UKEINFO 35-2024

Innhold: Velkommen til et nytt barnehage- og skoleår/Lokale forhandlinger/ Meld deg til Integreringsutvalget!/ Om erstatningsferie/ Dagskurs i september/ Om grunnskoleringen/ Gratis kurs: Ny som kontaktlærer?/ Verneombudskonferansen 2024.

I skrivende stund er dere godt i gang med å lose barn, ungdommer og studenter inn i trygge rammer i Oslos barnehager, skoler og læresteder. Vi vet at dere gjør en formidabel innsats for alle barnehagebarn, elever og studenter. I Utdanningsforbundet Oslo er vi også klare til å ta fatt på høstens oppgaver, og vil peke på noen av høstens oppgaver.

I høst vil lokale forhandlinger være en stor del av fylkeslagets prioriterte arbeid. Bydelslagsledere og deres bisittere er allerede i gang med skolering om dette. Det er bydelslagsledere som forhandler i hver enkelt bydel. For ansatte i Utdanningsetaten er det en delegasjon fra fylkeslaget som forhandler på vegne av de ansatte. Se ellers egen sak om dette i denne utgaven av Ukeinfo.

Vi har allerede i dette semesteret jobbet mye med voksenopplæringen og nye læreplaner. Tillitsvalgte på voksenopplæringssentrene vil få egen informasjon om forhandlinger om leseplikt i rådhuset.

Ellers jobber Utdanningsforbundet Oslo opp mot politikerne i byen vår, og fokuserer blant annet på

  • Å avgrense lærens oppgaver i barnehage og skole
  • Bemanningssituasjonen i barnehage
  • Fagsentrenes vilkår i bydelene
  • 1.klasse og lekens plass i skolen
  • Overoppfylte klasser i videregående skole 

Vi skal i gang med tillitsvalgtskolering, dagskurs og skolering av enkeltgrupper. Følg med på nettsiden og meld deg på kurs der du er i målgruppen. Det vil også bli arrangert to medlemsmøter om digitalisering denne høsten.

Utdanningsforbundet sentralt vil komme med en ny visuell profil om noen måneder. Tillitsvalgte vil bli presentert for denne på kurs litt senere i høst.

Uavhengig av arbeidet med lokale forhandlinger, påvirkning, skolering og profil, er det medlemmenes lønns- og arbeidsvilkår vi jobber for hver dag. Vi bistår tillitsvalgte og medlemmer når de trenger det, så bruk nettsiden vår, og ta kontakt dersom dere trenger hjelp.

Lykke til med oppstart!

I høst vil det bli avholdt lokale forhandlinger i alle etater og bydeler i Oslo kommune. Det er satt av 1,3 % av årets lønnsmasse til dette, pluss 0,1 % i det som kalles resirkulerte midler. Det vil bli gitt lønn som lønnstrinn, og det er ikke nok penger i potten til ett lønnstrinn til alle, dersom man skal fordele flatt.

Bydelslagslederne og bisittere er i gang med skolering om lokale forhandlinger, og skal få videre skolering i september. Det er bydelslagsledere som forhandler i bydelene.

I Utdanningsetaten er det en delegasjon fra Utdanningsforbundet Oslo som forhandler for medlemmene på skole. Der starter vi de første møtene i september. Tillitsvalgte på skole vil få god skolering om sin rolle og hvordan prosessene er tenkt på dagskursene i september. Frem til da er det Utdanningsforbundet Oslo som er i dialog med Utdanningsetaten om prosess.

 

Integrering

Integreringsutvalget består av medlemmer og tillitsvalgte som ønsker å arbeide med integrering, både innad i Utdanningsforbundet og i barnehage, skole og voksenopplæring, og samfunnet for øvrig.

Integreringsutvalget gir råd til fylkesstyret om saker som har med integrering å gjøre. Utvalget kan også få oppdrag fra fylkesstyret og melde inn saker til behandling i fylkesstyret i Utdanningsforbundet Oslo. Utvalget kan for eksempel også arrangere medlemsmøter, svare på høringer eller skrive avisinnlegg.

De som er med i et utvalg får permisjon for å stille i møter, to til tre ganger i halvåret. Møtene er på dagtid.

I forrige periode arbeidet Integreringsutvalget blant annet med:

  • Organisering av arbeidet med integreringsutvalget
  • Ny integreringslov, statsborgerloven
  • Byrådsplattformen og Oslobudsjettet i et integreringsperspektiv
  • Morsmålsundervisning
  • "Det var ikke bare ferie" - Rapport fra ekspertgruppe om unge som etterlates i utlandet mot sin vilje

Hvis dette høres ut som noe for deg sender du e-post til [email protected] og skriver «Integreringsutvalg» i emnefeltet.

På Tillitsvalgt+ finner du tips til hvordan dere og tillitsvalgte på arbeidsplassene kan jobbe med medlemskap og medlemsvekst. (Krever innlogging)

Som lokal tillitsvalgt, har du ansvar for å ivareta og representere alle medlemmene dine. Jo flere medlemmer du representerer, jo sterkere står Utdanningsforbundet lokalt. Denne sida er bygd opp som et årshjul og inneholder verktøy og tips til hvordan du kan jobbe for medlemsvekst lokalt.

Les mer om verving lokalt ►

Vi får en del spørsmål fra tillitsvalgte om erstatningsferie. Det vil bli orientert om dette på dagskurs i september, men vi minner også om brevet som ble sendt tillitsvalgte om dette i juni:

 

«Kort orientering om endringer i avtalefestet ferie for lærere i Osloskolen

 

Endring i avtalefestet ferie

Lærere i Osloskolen har hatt en avtale der man har ikke har tidfestet når de siste fire feriedagene til lærerne skal legges, slik alle andre arbeidstakere i kommunen har. Fra nå av skal lærere ha tidfestet fem ukers ferie, ikke bare fire uker og en dag som tidligere.

Etter forhandlinger har vi nå fått stadfestet at de siste fire dagene avtalefestet ferie skal avvikles, noe som betyr at hver arbeidstaker nå skal vite når man har disse fire feriedagene.

I år er vi enige med Utdanningsetaten at vi anbefaler skolene å legge disse dagene til de fire første dagene av høstferien, og at man fra 2025 anbefaler å legge disse dagene i forkant av den lovfestede ferien i juli, slik at man har fem uker sammenhengende ferie.

 

Konsekvens av endringen for den enkelte lærer

Konsekvensen av dette blir, slik Utdanningsforbundet ser det, at man skal ha erstatningsferie på vanlig måte dersom man blir syk disse dagene i høstferien og kan dokumentere dette.

Dette betyr at dersom en ansatt blir syk i høstferiens fire første dager, og oppfyller kravene om å kunne få erstatningsferie, kan be om dette, slik man ville gjort dersom man ble syk i løpet av den lovfestede ferien i juli.»

Kurs.jpg

Tirsdag  24. og onsdag 25. september arrangerer Utdanningsforbundet Oslo dagskurs for fagsentre, kommunale og private barnehager i Oslo. Innkalling sendes også ut på e-post.

  • Tid: Tirsdag 24. september kl. 09:00 – 15:30 -Innkalling for bydelene: Nordre Aker, Vestre Aker, Alna, Bjerke, Grorud Stovner og Østensjø
  • Tid: Onsdag 25. september kl 09:00 – 15:30 -  Innkalling for bydelene: Gamle Oslo, Grünerløkka, St. Hanshaugen, Sagene, Søndre Nordstrand, Nordstrand, Ullern og Frogner
  • Sted: Håndverkeren Konferansesenter, Rosenkrantz' gate 7, 0159 OSLO
  • Påmeldingsfrist: 16. september.
  • Påmelding kurs 24. september
  • Påmelding til kurs 25. september
  • Tema: På dagskurset tar vi opp aktuelle saker.

Kurset er obligatorisk, dersom du ikke kan komme må du sende vara. Vi må likevel be om påmelding for å beregne matbestilling. Meld fra om matallergier ved påmelding. På dagskurs tar vi opp aktuelle saker, innkalling og informasjon kommer nærmere kurset.

Velkommen til kurs!

Kurs.jpg

Onsdag 18. og torsdag 19. september arrangerer Utdanningsforbundet Oslo dagskurs for tillitsvalgte i grunnskolen, spesialskolene, VO og PPT. Innkalling sendes også ut på e-post.

  • Tid: Onsdag 18. september kl. 09:00 – 15:30 for skolegruppe 1, 2, 3 og VO
  • Tid: Torsdag 19. september kl 09:00 – 15:30 for skolegruppe 4, 5, 6, spesialskolene og PPT
  • Sted: Pressens hus, Skippergata 24. (NB: Her har vi ikke hatt kurs før!)
  • Påmeldingsfrist: 9. september
  • Påmelding kurs 18. september
  • Påmelding til kurs 19. september
  • Tema: På kurset vil vi blant annet ta opp tariff/lokale forhandlinger, aktuelle saker og jobbe i nettverk

Innkallingskurs betyr at det er obligatorisk oppmøte, så hvis du ikke kan delta, må du sende vara. Meld fra om matallergier ved påmelding.

Velkommen til kurs!

Kurs.jpg

Tirsdag 17. september arrangerer Utdanningsforbundet Oslo dagskurs for tillitsvalgte i videregående opplæring og fagskole. Alle tillitsvalgte vil også få innkalling på e-post.

  • Tid: Tirsdag 17. september kl. 09:00 – 15:30
  • Sted: Håndverkeren, Rosenkrantz' gate 7, 0159 Oslo (NB: Her har vi ikke hatt kurs før!)
  • Påmelding: Kurset har påmeldingsfrist 10. september.  Klikk her for å melde deg på.
  • Tema: På kurset vil vi blant annet ta opp lokale forhandlinger, arbeid i MBU, vurderingspraksis og erfaringer fra skolestart.

Innkallingskurs betyr at det er obligatorisk oppmøte, så hvis du ikke kan delta, må du sende vara. Meld fra om matallergier ved påmelding.

Velkommen til kurs!

Grunnskolering

Her får du lære om din rolle som tillitsvalgt, lov- og avtaleverk, Utdanningsforbundets politikk og mye mer. Her blir du også kjent med andre, nye tillitsvalgte.

Les mer om grunnskoleringen her

Første del av kurset (TV1) er allerede 10. september og 9. oktober. Du skal kun melde deg på en av dagene, men du velger dato selv Det er førstemann til mølla. Neste del (TV2) er senere i høst, og går over to dager med hotellovernatting.

Dette kurset er skreddersydd for nye kontaktlærere som ønsker å utvikle seg i rollen og mestre utfordringene som følger med.

Målet med kurset er å gjøre overgangen fra å være student til å bli kontaktlærer litt lettere, og at deltakerne skal gå fra kurset med litt lavere skuldre. Kurset er gratis.

Unio har i år for 12. gang gleden av å kunne invitere verneombud og hovedverneombud til en todagers verneombudskonferanse, med vekt på vernetjenesten og (hoved-) verneombudsrollen.

VOK 2024 finner sted 20.–21. november 2024 på Scandic Ambassadeur Drammen. Vi starter konferansen med lunsj den 20.11., og avslutter med lunsj den 21.11.

Foreløpige hovedpunkter i programmet:

  • Emosjonelle belastninger
  • Bedriftshelsetjenestens rolle
  • Utfordringer i arbeidsmiljøet
  • Erfaringer fra IA-bransjeprogram
  • Den nye IA-avtalen, hvor er vi nå?
  • Verneombudets rolle i byggesaker

Unios verneombudspris 2024 vil bli delt ut på konferansen. Informasjon om hvordan man nominerer kandidater til verneombudsprisen legges ut på unio.no i slutten av august.

Som deltaker vil du også få mulighet til å stille spørsmål og dele refleksjoner med andre verneombud.

Påmelding til konferansen vil, som i fjor, skje på Unios nettsider, direkte fra den enkelte deltaker til Unio.

Hold av datoene 20.–21. november – lenke til påmeldingsskjema til VOK 2024 vil bli lagt ut på unio.no den 2. september.