Ærlig talt AP, H og MDG

Fylkesleder Thore Johan Nærbøe har sammen med nestleder Torill Beitdokken skrevet et innlegg som reaksjon på en nyhetssak i GD 14. august hvor fylkesordfører Breen, fylkesvaraordfører Velure og fylkestingspolitiker Wahl Gran kritiserer innhold i høringssvarene som har kommet i skole-tilbudstruktursaken.

 
Noen ganger får man seg en øyenåpner ekstra når en leser avisene. Men det er lenge siden vi har fått slike nyheter som den GD presenterte 14.august, der fylkesordfører Breen, fylkesvaraordfører Velure og fylkestingspolitiker Wahl Gran føler behov for å kritisere innholdet i de høringsinnspillene som så langt har kommet i saken om skole – og tilbudsstruktur. De går faktisk så langt at de kaller summen av innspillene for irrelevante. Det vitner om en arroganse som nesten mangler sidestykke i Innlandets politiske historie. 

Fylkeskommunedirektøren la i vår frem sin innstilling etter at fylkestinget i 2022 ba om «utrede en fremtidig skolestruktur som sikrer bærekraftig dimensjonering, lokalisering og finansiering basert på nåværende og fremskrevne elevtall.»  

Til tross for de åpenbare manglene i saksfremlegget, blant annet elefanten i rommet – økonomi –, har politikerne sagt at «alle som ønsker kan si sin mening om ny fremtidig skole – og tilbudsstruktur i Innlandet.» Og det er akkurat hva «alle som ønsker» gjør. De sier sin hjertens mening, heldigvis uten å være opptatt av å tilfredsstille Breen, Velure og Gram Wahl sine uttalte behov.  

Utdanningsforbundet Innlandet organiserer ca. ¼ av alle ansatte i Innlandet fylkeskommune. Med ca. 1 150 medlemmer tilsatt i videregående opplæring, er vi en samfunnsaktør politikerne i Innlandet bør lytte til. Og vi kan love Breen, Velure og Gram Wahl dette; vårt høringssvar kommer ikke til å danse etter deres pipe Det er en rett vi forbeholder oss som kunnskapsorganisasjon, seriøs samfunnsaktør og som partipolitisk uavhengig fagforening. Vår formålsparagraf er tredelt, og der pekes det på at vi skal «arbeide for at barn, unge og voksne får et kvalitativt godt og etisk forsvarlig opplæringstilbud, og for at barn og unge skal ha en sentral rolle i samfunnet.» Det er en paragraf vi i Utdanningsforbundet Innlandet tar på det største alvor, og har hatt som utgangspunkt i vårt arbeid med denne saken. Og for å si det rett ut, som vi har sagt i svært mange andre sammenhenger, politikere landet over – Innlandet inkludert – er på villspor når man vil nedskalere oppvekstsektoren. Denne sektoren trenger sterkere satsing, ikke mindre. Fra vårt ståsted vil det man nå forsøker å gjøre i Innlandet fylkeskommune fortsette å strupe den videregående skolen, ikke styrke den.  

AP, Høyre og MDG sin reaksjon på de høringssvarene som er kommet, fremstår som ikke annet enn maktarroganse og som et forsøk på å diktere folks rett til å ytre seg. Når dere ber befolkningen og samfunnsaktører om innspill, får dere jammen meg ta de svarene som kommer. Ikke be om noe annet fordi dere mener folk har svart feil og er «irrelevante.» Den politiske ledelsen i Innlandet må gjerne ønske seg andre innbyggere, men dere har altså de folkene dere har. Og de gir dere nå rene ord for pengene. 

Ut ifra de høringssvarene vi har lest kommer det klart frem hva Innlandets befolkning ønsker å gjøre. Det er å styrke opplæringen, i hele Innlandet, ikke redusere tilbudet. I stedet for å overstyre svarene, burde Breen, Velure og Gram Wahl ta jobben sin på alvor og heller fortelle nasjonale politikere at nok er nok. Vi trenger en annen finansiering av oppvekstsektoren spesielt og det offentlige generelt. Til det trengs det politiske muskler i egne partiorganisasjoner, ikke duknakket aksept av en fortelling om innsparing. Vi trenger rett og slett politikere som har motet til en Oliver Twist og sier “Please, sir. I want some more.”