Ekskludering av læring

Kunnskapsministeren slår fast at de fleste eksamener for avgangselevene i 2026 skal være ferdig før 17. mai. Hun forventer at russefeiringen tas etterpå, og håper at dette grepet kan være med på å begrense utenforskap.

Kari Nessa Nordtun ser ut til å glemme at det å flytte eksamen frem tar bort flere uker med opplæring. Elevene vil med stor sannsynlighet ikke få nok undervisningstimer i fagene før eksamen. Det er dessuten lite rom for å komprimere skoleåret uten at det går utover arbeidstidsavtalen til lærerne.

«For meg er det avgjørende at mai skal være en måned med mye læring, øving og eksamensgjennomføring» sier kunnskapsministeren.

Mai er allerede fylt med læring, øving og eksamensgjennomføring. Det er faglig uforsvarlig å flytte eksamen frem til den første uken i mai. Det vil svekke elevenes læringsutbytte og prøvepresset i andre semester i 3. klasse vil øke ytterligere.

Det å flytte eksamen frem er tenkt å være ett av flere grep for å endre russetiden. Vi er helt enige i at noe må gjøres med dagens russefeiring, som for mange kan oppleves ekskluderende. Det at eksamen i 3. klasse flyttes frem noen uker, vil derimot ikke medføre mindre sosial posisjonering og ekskludering gjennom videregående.
Det er tre år med utenforskap som er problemet, ikke de tre ukene med feiring i mai.Skole handler selvsagt om mer enn standpunkt og eksamen, men for avgangselever som har passert målstreken, vil det oppleves meningsløst å møte opp flere uker i etterkant. Skoleåret skal jo ikke krympes eller flyttes, så timene skal fortsatt avholdes.
Hva skal ukene etter eksamen fylles med?
Hvilken motivasjon vil elevene ha for å møte opp i juni?

Vi forstår ønsket om å få til endring for avgangsmarkeringen, men det som nå er foreslått fra ministeren vil føre til ekskludering av læring.

Teksten er skrevet av Mari Bjerke og Merete Henden, og har vært publisert i Klassenkampen 18. mars 2025.