UKEINFO 41-2024

Innhold: Dramatisk budsjettkutt for Fagskolen i Oslo/ Om lokale forhandlinger 2024/ Ny kampanje: Ikke forstyrr – barn leker!/ Lærerprisen i 2025/ Dagskurs for grunnskole 22. og 23. oktober/ Nytt Kast-deg-frampå-kurs!

Forslaget til byrådets budsjett for 2025 gir kutt i eksisterende støtte, og kostnadene vil i sum true videre drift for Fagskolen Oslo.

 

«Avvikle kommunens støtte til Fagskolen i Oslo. Besparelsen gjelder kommunens nettoutgift til husleie ved Kuben og etter hvert Construction City for Fagskolens aktiviteter» (Fra byrådets budsjettforslag)

 

Fagskolen Oslo løser viktige samfunnsoppdrag, og jobber konkret og spesialisert innen høyere yrkesfaglig utdanning på en rekke sektorer i Oslo. Skolen samarbeider tett med bransjer og næring. Fagskolestudentene gir viktige bidrag til samfunnsprosesser i Oslo som sykehusdrift og effektiv bygging av bla nye sykehus. Fagskolen Oslo gir bransjenær og samfunnsnyttig kunnskap igjen for bevilgede midler.

 

Fagskolen Oslo gir Oslo kommune en mulighet til å drive en aktiv næringspolitikk gjennom klyngesamarbeid, utdanning av fagskolestudenter og samarbeid med lokalt næringsliv.

 

Fagskolen har videre en rekke andre studier som på sine områder er tett knyttet til sin bransje og det lokale næringsliv.

 

Lenke til video med Utdanningsforbundet Oslos tillitsvalgte Harald Selvær fra Fagskolen >


Les intervju med Marianne Krogh om Oslobudsjettet (utdanningsnytt.no) >


Pressemelding fra Utdanningsforbundet Oslo 25. september 2024 >


Budsjett 2025 og økonomiplan 2025-2028 >

De lokale forhandlingene er i gang, og vi har mottatt felles kartleggingsskjema fra skoler og andre arbeidsplasser. Bra jobba av alle tillitsvalgte! Vi har kvalitetssikret all informasjon vi har mottatt, og forhandlingene er i gang flere steder.

Utdanningsetaten:
Forhandlingene med Utdanningsetaten startet 9. oktober, og skal være ferdig senest 7. november. Protokoll for forhandlingene offentliggjøres 12. november.

Vi minner om møte for alle tillitsvalgte mandag 11. november på ettermiddagen. Mer informasjon kommer.

Andre etater i Oslo kommune:
Medlemmene i andre etater enn Utdanningsetaten blir også forhandlet for. Det er forskjellig fra etat til etat hvordan forhandlingene skjer, og medlemmene våre der får egen informasjon.

Bydelene:
For de av våre medlemmer som er ansatt i bydel, så foregår de lokale forhandlingene i hver enkelt bydel. Det er bydelslagene våre som ivaretar disse forhandlingene. Det er ulikt hvor langt i prosessen de ulike bydelene har kommet i forhandlingene, men alle bydelslag er godt i gang med de lokale forhandlingene.

Forhandlingene skal være ferdig senest 31. oktober. Medlemmene vil få informasjon om resultatet når de ulike protokollene offentliggjøres. Informasjonen vil komme fra arbeidsgiver og bydelslaget.

 

14. oktober starter Utdanningsforbundet en kampanje for å løfte fram viktigheten av den frie leken i skolen. Vi vil øke forståelsen for lekens betydning for barns utvikling og få til mer lek, spesielt i begynneropplæringen.

Kampanjen skal gå i fire uker, i sosiale medier og som annonser i media.

Målet med kampanjen

  • Øke forståelsen for at lek er en viktig del av barns trivsel, utvikling og læring.
  • Engasjere foreldre, lærere og politikere i debatten om barns beste i skolen.
  • Oppfordre skoleeierne til å legge til rette for at skolene får mulighet til å integrere mer lek i hverdagen. (Denne gjelder spesielt for tillitsvalgte)

Gjennom "Ikke forstyrr – barn leker!"-kampanjen håper vi å skape en endring i hvordan foreldre og offentligheten ser på betydningen av lek og hvordan skoler ser på og integrerer lek som en viktig del av barns hverdag. Vi håper du blir med på leken!

Vi oppfordrer deg som tillitsvalgt til å løfte kampanjen og dele budskapene. Ta kontakt med skoleledelsen og skoleeier og lokalpolitikere og be om tre tiltak:  

  • Be skolen din sette lek på timeplanen!
  • Be kommunen droppe kartleggingsprøvene i 1. klasse
  • Be politikerne og skoleledere om plass og midler til lek og leker  
     

Les mer om kampanjen her > (Tillitsvalgt+ - utdanningsforbundet.no - krever innlogging)
Lenke til kampanjesiden

 

Det Norske Videnskaps-Akademi inviterer rektorer, lærere, skoleledere, elever og foreldre til å nominere kandidater til Lærerprisen 2025. Forslag må være priskomitéen i hende innen 1. november 2024.

Det finnes veldig mange lærere som fortjener en ekstra anerkjennelse for den enormt viktige jobben de gjør hver dag i klasserommet. Annethvert år deler Det norske Videnskaps-Akademi ut en Lærerpris. Prisen skal gå til lærere i grunnskole eller videregående skole som har gjort en ekstraordinær faglig og pedagogisk innsats. Hvem fortjener Det Norske Videnskaps-Akademis Lærerpris?(dnva.no) 

Utdanningsforbundet har en plass i priskomitéen. De andre er professor Marte Blikstad-Balas (leder) ved Universitetet i Oslo, professor Vibeke Grøver ved Universitetet i Oslo og Rune Hjelsvold ved NTNU.

Vi oppfordrer tillitsvalgte på alle nivå til å spre informasjon om denne prisen, og ikke minst nominere noen av de mange dyktige og hardtarbeidende lærerne som arbeider ved små og store skoler rundt i hele Norge. Det er mange som fortjener denne prisen.

Les mer om historien bak prisen og tidligere vinnere her: Akademiets lærerpris (dnva.no)

Det skjer mye på vår Instagramkonto om dagen!

Der finner du bl.a. videosnutter fra våre tillitsvalgte. De har mye klokt å fortelle, bl.a. om hva de synes er det viktigste at politikerne prioriterer i årets budsjett for Oslo kommune.

Følg oss – vi poster flere innlegg hver uke! (Klikk på bildet, og du kommer til vår Instagramkonto)

Kurs.jpg

Velkommen til ny runde dagskurs for tillitsvalgte på grunnskole, spesialskoler, i PPT og i voksenopplæringen.

Temaer på kurset er tariff, pensjon, Oslobudsjettet og aktuelle saker. Vi skal være på Håndverkeren konferansesenter, Rosenkrantz' gate 7, 0159 Oslo. Kurset er obligatorisk, dersom du ikke kan komme må du sende vara. Vi må likevel be om påmelding for å beregne matbestilling.

  • Skolegruppe 1, 2, 3 og voksenopplæringen innkalles til kurs 22. oktober
    Meld deg på her
  • Skolegruppe 4, 5, 6, spesialskolene og PPT innkalles til kurs 23. oktober
    Meld deg på her

Vel møtt til kurs!

Kurs.jpg

Kast-deg-frampå-kurs er et motivasjonskurs for kvinner som ønsker økt selvinnsikt, større selvtillit og mot til å ta nye utfordringer. På kurset er vi maks 17 deltagere, og i løpet av to døgn blir vi godt kjent med hverandre. Du trenger ingen spesielle forkunnskaper for å delta. 

Målet er å gi deg konkrete, praktiske råd om hvordan du kan bruke egen innsikt og skaperkraft til å forandre hverdagen din. Vi legger vekt på hvilke muligheter arbeid gjennom klubb og fagforening gir deg, og hvordan du sammen med andre kan forandre på det du mener ikke fungerer bra nok. Kurset retter søkelyset mot kvinners situasjon i samfunnet. Vi deler og bruker erfaringene våre fra hverdagen i barnehage, skole og fagforeningsarbeid. VI lærer å se oss selv og andre kvinner tydeligere gjennom egen aktivitet og foredrag.

Kurset tar blant annet opp disse temaene:

  • Hvordan jobbe med egen og andres nervøsitet?
  • Hvordan bygge opp selvtillit hos deg selv og andre?
  • Hvordan avsløre hersketeknikker?
  • Tale- og presentasjonsteknikk. Talestolen som hjelpemiddel.
  • Forskjeller i kvinners og menns væremåte - gode og dårlige sider. Hvordan sosialiseres vi?
  • Hvordan jobbe sammen med andre for å oppnå endring? Forskjellen på å jobbe alene og sammen med andre. Hvorfor er du viktig i din fagforening?

Utdanningsforbundet Oslo bruker Kast-deg-frampå kurs som kvinnekurs. Vi har erfaring for at kurset skaper større engasjement for fagforeningsarbeid, og ikke minst gir det ideer til hvordan en kan delta i og drive aktivt fagforeningsarbeid.

Kurset er fredag 08. nov. kl. 15 - søndag 10. nov. kl. 16:30 på Oscarsborg Hotel og Resort AS. Det blir satt opp buss. Påmelding finner du her: Kast-deg-frampå (utdanningsforbundet.no)