Overtallighet i skolen

Hensikten med denne informasjonen er å si noe om rettighetene for en overtallig i Osloskolen, og å vise til de dokumenter som omhandler dette.

Definisjon av overtallighet

En overtallig er en fast ansatt som det ikke finnes noen stilling for. 

Dersom en skole får færre klasser enn tidligere, blir omorganisert eller nedlagt, beholder de fast ansatte sin lønn og sine øvrige økonomiske rettigheter i kommunen og har krav på å bli omplassert.

En midlertidig ansatt har på samme måte krav på arbeid i den perioden vedkommende er ansatt for.

Hvem blir overtallig?

Når en eller flere ansatte står i fare for å bli erklært overtallige, skal dette behandles i MBU. Følgende kriterier gjelder, i prioritert rekkefølge, når man skal avgjøre hvem som er overtallig på en skole:

o   Skolens faglige behov

o   Ansettelsestid i virksomheten (= Utdanningsetaten)

o   Ansettelsestid i kommunen

o   Sosiale forhold (f.eks. forsørgelsesbyrde)

o   Alder over 55 år og mer enn 15 års tjenestetid i kommunen

Undervisningspersonale har tariffestet at ansettelsestid i virksomheten, altså Utdanningsetaten, veier tyngre enn ansettelse i kommunen. For andre kommunalt ansatte er forholdet omvendt. Selv om disse momentene nevnes i prioritert rekkefølge, skal det foretas en helhetlig vurdering, og denne skal legges frem i MBU. Ved eventuell uenighet sendes saken til HR-avdelingen i Utdanningsetaten som forhandler med Utdanningsforbundet på fylkesnivå. 

Hvis det er enighet ved behandlingen i MBU, er avgjørelsen endelig, og saken kan ikke gjenopptas av den overtallige eller Utdanningsforbundet på fylkesnivå med mindre det foreligger saksbehandlingsfeil. 

Hvem har ansvaret for den overtallige?

Skolen har normalt ansvar for å finne nytt arbeid for overtallige lærere. Dersom overtalligheten skyldes større organisasjonsmessige endringer, såkalte strukturendringer, for eksempel ved at en skole legges ned eller relokaliseres, har Utdanningsetaten ansvaret for å finne nye arbeidsplasser til de ansatte. Se strukturelle endringer i Osloskolen under.

Planer som medfører at noen av skolens ansatte blir overtallige, skal drøftes i skolens MBU ifølge Avtale om omplassering av overtallige § 7.1.1 b.

Hvilke rettigheter har en overtallig?

En overtallig har fortrinnsrett til ledige stillinger i osloskolen. Man skal få en overtallighetsattest som skriftlig dokumentasjon på dette. Overtallighetsattesten legges ved når man søker en ny stilling.

Fortrinnsretten betyr at en skole som utlyser en stilling som den overtallige er kvalifisert for, må ansette en overtallig som søker stillingen. Det er viktig å være klar over at den overtallige ikke må være best kvalifisert av dem som søker stillingen; det er tilstrekkelig at vedkommende er kvalifisert ifølge Avtale om omplassering av overtallige § 5.2.

Dersom det er flere overtallige som søker samme stilling, avgjør deres ansiennitet hvem som får stillingen (Avtale om omplassering av overtallige § 5.2). Overtallige skal innstilles før attførte som søker samme stilling.

Den overtallige skal først bli forsøkt plassert i ny stilling innenfor Utdanningsetatens egen virksomhet. Skulle ikke det lykkes, skal det letes etter en stilling som den overtallige er kvalifisert for, innenfor andre deler av Oslo kommunes virksomhet.

Har den overtallige vært ansatt i kommunen i minst to år, beholder han/hun den lønnen vedkommende hadde i sin stilling, inkludert de tillegg som er en fast del av lønnen, dog ikke tillegg som er en kompensasjon for spesielle ulemper i denne stillingen (Avtale om omplassering av overtallige § 6.1).

Dersom en overtallig lærer får en midlertidig stilling utenfor kommunen, har hen rett til permisjon for å gå inn i denne stillingen.

Hvilke plikter har en overtallig?

Som overtallig har man plikt til å motta tilbud om en passende stilling. En passende stilling er en stilling som bygger på de kvalifikasjonene den overtallige har.

I Osloskolen er det oftest slik at den overtallige arbeidstakeren selv sender søknad på vanlig måte på stillinger vedkommende anser seg kvalifisert for og interessert i, jf. § 5 punkt 5.2. Les mer om dette i Avtale om omplassering av overtallige i Oslo kommune. Med søknaden skal sendes din overtallighetsattest, utstedt av arbeidsgiver. Kontroller at din tjenestetid stemmer med datoen du begynte å jobbe Oslo kommune og under Utdanningsetaten. Stillinger med oppstart fra og med dato for overtallighetsstatus vil din overtallighetsattest være gyldig for, i henhold til tid. 

Strukturelle endringer i Osloskolen

Utdanningsetaten har vedtatt retningslinjer for overføring av personalet dersom hele skoler eller avdelinger ved skoler vedtas flyttet (relokalisert) eller nedlagt: Strukturelle endringer i Osloskolen. Rutiner og rettigheter. Denne ligger på Tavla og krever innlogging.

Tillitsvalgtes ansvar

Arbeidsplasstillitsvalgt skal påse at behandlingen av overtallighet skjer etter gjeldende regler. Forut for behandlingen av overtallighet må MBU ha behandlet en stillingsplan som begrunner overtalligheten. 

Til MBU må det kunne legges fram dokumentasjon på kompetansen til alle dem som må vurderes i forbindelse med overtalligheten. 

Ved usikkerhet eller uenighet må tillitsvalgte kontakte fylkeslaget FØR hen godkjenner en overtallighet, siden hverken den overtallige eller fylkeslaget har ankemulighet hvis det er enighet i MBU.