Forskjøvet arbeidstid i barnehage

Hensikten med denne oversikten er å gi en oversikt over regelverket for knyttet til forskjøvet arbeidstid i barnehage.

Innhold

Dokumenter

Hva er forskjøvet arbeidstid?

Forskjøvet arbeidstid er noe annet enn overtid. Det er en ordning som gir mulighet til å unngå bruken av overtid, som skal begrenses mest mulig i et verneperspektiv. Man arbeider ikke mer enn man opprinnelig skulle, man arbeider likt antall timer, men de er forskjøvet. 

Forskjøvet arbeidstid utløses dersom du må forskyve en vakt i vaktplanen din etter ønske fra arbeidsgiver. Det kan for eksempel være at du må bytte fra mellomvakt til tidligvakt pga. sykdom hos personalet. For at forskjøvet arbeidstid skal utsløses, må beskjeden om vaktskifte komme på mindre enn to ukers varsel. Forskjøvet arbeidstid innebærer at man får 50 % tillegg for tiden som blir forskjøvet. Det vil si at dersom en bytter vakt fra 8.30-16.00 til 07.30-15.00 har man forskjøvet vakten med en time, og det skal derfor utbetales et tillegg på 50 % av en time.

Forskjøvet arbeidstid er en tariffbestemt rett for å gjøre endring av vakter lettere, samtidig som ansatte får en kompensasjon for byrden det er å bytte vakt. For tariffområder der forskjøvet arbeidstid ikke er en del av tariffavtalen (FUS og SiO), eller barnehager uten tariffavtale, må vaktskifter med mindre enn 14 dagers varsel i stedet løses i form av overtid.

Hva hvis varselet om å bytte vakt kommer med mindre enn en dag før arbeidsdagen starter?

Tariffavtalene som hjemler forskjøvet arbeidstid, har samtidig formuleringer som slår fast at forskjøvet arbeidstid aldri kan pålegges med mindre enn 1 dags varsel. Dersom en på slutten av arbeidsdagen eller senere får vite at en må bytte vakt dagen etter, må dette løses i form av overtid, ikke forskjøvet arbeidstid. Ved overtid utbetales full timelønn og 50 % tillegg. Hva som er «mindre enn 1 dag før» er ikke definert, og dette må avtales på forhånd. Det kan for eksempel være at man er enige om at beskjed om forskjøvet arbeidstid må gis innen klokka 14.00 dagen før.

Arbeidsmiljølovens krav til en arbeidsplan

Arbeidsmiljøloven § 10-3 slår fast retten til en arbeidsplan. Arbeidsplanen skal utarbeides i samarbeid med arbeidstakernes tillitsvalgte, og drøftes med arbeidstakernes tillitsvalgte så tidlig som mulig og senest to uker før iverksettelsen. Dette betyr at arbeidsplanen skal være klar to uker før iverksettelse, og når endringer kommer på kortere tid enn dette fordrer dette en form for kompensasjon. I utgangspunktet vil endringer i vaktplan på under to ukers varsel utløse overtid, men tariffbestemmelser kan gjøre at ordninger med forskjøvet arbeidstid kan benyttes i stedet.

Hva innebærer det at beskjed om vaktskifte må være etter ønske fra arbeidsgiver?

Bestemmelsen om forskjøvet arbeidstid gjelder kun der vaktskiftet skjer etter ønske fra arbeidsgiver. Det vil si at dersom en internt på avdeling blir enige om å bytte vakter, for eksempel fordi en av dere ønsker å rekke en frisørtime, så utløser dette ikke forskjøvet arbeidstid. Om det derimot er en endring som gjøres for å sikre driften av avdelingen utløser det forskjøvet arbeidstid.

Det er styrer som har styringsrett over arbeidstiden, men dette kan delegeres. Dersom en pedagogisk leder har fått fullmakt til å endre vakter for å sikre god bemanning ved for eksempel sykdom, vil en slik endring fortsatt utløse forskjøvet arbeidstid selv om beskjeden ikke ble gitt direkte av styrer. Dette er det viktig å ha avklart på forhånd.

Forskjøvet arbeidstid i arbeidsretten – forskjøvet arbeidstid gjelder i barnehage

Januar 2019 var forskjøvet arbeidstid oppe som tema i arbeidsretten. Saken gikk mellom Fagforbundet og KS om hvorvidt bestemmelsene om forskjøvet arbeidstid også gjaldt barnehagefeltet. Saken endte i et forlik, hvor begge parter signerte på at bestemmelsene om forskjøvet arbeidstid gjelder barnehage.

Hvor er forskjøvet arbeidstid hjemlet?

FUS og SIO har ikke avtale knyttet til forskjøvet arbeidstid. I disse tariffområdene må derfor pålagte vaktskifter med mindre enn 14 dagers varsel løses i form av overtid.