Ammefri

Hensikten med denne oversikten er å gi en kort innføring i hva ammefri er, og hvilke rettigheter arbeidstaker har til ammefri.

Ammefri

Ammefri er regulert i arbeidsmiljølovens § 12-8 første ledd

Ammefri med lønn – bestemmelser i arbeidsmiljøloven og tariffavtalene

Ammefri med lønn er regulert i arbeidsmiljølovens § 12-8 andre ledd. Bestemmelsen gir alle kvinner som ammer, rett til fri. I henhold til denne bestemmelsen har kvinner rett til lønn i inntil én time per dag i barnets første leveår hvis hun har en avtalt arbeidstid på 7 timer eller mer. Dette er en minimumsbestemmelse, og flere tariffavtaler gir økt rett til ammefri (se under).

I tariffavtalen til Oslo kommune (Dok. 25), har man fremforhandlet bedre rettigheter enn i arbeidsmiljøloven. I kapittel 4, § 4.7.9 i fellesbestemmelsene, "gis arbeidstaker som arbeider hel arbeidsdag og som ammer sitt barn, tjenestefri med lønn inntil to timer per dag i barnets første leveår". For deltidsansatte foretas det en forholdsmessig beregning av lønnet tjenestefri. "Ved særlige behov kan tjenestefri med lønn ut over barnets første leveår vurderes" (kapittel 4, § 4.7.9). Det betyr i de fleste tilfeller en legeattest som bevitner at videre amming ut over ett år er nødvendig.

I Staten (hovedtariffavtalen § 19.4) Gis en arbeidstaker som ammer sitt barn rett til tjenestefri med full lønn i inntil to timer pr. dag.

I PBL (hovedtariffavtalen 8.3.3). Arbeidstaker gis fri med lønn i inntil 2 timer pr. arbeidsdag for å amme sitt barn inntil barnet er 1 år. Arbeidstaker har rett til fri med lønn for å amme sitt barn ut over ett år dersom det foreligger bekreftelse fra lege på at det er nødvendig med amming i arbeidstiden.

I FUS (hovedtariffavtalen 8.3.3) gis det fri med lønn i inntil 2 timer pr. dag frem til barnet fyller 1 år.

Spekter har ingenting overordnede bestemmelser om ammefri, men i Norlandia (overenskomsten 2.4) gis det tjenestefri med lønn i inntil 2 timer pr. dag.

I Virke (landsoverenskomsten 8.3.4) gis det fri med lønn i inntil 2 timer per arbeidsdag.

I KA (hovedtariffavtalen 8.3.4) gis det fri med lønn i inntil 2 timer pr. arbeidsdag frem til barnet fyller to år.

Tidspunkt for ammefri

Det er barnets behov for å bli ammet og kvinnens behov for å amme som skal avgjøre tidspunktet for ammefri i løpet av arbeidsdagen. En ammende kvinne i skoleverket kan derfor ikke pålegges å ta ut sin ammefri kun utenfor undervisningstid dersom barnets og kvinnes behov tilsier at amming skal foretas innenfor denne delen av arbeidstiden.

Det bør inngås klare avtaler mellom arbeidstaker og arbeidsgiver om tidspunkt for ammefri. Det vil være rimelig at ammefri tas ut på samme tidspunkt hver dag.