Ansettelser - lærere

Hensikten med denne oversikten er å gi en gjennomgang av rutiner og retningslinjer for ansettelse av lærere og skoleledere (unntatt rektor som ansettes av utdanningsetaten), samt gi noen viktige huskeregler for tillitsvalgte som skal delta i prosessen.

Innhold

Dokumenter:

Tilsettingsprosedyrer

Det meste du trenger å vite om tilsettingsprosedyrer i skolen står i Rundskriv 1-2019 - Tilsettinger i Utdanningsetaten.

Tilsettingsprosessen er ikke en sak for MBU. Det er forarbeidet med stillingsplan, utlysning av stillinger o.l. som hører hjemme der.

Alt arbeidet med tilsetting skjer på den enkelte skole. Ledige stillinger skal lyses ut offentlig; unntaket er vikariater og andre midlertidige stillinger som ikke varer utover seks måneder.

Tilsettingsprosessen er ikke en sak for MBU. Det er forarbeidet med stillingsplan, utlysning av stillinger o.l. som hører hjemme der.

Alt arbeidet med tilsetting skjer på den enkelte skole. Ledige stillinger skal lyses ut offentlig; unntaket er vikariater og andre midlertidige stillinger som ikke varer utover seks måneder.

Tillitsvalgtes rolle

Arbeidsplasstillitsvalgte har rett til å være med på alle ansettelser rektor gjør på skolen. Tillitsvalgt for det pedagogiske personalet deltar i ansettelsesprosessen for pedagogisk personale, inkludert skoleledere, og tillitsvalgte for andre ansatte deltar i ansettelsesprosessen for merkantilt ansatte. Hvordan tiden som tillitsvalgte bruker til tilsettingsprosessen skal godtgjøres, må avtales med rektor i forkant.

Tillitsvalgte skal:

  • Være med på å behandle stillingsplanen i MBU
  • Få se og komme med innspill til utlysningstekster før stillinger lyses ut
  • Gå gjennom søkerlisten og sjekke at søkere med bedre kvalifikasjoner og lengre ansiennitet ikke blir forbigått når det skal kalles inn til intervjuer
  • Delta på intervjuene
  • Bli forelagt rektors innstilling og vurdere om den er i tråd med regelen om at best kvalifisert søker er innstilt (for overtallige søkere gjelder kun å være kvalifisert)

Utlysning
Utlysningsteksten skal drøftes med den tillitsvalgte før utlysning. Det som står i utlysningsteksten, er bindende: Har man f.eks. utlyst en stilling som språklærer, kan man ikke i ettertid omdisponere lærerne på skolen og i stedet ansette en realist.

Søkerliste
Snarest etter søknadsfristens utløp skal det utarbeides en offentlig søkerliste. I tillegg skal det utarbeides en utvidet søkerliste. Den utvidede søkerlisten er partsoffentlig, dvs. at rektor, arbeidsplasstillitsvalgt og søkerne (partene i saken) har innsyn. Søkere får utvidet søkerliste ved forespørsel.

Intervjuer
Ved utvelgelse til stilling skal det foretas intervjuer. I samarbeid med den tillitsvalgte avgjør leder hvem som skal innkalles til intervju. Det er kommunenes politikk at det skal innkalles minst én søker med minoritetsspråklig bakgrunn og én søker med nedsatt funksjonsevne dersom slike søkere finnes på søkerlisten (Rundskriv 7/2013 fra Byrådet).

Tillitsvalgte har rett til å delta i intervjuene. Det er rektor som leder intervjuet, men tillitsvalgte kan stille spørsmål. Det er viktig at tillitsvalgte påser at alle søkere blir behandlet likt og blir godt ivaretatt. Det er ikke anledning til å stille spørsmål om politisk syn, medlemskap i arbeidstakerorganisasjon, seksuell orientering, funksjonshemning eller familieplanlegging. Tillitsvalgte har like stort ansvar for alle søkere i en ansettelsesprosess og har ikke spesielt ansvar for egne medlemmer.

Referanseinnhenting
Etter at intervjuene er gjennomført, skal det innhentes referanser for alle som søkere som vurderes innstilt. Rektor kontakter referanser som søker har oppgitt.

Rektors innstilling
Etter at prosedyrene over er gjennomført, skal det lages en innstilling som inneholder en begrunnet vurdering og rangering av søkere som er intervjuet, og der det fremkommer hvem man vil ansette.

Det er naturlig at rektor drøfter innstillingen med tillitsvalgte før den skrives. Det innstilles vanligvis tre søkere i rangert rekkefølge. Alle de innstilte anses kvalifisert til stillingen.

Rektors ferdige innstilling skal forelegges de tillitsvalgte. De tillitsvalgte har «omtrent en uke» på seg til å melde enighet eller uenighet til innstillingen. Ved uenighet sender rektor saken til Utdanningsetaten og tillitsvalgte sender den til Utdanningsforbundet Oslo. Saken avgjøres så på etatsnivå.

Ansettelsesperiode
Ansettelsesforhold regnes fra dato til dato, men likevel slik at et ansettelsesforhold som varer et skolehalvår, regnes fra 01.08. til 31.12., henholdsvis 01.01. til 31.07. og et ansettelsesforhold som varer et skoleår, regnes fra 01.08. til 31.07., inklusive lovbestemt feriefritid.

Fortrinnsrett

Vær oppmerksom på at enkelte søkere kan ha fortrinnsrett fremfor andre:

Kompetansekrav

Tilsettinger i skoleverket skal baseres på kvalifikasjonsprinsippet; den best kvalifiserte skal innstilles som nr. 1. Det eneste unntaket er søkere med fortrinnsrett. De må være kvalifisert, men ikke nødvendigvis best kvalifisert.

Krav til kompetanse for tilsettinger på de ulike skoleslagene/trinnene finner vi I Opplæringsloven kp.12, (kompetanseforskriftene).

Tilsettingsformer

Fast:
Som hovedregel skal det tilsettes i faste stillinger.

Midlertidig tilsetting:
Det må foreligge en særskilt hjemmel for å tilsette i midlertidig stilling, og arbeidet må atskille seg fra det som ellers utføres i virksomheten i form av prosjektstillinger eller annet. I tillegg kan man i visse tilfeller ansette i midlertidig stilling der man ikke får tak i kvalifisert personell etter opplæringslovens.

Vikariat forutsetter arbeid for en annen/andre arbeidstaker/e under dennes/disses midlertidige fravær.

I byrådserklæringen fra nytt byråd høsten 2015 står det blant annet følgende: «Byrådet vil redusere bruken av midlertidige ansettelser, deltidsarbeid og etablere en kultur for heltidsstillinger. Oslo kommune skal som arbeidsgiver følge bestemmelsene i den tidligere arbeidsmiljøloven og Oslo kommunes overenskomster når det kommer til midlertidige ansettelser i kommunen.» (Kp. 2, s.12)

Dette betyr at den utvidede adgangen til midlertidige ansettelser som ligger i arbeidsmiljøloven § 14-9 f etter endringer per 1. juli 2015, ikke skal brukes ved ansettelser i Oslo kommune.

Uoppsigelig:
Tidligere skulle en andel av stillingene på en skole være uoppsigelige. De som var ansatt i uoppsigelige stillinger før 01.08.99, har beholdt denne tilsettingsformen, men det er ikke en tilsettingsform som benyttes i dag.

Klagerett

Den generelle klageretten i forvaltningsloven gjelder ikke for tilsettingsvedtak.

Tillitsvalgte på arbeidsplassen/organisasjonene kan melde uenighet i tilsettingssaker etter at innstilling foreligger. Dette må gjøres i løpet av «en ukes tid». Ved uenighet sendes saken til Utdanningsetaten der saken drøftes med sentralt tillitsvalgte. Dersom man der blir enige, foretar direktøren tilsettingsvedtak. Ved fortsatt uenighet sendes saken til Byrådsavdeling for barn og utdanning.

Selv om søkeren ikke kan klage på innstillingen (et avslagsvedtak etter forvaltningsloven), kan vedtaket likevel være gjenstand for overprøving av sivilombudsmannen, et av de andre ombudene eller av domstolene. Den som mener seg forbigått, må eventuelt selv klage saken inn for Sivilombudsmannen, men kan få råd fra fylkeslaget før en eventuell klage sendes.

Rett på fast ansettelse etter midlertidig ansettelse i tre år (3-årsregelen):

Ansatte som har vært sammenhengende midlertidig ansatt i vikariat/engasjement i mer enn tre år, er å anse som fast ansatt, og ansettelsesforholdet kan ikke bringes til opphør ved utløpet som forutsatt i den midlertidige arbeidsavtalen. Også ansettelsesforhold i andre virksomheter i kommunen kommer i betraktning. Se Arbeidsmiljøloven § 14-9 for ytterligere detaljer.

Husk at man må ha sammenhengende kontrakter, være kvalifisert for stillingen samt være i samme type stilling (f.eks. være lærer på samme skole, eller skole A, B og C) for å innfri treårsregelen.