En suksesshistorie fra Øyer

Gjennom tillitsreformen søkte Øyer kommune om 250 000 kroner for å styrke mulighetens til at de pedagogiske lederne i barnehagene får brukt plantiden sin til beste for barna. Prosjektet er gjennomført med stor suksess, og nå håper de på friske midler til videreføring.

I arbeidsgruppa for prosjektet i Øyer har kommunalsjef, rådgiver, to styrere, assisterende styrer og fire tillitsvalgte deltatt. I gruppa ble det gjort et valg om å prioritere pengene slik at pedagogene i barnehagene fikk bedre mulighet til å ta ut de minst 4 timene med planleggingstid som særavtalen beskriver.

God gjennomføring av plantid gir muligheter til å styrke profesjonsfellesskapet og pedagogenes handlingsrom.Anne Berit Nomerstad, Kommunalsjef Oppvekst, utdanning og kultur

- Begrunnelsen for at vi valgte dette prosjektet var at barnehagene opplevde at det var utfordringer knyttet til plantiden. God gjennomføring av plantid gir muligheter til å styrke profesjonsfellesskapet og pedagogenes handlingsrom. Vi lyttet til de pedagogiske lederne som fikk satt ord på hvilke utfordringer de kjente på. Barnehagene opplevde at det var krevende å avvikle planleggingstiden uten at det gikk utover det pedagogiske innholdet på avdelingen. Samtidig er planlegging noe av det viktigste for å få et godt pedagogisk innhold. Dette er en utfordring vi valgte å løse ved å sette inn vikarer i plantiden, sier Anne Berit Nomerstad, kommunalsjef i Øyer kommune.

To barnehager – forsøk på to ulike tidspunkt

Kommunen satte inn tiltak i to barnehager på to forskjellige tidspunkt. Det har gitt dem mulighet til å sammenligne mellom barnehagene, også gjennom prosjektets gang.

Kommunen startet med å sette inn vikar for pedagogene i plantiden ved Mosjordet barnehage i perioden første februar og ut juni. Denne barnehagen har 4 pedagoger og det ble satt inn vikar i 40% stilling. Kombinert med enda bedre samarbeid mellom avdelingene ble bemanningen styrket slik at voksentettheten ikke gikk ned.

- Etter endt periode svarte både fagarbeidere og pedagoger på en spørreundersøkelse. Resultatet viste at plantiden ble gjennomført med 100%. Det var også tilbakemeldinger om at dette nå i liten grad gikk ut over det pedagogiske tilbudet. I tillegg rapporteres det om at stresset knyttet til plantiden var redusert betraktelig. Resultatene var entydige, sier kommunalsjefen.

I kommunens andre barnehage, Vidarheim, ble det ikke satt inn tiltak for å bedre gjennomføringen av plantid denne våren. De samme spørsmålene fra undersøkelsen ble imidlertid stilt de ansatte her, for å kartlegge status før planlegging av tiltak. I Vidarheim svarer 45% av de pedagogiske lederne at gjennomføringen av plantid går utover det pedagogiske tilbudet i stor grad, og 55% i noen grad. 75% av pedagogene opplever stor grad av stress knyttet til plantiden. 46% av de pedagogiske lederne svarer også at plantid i liten grad ble gjennomført.

- Dette viste oss jo at det er stor forskjell i opplevd tilfredshet med ordningen for plantid i de to barnehagene. Både med tanke på om plantiden ble gjennomført, i hvilken grad det går ut over det pedagogiske tilbudet til barna og opplevelsen av stress hos de ansatte, sier Anne Berit Nomerstad

Prosjektgruppas konklusjon

I en oppsummering av tillitsreformen fra prosjektgruppa går det frem at det er grunn til å konkludere med at tiltaket som er satt inn ved Mosjordet barnehage har hatt positiv effekt. Tiltaket for høsten 2024 ble derfor å prøve ut vikar under gjennomføring av plantid i Vidarheim barnehage. I denne barnehagen er det 13 pedagoger, og det ble satt inn vikar i 130% stilling. Utprøvingen var fra august til desember. Erfaringene er entydige også her.

- Ikke overraskende så viser tilbakemeldinger fra Vidarheim det samme som i Mosjordet. Dette er et tiltak som fungerer. Vi registrere også at andre kommuner som har forsøkt det samme, har de samme erfaringene. Det blir et bedre tilbud for barna og det er en bedre arbeidsplass for de ansatte, sier Anne Berit.

Videre arbeid

Midlene som er omsøkt i tillitsreformen er benyttet. Dersom tiltakene skal fortsette må kommunen inn med egne friske midler. Det jobbes nå med å lage en politisk sak om dette. Hovedtillitsvalgt for Utdanningsforbundet i Øyer, Åse Kari Synslien er svært fornøyd med arbeidet som er gjort.

Resultatene fra vårt prøveprosjekt viser hva som skal til. Vi tenker også at dette er et godt rekrutteringstiltak, slik at vi får pedagoger til å velge Øyer kommune som arbeidsplass.Åse Kari Synslien, HTV

- Vi vet at planleggingstiden har skapt mye frustrasjon og stress for ansatte, ikke bare i våre barnehager, men i barnehager over hele landet. Alle er enige om at det er viktig å få den gjennomført, men tidspress, stress og dårlig samvittighet for de som blir  færre ansatte igjen på avdelingen setter sine spor over tid. Resultatene fra vårt prøveprosjekt viser hva som skal til. Vi tenker også at dette er et godt rekrutteringstiltak, slik at vi får pedagoger til å velge Øyer kommune som arbeidsplass, sier Åse Kari Synslien.

Er tillitsreformen også en suksesshistorie?

6 kommuner i Innlandet søkte og fikk midler tilknyttet tillitsreformen. Vi har tidligere skrevet om Alvdal, som benyttet midlene til å kjøpe lunsj fra omsorgsheimen for å frigjøre mer tid til de ansatte i barnehagene. Tolga kommune har arbeidet med å utvikle mer praktisk flerspråklig opplæring. Søndre Land har valgt å kvalitetssikre og utforske overgang mellom barnehage og skole. Østre Toten har arbeidet med å få et tettere samarbeid mellom administrasjonen på skolekontoret og barnehagekontoret og Ringsaker kommune har brukt omsøkte midler til å utvikle aktiviteter i friminuttene i samarbeid med andre aktører.

Fylkesleder Thore Johan Nærbøe synes arbeidet som gjøres viser at det er lurt med en tillitsreform.

- Løsningene for de ulike kommunene har kommet lokalt i dialog med de som «har skoen på» og som har de aller beste forutsetningene for å finne gode tiltak. Det viktige blir å fortsette alle de gode tiltakene som er gjennomført med egne midler, sier han.