Fagdag om vold og trusler i skolen

Fredag 8.november arrangerte Utdanningsforbundet Østfold og KS fagdag om vold og trusler i skolen. Målgruppen for kurset var arbeidsplasstillitsvalgte, skoleledere, skolesjefer og hovedtillitsvalgte. Fagdagen ble gjennomført i Rakkestad og kulturhus med mer enn 180 deltakere.

I vinter lanserte regjeringen og 11 organisasjoner, deriblant Utdanningsforbundet, en felles strategi for å samarbeide om å utvikle lærerutdanningene og jobbe for at barnehager og skoler er attraktive arbeidsplasser.
Partene har ulike forpliktelser i strategien. En av KS sine forpliktelser er å støtte kommunene og fylkeskommunene i deres arbeid og en av de aktuelle tiltaksområdene i dette arbeidet er og arbeide for å begrense og stanse vold og trusler mot ansatte.
Vold og trusler er et alvorlig arbeidsmiljøproblem som dessverre rammer mange ansatte i skolen. Det er derfor viktig at partene samarbeid om et systematisk forebyggende arbeid.
KS og arbeidstakerorganisasjonene lanserte i august et verktøy som skal hjelpe skolene med sin kartlegging og risikovurdering knyttet til det forebyggende av vold og trusler i skolen.

Dette er bakgrunnen for samarbeidet mellom Utdanningsforbundet og KS om en fagdag om vold og trusler.

Skoleeiernettverket i Østfold var også med i planleggingen av dagen og Morten Vedahl, leder av skoleeiernettverket og kommunalsjef for oppvekst og kultur i Rakkestad, bistod med som teknisk arrangør.
Han forberedte alt det praktiske i forbindelse med fagdagen og la til rette for en god gjennomføring av dagen i Rakkestad kulturhus.

Det var deltakere fra både fylkeskommunen og kommunene i Østfold. Sara Fjeld, fra Stami, var dagens første innleder. Sara formidlet hvordan skolene kan jobbe kunnskapsbasert for å forebygge vold og trusler og viste til verktøyet «En bra dag på jobb». Det er et gratis verktøy til arbeidsplasser for å bedre arbeidsmiljøet. Verktøyet er basert på forskning og tilpasset ulike bransjer.

Ingri Litleskaret, fra Arbeidstilsynet, viste til hvordan skolene, gjennom kartlegging, risikovurderinger, opplæring og øvelser, kan få til en bedre systematikk i det forebyggende HMS-arbeidet i skolene.
Ingri viste til hvor viktig det er at de ansatte er kjent med forskriftskravene og at partene samarbeider for å sikre det systematiske HMS-arbeidet og hun belyste at vold og trusler i skolen er et arbeidsmiljøproblem og ikke noe den enkelte lærer skal håndtere alene.

Sarpsborg kommune har for tiden en avtale med Terje Ogden om veiledning av det nyopprettede ressursteamet, som skal jobbe for å forebygge vold og trusler i skolen.
Terje delta av sin kunnskap om atferdsutfordringer blant barn og unge og hvilke årsaker som ligger bak det utfordringsbildet vi ser i skolen i dag.

Avslutningsvis delte Christian Holmedahl og Helle Myland Eilertsen, hhv. seksjonsleder skole og hovedtillitsvalgt for Utdanningsforbundet i Indre Østfold, hvordan de har jobbet for å skape et godt partssamarbeid i ny kommune.