UKEINFO 23-2024

Innhold: Tariff 2024 stat og PBL/ Uravstemning/ Pride 2024/Om EQS og avviksrapportering


Foto: Stig Weston

Arbeidsminister Tonje Brenna har grepet inn med tvungen lønnsnemnd i streiken i staten.

Unio er tatt i tvungen lønnsnemnd og alle streikende må møte på jobb i dag så snart som mulig, jf. oppsatt vaktplan. Er du usikker på når din vakt starter, ta kontakt med din nærmeste leder umiddelbart.

– Vi er skuffet over at regjeringen ikke har vist noen vilje til å komme oss i møte. Hele prosessen fra vi begynte lønnsforhandlingene, gjennom streiken og til nå, har vært preget av at regjeringen ikke har ønsket noe annet enn å presse oss på plass, sier forhandlingsleder Guro Lind i Unio stat.

Unio tar regjeringens avgjørelse til etterretning og Unios medlemmer vil være tilbake på jobb så snart som mulig.

Les hele artikkelen på utdanningsforbundet.no
 

Foto: Stig Weston.

Partene i PBL-oppgjøret ble enige 30. mai. – Et vanskelig oppgjør, men vi har fått gjennomslag for noen viktige prioriteringer, sier Utdanningsforbundets forhandlingsleder Ann Mari Milo Lorentzen.

30. mai ble Utdanningsforbundet, Fagforbundet og Delta, samt PBL, enige i årets hovedoppgjør i tariffområde PBL.

I tillegg til at man klarte å beholde viktige elementer som er opparbeidet i tidligere oppgjør, har Utdanningsforbundet fått gjennomslag for en prioritering av barnehagelærerne med lengst ansiennitet og reallønnsøkning til alle.

Les hele artikkelen på utdanningsforbundet.no

Foto: Partene i lønnsoppgjøret for private barnehager i PBL er enige i årets lønnsoppgjør. Fra venstre: Ann Mari Milo Lorentzen (Utdanningsforbundet), Anne Green Nilsen (Fagforbundet), Jørn-Tommy Schjelderup (PBL) og Marit Solheim (Delta). Foto: Marius Granaas Vik/Utdanningsforbundet

Oppgjøret i Oslo kommune skal snart ut på uravstemning. Det er meklerens forslag som medlemmene skal takke ja eller nei til. Det kommer mer informasjon om dette i slutten av denne uken, eller i begynnelsen av neste uke.

I PBL forhandlet man seg frem til et forslag alle partene var enige i. Samtidig som Oslo kommunes resultat skal stemmes over, blir det også en uravstemning for medlemmer i PBL.

Når resultatene fra uravstemningene foreligger, er det sentralstyret i Utdanningsforbundet som godkjenner eller avviser resultatet.

Fristen for begge avtaleområder for å gi tilbakemelding til arbeidsgiver er fredag 21.juni.

Foto: mostphotos.com

Utdanningsforbundet Oslo har gjennom flere år deltatt i Pride-paraden og ropt høyt at i våre klasserom og i våre barnehager er det plass til alle. Vi er stolte lærere!

Og vi har hørt utallige sterke historier om hvordan nettopp læreren har vært viktig for at alle skal få være den de er. Gjennom Opplæringsloven og Barnehageloven, forplikter vi oss som lærere til å jobbe for mangfold og mot diskriminering. Våre barnehager og skoler skal romme alle, uavhengig av hvem de er og hvem de elsker.

Kjære foreldre, lærere, ledere og andre: Dette er hvorfor Pride har lærernes støtte:

Lærerprofesjonens etiske plattform sier følgende: «Vårt samfunnsmandat er å fremme barnehagebarn og elevers læring, utvikling og danning. Våre verdier, holdninger og handlinger påvirker dem vi arbeider for og med». Vi skal bidra til at våre barn og elever skal bli dannede samfunnsborgere, som lever i og bidrar til, et mangfoldig samfunn der alle stemmer skal bli hørt og akseptert.

Pride er en feiring av mangfold og en påminnelse om viktigheten av å inkludere alle, uansett seksuell orientering, kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk. Gjennom å markere Pride viser vi tydelig at våre skoler og barnehager er arenaer der alle er velkomne, og der mangfold blir feiret som en styrke.

Arbeidet mot mobbing og diskriminering er en lovpålagt del av skolens og barnehagens oppgave. Ved å markere Pride sender vi et klart budskap om at diskriminering ikke aksepteres, og vi gir alle elever og barn et signal om at de har rett til å være den de er uten frykt for trakassering. 

Barnehagen og skolens verdigrunnlag står tydelig presisert i rammeplan for barnehage og i overordnet del av læreplanen for skolen: «(…) alle mennesker er like mye verdt, uavhengig av hva som ellers skiller oss. Når lærere viser omsorg for elevene og ser den enkelte, anerkjennes menneskeverdet som en grunnleggende verdi for skolen og samfunnet.» og videre at «Barnehagen skal fremme respekt for menneskeverdet ved å synliggjøre, verdsette og fremme mangfold og gjensidig respekt. Barna skal få oppleve at det finnes mange måter å tenke, handle og leve på.».

Utdanningsforbundet Oslo ønsker å understreke at markering av Pride i skoler og barnehager er en viktig del av vårt arbeid for å fremme en inkluderende og trygg oppvekst for alle barn og unge. Vi håper på støtte fra alle ansatte og foreldre i dette viktige arbeidet, og inviterer dere til å komme innom vår stand for å se alle de flotte bidragene fra vår tegnekonkurranse fra skoler og barnehager i forkant av Oslo Pride

Følg med på Utdanningsforbundet Oslos nettside, Facebook, Instagram og Unio Pride – Unio feirer Pride!

Foto: © Utdanningsforbundet Oslo

 

 

Frokosten arrangeres i Utdanningsforbundets kantine i Hausmannsgate 17. (OBS! Endring av sted)

Det blir enkel og hyggelig servering av brødmat og varm og kald drikke. Det blir også noe godt til kaffen. Det blir quiz og ikke minst gode muligheter til å treffe nye og gamle bekjentskap og ha det moro sammen.

Ta med deg kjæresten, ungene eller en venn og bli med! Meld deg på ved å sende en e-post til [email protected] senest torsdag 20.juni.

Påmeldingen må inneholde: Fullt navn, hvilken fagforening du tilhører, om du eventuelt har med deg andre gjester (oppgi antall og om de er voksne eller barn), og om det er spesielle mathensyn eller annet vi må vite om.

Påmeldingen er gyldig først når du har fått en e-post med bekreftelse.

Dersom du er påmeldt, men ikke har anledning til å komme likevel, ber vi deg gi beskjed så fort som mulig slik at vi eventuelt kan gi plassen din til noen andre.

Hvor: Kantina i Utdanningsforbundets lokaler, Hausmannsgate 17, 0183 Oslo
Når: Lørdag 29. juni klokka 10
Hvem: Medlemmer i Unio-forbund med familie og venner
Påmeldingsfrist: 20. juni

Vi håper du blir med på frokost og parade!

Vi vil synliggjøre det gode arbeidet dere gjør ute på arbeidsplassen i våre sosiale medier.

Derfor ønsker vi at dere sender en liten videosnutt (15-60 sekunders varighet) av hvorfor Pride er viktig for deg som lærer, og/eller sender oss bilder av hvordan du jobber med Pride i barnehage eller skole.

Alle bidrag er velkomne, og kan sendes på e-post til Silje Marie Bentzen eller Sandra-Helen Holmebukt. Vi publiserer bidragene på vår Facebookside og Instagram.

EQS skal nå være rullet ut på alle skoler og det er endelig et nytt og forhåpentligvis enklere system på plass. Dette er noe vi har etterspurt i mange år. Alle avvik (både fysiske og psykososiale) skal registreres i EQS.

Spørsmålet er nå hvordan dette fungerer?

Vi har fått tilbakemeldinger fra dere om at det nye systemet er intuitivt og enkelt å bruke, men vi ønsker også å høre fra dere hva som kan bli bedre, slik at vi i fylkesstyret kan ta det med oss i arbeidet opp mot arbeidsgiver i Utdanningsetaten.

Vi vet at det på det nåværende tidspunkt ikke er mulig å melde vold og trusler mellom elever. Vi vet også et det ikke er mulig å melde inn at elever utsetter ansatte for trakassering. Etter det vi erfarer, er det er et behov for dette, og oppfordrer våre medlemmer til å melde inn disse og andre endringsforslag i selve EQS. EQS er som system ikke statisk, så det er fullt mulig å gjøre endringer etter at det er rullet ut.

Hvis dere melder behovene inn i EQS, og vi gjør vår del av jobben i møter med Utdanningsetaten, er det mulig å få til de endringene som bør gjøres!

Det kommer mer info på dagskurs til høsten, men det er en stund til så vi ønsker derfor at dere melder inn eventuelle tilbakemeldinger og spørsmål til fylkesstyret via Anette Sandvær på [email protected].

NB: Det er innkalt til et frivillig Teamsmøte for alle hovedverneombud på skolene den 17. juni kl.14.30 angående EQS. Møtet varer en halvtime og holdes av Utdanningsetaten, og vi oppfordrer dere tillitsvalgte til å bli med deres verneombud på dette møtet.

Foto på plakat: Fotograf: Therese Borge.

På nettsiden til Utdanningsforbundet er det nå publisert nytt materiell som heter «Bli medlem» med budskapet "Bli med i Norges største lærerfellesskap. Meld deg inn i dag".

Det er også laget tre nye versjoner for VGO yrkesfag av tilbakemeldingsskjemaet "Del din mening med oss":

Lenke til bestillingsskjema for tilbakemeldingsskjemaene finner dere her:
Bestill: Del din mening med oss - tilbakemeldingsskjema (utdanningsforbundet.no)