Konferanse om kunstig intelligens

Fredag 14.mars inviterte Utdanningsforbundet Østfold inviterte til konferanse om kunstig intelligens, der temaet var spesielt knyttet til kilder og kildekritikk. Konferansen ble gjennomført på fylkeshuset og målgruppen var tillitsvalgte og ledere, fra både ungdoms- og videregående skoler. De fleste deltakerne var fra fylkeskommunen.

Målsetningen for konferansen var å samle lærere og ledere for å gi innsikt og økt forståelse for teknologiens utfordringer og muligheter, og samtidig få kunnskap om hvordan kunstig intelligens kan benyttes i et skoleperspektiv.

Kunstig intelligens er i ferd med å endre samfunnet og det vil bli en viktig del av fremtiden til elevene. Dette må skolen forberede elevene på. Elevene møter kunstig intelligens på sosiale medier, på nett og i arbeidsverktøy.
Hvordan kan arbeidsgiver og skolene forberede seg på dette? Hvordan skal vi lære elever å forholde seg til tekster produsert av kunstig intelligens? Hvordan skal elevene lære seg å skille mellom pålitelig og upålitelig informasjon? Kan kunstig intelligens bidra til å vurdere relevansen av kildene vi finner på nett?

Vi hadde mange spørsmål vi ønsket svar på, men svarene må vi finne sammen.

Sindre Martinsen-Evje, fylkesordfører i Østfold, åpnet konferansen.
Deretter presenterte Petter Bae Brandtzæg fra Universitetet i Oslo hvordan kunstig intelligens endrer internett, kilder og hvordan dette påvirker oss i både kommunikasjon og i sosiale relasjoner.
Marianne Hagelia, fra Høgskolen i Østfold, forsker blant annet på læringsdesign med bruk av kunstig intelligens og viste gjennom sitt foredrag hvordan vi kan benytte kunstig intelligens fornuftig i et skoleperspektiv.
Kristine Hollup, seksjonsleder for opplæring i Østfold fylkeskommune, og digitalpedagogene Tessa Grevle og Isabell Nilsen belyste bruk av kunstig intelligens i et skoleeierperspektiv og hvordan man kan benytte samtaleroboter i undervisningen.
Konferansen ble avsluttet med et spennende og engasjerende foredrag av Trond Atle Bokerød. Trond Atle er teknologientusiast og har en lidenskap for kreativitet og teknologi og han viste hvordan kunstig intelligens kan bidra positivt i arbeidslivet.

«Kunnskap er makt», sa den britiske filosofen Francis Bacon.
I skolen skal vi sette barn og unge i stand til å møte fremtiden gjennom å utvikle kunnskap, ferdigheter og holdninger, slik at de både kan mestre livene sine og at de kan delta i arbeid og fellesskap i skolen.
I møte med endringene i verdenssamfunnet og den teknologiske utviklingen blir skolen enda viktigere. Lærerne står i førstelinjen og de må ha både kompetanse og ressurser til å motvirke desinformasjon og gi elevene kompetanse og trygghet til å navigere i egne liv, både nå og i fremtiden.

Hvordan veien inn i fremtiden vil se ut, er umulig å spå, men én ting er sikkert – vi skal være med og møte utfordringene!