredrag ga Charlotte innsikt i hvordan lek spiller en helt fundamental rolle for både dyr og menneskers utvikling, og hvordan leken er helt sentral for å utvikle kreativitet og livslyst.

På torsdag var parallelløkter med kurs rettet mot tillitsvalgte fra de ulike medlemsgruppene.
Øktene omhandlet tilsyn, informasjon om forskning på spesialundervisning og inkluderende praksis, arbeidstid, fysisk inngripen, omstilling og nedbemanning i den videregående skolen og forsvarlig bemanning og psykososialt barnehagemiljø.
I øktene for medlemsgruppene bidro tillitsvalgte fra fylkeskontoret, Monica Melby-Lervaag, professor ved UiO, Hanna-Cecilie Gram Jemtegaard, advokat i Utdanningsforbundet, og fra fylkeskommunen bidro personalsjef Håvard Nilsen, avdelingsdirektør opplæring og kompetanse, Brynjard Rønningen og avdelingsdirektør for finans og organisasjon, Ann Cathrine Guldberg.

Den faglige delen av kurset på torsdagen ble avsluttet med et hjertevarmt, rørende og tankevekkende foredrag av Roger Finjord, «Jakten på det gode laget».

Det å gi kompetansepåfyll til de tillitsvalgte er hovedmålsetningen for et storkurs, men det er også viktig å legge til rette for sosialt samvær.
Derfor ble det invitert til konsert med bandet «Offentlig sektor» i forkant av middagen på torsdag.
Bandet beskriver seg selv på denne måten: «Offentlig Sektor er et band som forteller historier fra fylke, kommunal og statlig sektor. De er en musikalsk etat som skildrer sjelelivet til oss som lever og puster for staten.» Bandet satt stemningen i forkant av en hyggelig og god tre-retters middag.

På dag to av storkurset var den første halvdelen av dagen satt av til debrifing satt i system som del av det systematiske HMS arbeidet.
Fylkeslaget har gjennom 2024 lagt vekt på skolering og informasjon om Sintef-rapporten «Relasjonelle og emosjonelle krav og belastninger i arbeidet.» I denne rapporten belyses det hvor viktig det er med strukturerte og formaliserte strategier for debrief og kollega- og lederstøtte, men det kommer i rapporten også frem at dette sjelden er en systematisk del av HMS-arbeidet innenfor barnehage- og grunnskole. Arbeidet med debrief er oftere satt i system i andre yrker og i forsvaret er det en naturlig og viktig del av arbeidet. Det var derfor gjort avtale med Chritian Moldjord som har en PhD i organisasjons- og militærpsykologi, har vært offiser i forsvaret og har over 25 års erfaring og forskning innen lederutvikling, teamutvikling, organisasjonsutvikling og læring om en både teoretisk og praktisk tilnærming til debrief.

På dag 2 var det også parallelløkter. Deltakerne valgte selv hvilket foredrag de ville delta på og temaene var ytringsfrihet og ytringskultur, konflikthåndtering og medbestemmelse etter hovedavtalene. Knut Olav og Siri, fra fylkeskontoret, hadde økten om medbestemmelse, mens Jorun Bjerke, advokat i Utdanningsforbundet, og Torbjørn Buer, psykolog og konfliktmekler, hadde de to andre øktene.

Storkurset ble avsluttet med et humoristisk innslag med Marius Henriksen, skaperen bak tegneseriesuksessen «Storefri!». Marius har en fortid som faglærer i kunst- og håndverk, men er nå er erfaren serieskaper og har et eget tegneserieblad og han har tegneseriestriper som trykkes daglig i aviser i både Norge og Sverige. Marius ga oss innsikt i sitt arbeid og viste også hvordan den kreative prosessen med å utvikle tegneseriestriper er gjennom live-tegning.

Vi vil takke alle de tillitsvalgte som deltok på kurset – sammen er vi det det gode laget og sammen jobber vi for våre medlemmers lønns- og arbeidsforhold og for at det skal være godt å gå på jobb!