Julebrev - 2024

Publisert: 27.11.2024

Julebrev - 2024 

Straks står juleferien for døren. Vi fortjener å ta en pause, senke skuldrene og lade batteriene. I nyhetsbrevet kan dere lese et utdrag av det vi har jobbet med det siste halve året.  

GOD JUL når den tid kommer! 

  

Tariff – KS Debatthefte 

Hvert år sender KS ut “KS Debatthefte” med spørsmål til kommunene (KS spør), for å få innspill på hva de mener bør være KS sin strategi i tariffoppgjøret. Årets debatthefte har fått navnet: "Fra forventing til virkelighet", der de trekker frem behovet for gjennomgripende omstilling og tøffe prioriteringer. 

Siden 2018 har Udf KSU sendt innspill til våre folkevalgte for å gjøre det lettere for dem å gjøre et godt vedtak på innspillet som KSU sender til KS. Se vedlegg for årets “KS spør”. 

KS ønsker å så tvil om lærernormene, og at de kan være til hinder for kommunene og deres handlefrihet. 

Om lærernormen: Vil KS kaste barnehagebarn og elever under bussen? 

Utdrag: Staten må redusere detaljstyringen av kommunesektoren, sier Helgesen, og som eneste eksempel sier hun at minstenorm for lærere i skolen må fjernes. Landsstyret i KS har også uttalt at bemanningsnorm og lærernorm i barnehagen er uønsket detaljstyring. 

  

SFS: SFS 2213, arbeidstid skole og SFS 2201, arbeidstid barnehage skal reforhandles i 2025 

  

Verving og medlemsvekst 

Vi har i høst rundet 800 medlemmer – det er veldig bra. De fleste grunnskoler har 100% dekning i Udf, mens det blant barnehagelærerne er ca. 50% av lærerne (privat og kommunalt) som er medlemmer i Udf. 

Leder har i høst besøkt nytilsatte og nyutdannede lærere. Det er alltid spennende å snakke med de vi har lyktes å rekruttere til byen vår. Disse uformelle møtene betyr mye for samhold og tillit innad i Utdanningsforbundet. 

Motivet for besøkene er også å være synlig, og for å snakke med medlemmene om vårt arbeid og vår politikk. 

Som tidligere år får alle klubber tilsendt jule-fruktkurv, og Varde har sagt at de skal få levert de fleste innen 3. desember. Vedlagt kurven finner dere et julebrev med en julerebus.  For de som ikke har klubb, finner de rebusen på vår FB-gruppe fra 3. desember (1) Facebook og i vedlegget.

Svaret sendes på epost eller som kommentar under innlegg på vår FB-side (fra 3. desember), og blir med i trekningen av tre premier. 

 

Videregående skole 

Fylkeskommunen er under stort økonomisk press, og må redusere kostnadene betraktelig. Dette går ut over alle de videregående skolene i en eller annen form, som f.eks. ingen/redusert vikarbruk, sammenslåing av klasser og manglende/redusert spesialundervisning. Det er bra at vi nå har lyktes med å få på plass ATV på begge videregående skolene, og er viktig nå når den økonomiske reima strammes enda mere til.  

 

Lokale forhandlinger: det ble brudd i fylkeskommunen, og prosessen må gå sin gang. Det betyr at det vil ta tid før et resultat foreligger. 

 

Politisk påvirkning 

I oktober avholdt vi dialogmøter nr. 2 med politikerne, der vi snakket om utfordringsbildet i vår sektor og hvor vi fikk anledning til å komme med innspill på saker som er aktuelle nå. Det er tross alt vi som kjenner vår profesjon best.  

Vi skriver innspill til møter i Hovedutvalg sbk, Formannskap og Bystyret. Disse innspillene kan dere lese på nettsiden til Utdanningsforbundet Kristiansund (Kristiansund (utdanningsforbundet.no) og som notater på vår FB (1) Utdanningsforbundet Kristiansund | Facebook). 

I budsjett for 2024 bevilget politikerne 7,6 millioner til PPT for 4-årsperioden 2024-2027, for å opprette det veiledningsteamet som de hadde før. Midlene ble her brukt til å dekke deres eget merforbruk.  

Det ble også vedtatt 20 millioner i øremerkede midler til skole og barnehage i 2024-2027 i form av en vikarpool. Politisk ledelse uttalte i budsjettbehandlingen at de ønsket å signalisere at de ville bidra til å senke bruken av ukvalifiserte, og øke gjennomføring av spesialundervisning og særskilt norskopplæring.  

Det har ikke blitt opprettet vikarpool. Grunnskolenes midler ble fordelt ut til skolene etter ønske fra enhetslederne, mens barnehagens midler ennå ikke er benyttet.  

Politikerne er uenige i at midlene ble fordelt. De vil fremdeles gå for opprettelse av vikarpool, og viser til at en fordeling ikke er en sikring av ressurser/ økt bemanning ut over minimumsnormer. 

Økonomisjefen signaliserte på budsjettkonferansen i oktober at oppvekst skal trekke ned 27 millioner kroner de neste 4 årene. Det kan bli tøft for oss å klare. Se vedlegg.   

 

Omstillingen “Vi skal være der barna er” 

Omstillingsarbeidet har gode intensjoner, men når det ikke følger økte ressurser/ kompetanse tilsvarende behovet blir arbeidet en utfordring for barnehagen. 

Vi kan definere dette omstillingsarbeidet som “den stille reformen” i barnehagesektoren, som handler om forholdet mellom spesialpedagogikk og allmennpedagogikk. Kompetanseløftet for spesialpedagogikk og inkluderende praksis, er en stor og omfattende statlig reform som rulles ut i barnehagene i hele landet. Denne reformen har foregått «under radaren», og viser seg å slå særlig uheldig ut for de den er ment å hjelpe. Vår kommune er intet unntak. Inkludering og fellesskap er særdeles viktig for barn som står i fare for å falle utenfor. Det er det ingen tvil om. Likevel betyr dette i praksis at barn med vedtakstimer får mindre hjelp enn de har krav på, og at vedtakstimer i større grad må dekkes opp av den faste bemanningen. Dette fører igjen til redusert kvalitet i allmennpedagogikken, fordi det faste personalet får flere spesialpedagogiske oppgaver å utføre. Det er krevende, om ikke umulig. Omstillingsarbeidet tilfører ikke ressurser til barnehagene som gjenspeiler faktiske behov. 

Det er et utfordrende påvirkningsarbeid som vil fortsette fremover. God og tett dialog med tillitsvalgte og politisk nivå er avgjørende. 

 

VI ER SPENTE PÅ BUDSJETTET FOR 2025. 

 

Kurs og møter 

Vi har gjennomført høstens ATV-møte. Mange saker er gjengangere, og omhandler blant annet overtid, mobilsaken, arbeidstid mm. Dette er et viktig fora for dialog og erfaringsutveksling. 

Vi skal ha møte med lederen i kommunen i form av lederfrokost. Dette er en uformell, men viktige arena.  

Styret har styremøte hver måned og tar gjerne mot aktuelle saker fra klubbene. 

  

Mobilsaken 

Utvalget som ble satt ned av sentrale parter for å finne felles løsning for bruk av privat mobil, leverte første rapport i juni. Sluttrapporten ble forespeilet ferdig i oktober, men er nå utsatt til 7. januar. 

  

Fra hovedtillitsvalgt kommune 

Hjørdis Grønvik har vært hovedtillitsvalgt i ett og et halvt år. Det er krevende omstillinger i kommunen, og våre medlemmer står midt i dette. Hun har en rolle i å påvirke arbeidsgiver i forhold til budsjett, organisering av tjenester osv. Her er det viktig at innspill fra klubbene og enkeltmedlemmer kommer fram til henne, samtidig som at profesjonsstemmen virker ute på arbeidsplassene. 

Andre saker hun har jobbet med er det politiske budsjettvedtaket om vikarpool, avtale om arbeidstøy, arbeidstidsordning i barnehage. Lokale forhandlinger i alle kapitlene er også sluttført. 

Hun er leder i Arbeidsmiljøutvalget der blant annet Arbeidsmiljø og HMS-arbeid i sin helhet har stort fokus. Det er et svært interessant arbeid, og sammen med "Nærværsgruppa" har hun deltatt i noen møter ute på enhetenes Arbeidsmiljø og HMS-grupper. Dette er et svært viktig initiativ fra AMU, og det ser ut til å virke positivt på HMS-arbeidet. 

Mer faglig: Hun deltar sammen med arbeidsgiverrepresentanter på fagnettverk i Oppvekstnettverk Nordmøre og på noen samlinger i regi arbeidsgiver. 

Udf sine skoleringer, Udf nettverket på Nordmøre og et godt lokallagsarbeid har gjort arbeidet lettere når læringskurven har vært bratt. 

Heldigvis, og ikke minst gjør ATVene og klubbene et godt stykke arbeid på arbeidsplassene, og forbindelsen mellom ATV og HTV er kort. Slik skal det være. 

Hun ønsker alle en god førjulstid. 

 

 

Med vennlig hilsen

Hege Henden Nørbech

Lokallagsleder

Utdanningsforbundet Kristiansund

 

Tlf. 93 01 71 52

Utdanningsforbundet – En god lærer er en god start