Innspill Formannskapet, 1.april 2025

Vikarpool: 
Positivt med kommentarene i saksfremlegget, om videre arbeid med utlysning etc. 
Noen tanker: En vikarpool burde vel bestå av godt erfarne folk, og ikke ferske nyutdannede lærere? Kanskje bør det gjøres et arbeid for å rekruttere flere av våre erfarne lærere inn i poolen, og selvfølgelig de som har undertid - altså ikke oppfylt timeplanen sin 100% (viser til diskusjonen på dialogmøtet). 
Månedsrapport 
Sitat: Skolene peker på en stram økonomisk situasjon. Det gjør også barnevernet. De aller fleste enheten i oppvekstsektoren peker på økonomisk balanse ved årsslutt. 
Noen tanker: Her er det skjulte avvik og manglende reelle tall for kostnader knyttet til det å drive en skole.  
  • Manglende spesialundervisning: “alt skal gjøres inne i klassen” og ingenting/ svært lite egen gruppe eller ene-undervisning der det er nødvendig. Komplisert for en lærer å få til når ressursene som tilføres klassen ikke økes tilsvarende behovet. All forskning sier at om en elev med behov for ITO (SpesU) puttes inn i klassen uten reell styrking knyttet til seg, har de ingen/svært lite utbytte av undervisningen- 
  • Vikarbruk: hva er kostnadene med ufaglærte kontra faglærte som vikarer? Flere enheter (de fleste?) er kreative i å finne løsninger, sammenslåinger av klasser og grupper, de med rett til ITO mister sin lærer/spesialpedagog mm. 
Alt dette handler om tiltak som er med på å skjule den reell kostnad i oppvekstsektoren. Hadde oppvekst fulgt opplæringsloven, normene mm., hadde det blitt et betraktelig merforbruk.  
At mindreforbruk/ balanse trekkes fram som noe positivt, er ikke positivt, men et signal om uforsvarlig drift som ikke er i tråd med lov – og regelverk. 
Utdanningsforbundet er bekymret for at fokus på å komme i økonomisk balanse distanserer sektoren fra sitt samfunnsmandat, og at konsekvensene av dette vil øke fremover. Økningen av ungdommer med sammensatt utfordringer (skolevegrere mm.) har økt betraktelig inn til videregående skole (dobling/ tredobling?). 
 
Sitat: Omstillingsarbeidet " Vi skal være der barna er" vil styrke det forebyggende arbeidet, og øker intensiteten og i samarbeidet mellom ulike tjenester i oppvekstsektorens grunntjenester. Det samarbeides i økende grad tverrfaglig og tverrsektorielt. Prosjektarbeid gjennomføres. 
Tanker: Mange (de fleste?) av våre medlemmer ser ikke noe til at det er flere i barnehager og skoler..... 
Når vi leser hva skolene skriver, blir vi svært bekymret for hva den økonomiske situasjonen driver våre medlemmer til, og for konsekvensen dette har for våre barn og unge - og for byen vår! 
 
Noen uttalelser i rapporten, men les gjerne fra flere: 
Allanengen: 
Bakgrunn og økonomiske avvik 
 Utfordringer er antall ressurskrevende elever som krever full oppdekking gjennom hele skoledagen, samt SFO. Skolen har per i dag ikke økonomi til å drive forsvarlig eller utføre lovpålagte oppgaver, og er avhengig av fast innleid ekstrahjelp. Dette er utfordrende for økonomien.  
Tiltak for å lukke økonomiske avvik  
• Enheten må kutte ned på språkressurs i innføringsklassene.  
• Enheten må kutte ned på innkjøp dette kalenderåret.  
• Enheten vil måtte være "kreativ" for å få timeplan til å gå opp fra nytt skoleår. Tiltak som vurderes er: 
  • Leksehjelp på morgenen for å frigjøre assistenter til SFO.  
  • Sammenslåing av grupper med elever med spesialpedagogiske behov. o Redusert tilbud om grunnleggende norsk for språklige minoriteter.  
  • Redusert tilgang på ressurs for tidlig innsats på 1.–4. trinn. 
Bjerkelund: 
Bakgrunn for økonomiske avvik  
• Lovpålagte oppgaver med ressurskrevende brukere som krever 1 til 1.  
• Korttidsfravær som krever innleie på grunn av ressurskrevende brukere. Tiltak for å lukke økonomiske avvik  
• Der det lar seg gjøre leier vi ikke inn vikarer ved korttidsfravær.  
• Begrenser innkjøp til det aller mest nødvendige for å kunne opprettholde en god skole. 
 
Frei barneskole: 
Tiltak for å lukke økonomiske avvik  
Det er per i dag ingen mulighet for å redusere bemanningen ved enheten. Både lærernormen og voksentettheten på SFO-ordningen ligger akkurat på grensen til det som er innenfor regelverket. Vi har kuttet i administrasjon så langt som det er forsvarlig, samt at spesialundervisningen er effektivisert.  
Tiltak:  
• tilnærmet innkjøpsstopp, kun det aller nødvendigste blir anskaffet  
• restriktiv vikarbruk  
• skolens miljøteam er nedlagt, da ressursen her blir benyttet til ordinær- og spesialundervisning for å begrense vikarbruk og for å gjennomføre lovpålagte oppgaver • enheten følges tett opp av økonomiavdelingen  
Konsekvens: Flere elever/familier mister et tilbud i forhold til tidlig innsats og forebygging. Jeg ser ingen umiddelbare løsninger for å komme i balanse ved årsslutt, gitt at skolens elever skal få det tilbudet de har krav på etter opplæringsloven.