Demokrati, partssamarbeid og teknologi = to innholdsrike kursdager

Torsdag 10. og fredag 11.april arrangerte vi kurs for våre lokale tillitsvalgte. I løpet av disse to dagene har vi fått ny kunnskap om viktige områder som påvirker vår arbeidshverdag. Å få to hele dager sammen på Brennemoen i Mysen gjør oss bedre rustet som tillitsvalgte i Utdanningsforbundet.

Vi lever i et samfunn som opplever store endringer. Teknologien utvikler seg raskt. Vil vi kunne få teknologi som kan avlaste oss i våre jobber eller vil den utfordre oss?
Vil den nye teknologien utfordre arbeidsfellesskapene og relasjoner på jobb og bidra til å i enda større grad viske ut grensene mellom jobb og fritid? Og hvordan kan vi, gjennom partssamarbeid og medbestemmelse jobbe for at vi får positive, og ikke negative, endringer grunnet teknologiutviklingen.

Hvordan står det til med de ansattes medbestemmelse i norsk arbeidsliv? Hvilke utfordringer, men også muligheter ser vi i vår sektor?
Hvordan vil våre jobber og vår hverdag bli preget av det som skjer i USA? Den politikken vi ser i USA utfordrer verdensordenen og skaper en usikkerhet knyttet til både økonomi, forsvar og det utfordrer de demokratiske grunnverdiene.
Vi hadde mange spørsmål, men de dyktige foredragsholderne som var innom i løpet av de to dagene kunne gi oss svar på flere.

Demokrati i arbeidslivet, partssamarbeid og medbestemmelse

Johan Elvemo Ravn, sjefsforsker ved SINTEF Digital, hadde overskriften «Skulle vært pensum» på sin økt. Han satt oss godt inn i den unike samarbeidsmodellen i arbeidslivet og presenterte også rapporten «Det er historieløst å overse partssamarbeidets rolle». Dette er en studie, bestilt av Unio, som belyser status og utfordringer for partssamarbeid og medbestemmelse på tvers av forbund i Unio.

Inger Marie Hagen, forsker ved Oslo Met, presenterte Medbestemmelsesbarometeret. Inger Marie belyste funn fra forskning knyttet til hvordan ledelse, demokrati og arbeidstilfredshet skåres blant et utvalg av norske arbeidstakere. Inger Marie hadde også med statistikk som viste hvordan Unio-medlemmer skåret på disse områdene. Det var spesielt nyttig for oss, som tidligere samme dag hadde fått presentert rapporten Unio hadde bestilt fra SINTEF om medbestemmelse og partssamarbeid.

Unn West og Nina Skovly, hhv. kommunalsjef for oppvekst og kultur og hovedtillitsvalgt for Utdanningsforbundet i Våler, presenterte hvordan de jobber med partssamarbeid og medbestemmelse lokalt. Våler er en av kommunene som ble plukket ut, etter søknad, til å være en del av Kunnskapsdepartementets tillitsreform for barnehage og skole. Partene i Våler har de siste årene jobbet tett samen for å styrke og utvikle partssamarbeidet og det var nyttig å høre hvordan partene opplevde dette arbeidet.

Sofie Høgestøl, førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, hadde den siste økten om temaet demokrati og partssamarbeid. Sofie løftet blikkene våre ut i verden. Hun ga oss innsikt i hvorfor Trump vant valget i USA, som er et viktig bakteppe for å forstå det som skjer nå. Videre belyste hun hvordan verdensbildet er i endring og den demokratiske nedgangstiden vi er i. Sofie trakk frem betydningen av skolenes rolle i alt dette og hva vi som profesjon kan gjøre.
Det var et informativt og dagsaktuelt foredrag som ga oss både kunnskap og forståelse.

Vi avsluttet den første kursdagen med en refleksjonsøkt knyttet til vårt videre arbeid med den strategiske satsningen om «Lærerrollen og laget rundt barnehagebarn, elever og voksne». Økten ble ledet av Geir Bjelland Pedersen, som er hovedtillitsvalgt i Utdanningsforbundet Hvaler. Det ble en god økt, med både arbeid i grupper og en felles avslutning.

Teknologi og arbeidsliv

På fredagen var det teknologi og arbeidslivs som var de overordnede temaene.
Tanja Haraldsdottir Nordberg, forsker ved Oslo Met, belyste hvordan teknologibruk fungerer på tvers av jobb- og privatsfærene. Tanja har forsket mye på det å jobbe hjemmefra og har intervjuet lærere om dette.

Philip Thingbø Mlonyeni, filosof og doktor i teknologietikk, har skrevet en doktorgradsavhandling om hvordan teknologien utfordrer det sosiale livet vårt. Dette forskningsarbeidet er i skjæringspunktet mellom teknologi og sosiale relasjoner, og det er høyaktuelt i dagens samfunn.  Philip hadde valgt overskriften «Kunstige kolleger – hvordan kunstig intelligens påvirker det sosiale livet på arbeidsplassen».
Jan Olav Christensen, seniorforsker ved Stami, har forsket på flere områder innen arbeidsmiljø, blant annet om fremtidens arbeidsmiljø. Jan Olav viste til at når arbeidslivet endrer seg i takt med samfunnsutviklingen, vil nye arbeidsformer og nye arbeidsmiljøfaktorer kunne påvirke vårt arbeidsmiljø. Han har, sammen med andre forskere, undersøkt hvilke mulige konsekvenser digitalisering og nylig innførte teknologier i arbeidet har for arbeidstakeres arbeidsmiljø, helse og velvære og han belyste spesielt «technostress». Technostress beskriver forskjellige typer belastninger som følge av ny teknologi. Vi fikk vite mer om hva dette gjør det med arbeidshverdagen og hvordan det påvirker det vår helse.

Anne Kat Hærland, komiker, forfatter, programleder og nå AI-entusiast, avsluttet kurset vårt. Siden høsten 2022 har Anne Kat viet seg fullt og helt til kunstig intelligens. Hun er samfunnskontakt og seniorkonsulent i Norwegian Artificial Intelligence Research Consortium. Dette er et norsk samarbeid mellom 8 universiteter, 5 høgskoler og 4 forskningsinstitutter innen AI, maskinlæring og robotikk. Anne Kat sier at KI i nåtiden er «både gøy og ganske skummelt».
Anne Kats foredrag var lærerikt, førte til refleksjon og det var gøy, men heldigvis ikke skummelt.