Nytt fra lokallaget

Litt om aktivitet og begivenheter i fagforeningen. Merk deg datoer og bli med!

Mange har sikkert fått med seg at Utdanningsforbundet har fått nytt utseende på sin hjemmeside. Dette er et ledd i en omfattende revisjon av kommunikasjonsstrategien. Poenget er å få fram at vi lærere i barnehage og skole bidrar til det beste utgangspunktet. Våre medlemmer utvikler samfunnet og bidrar der barn og voksne skal formes og lære. Som det heter i strategien:

Lærerne våre. De som skal sikre fellesverdiene og sørge for fremtiden til fellesskapet og velferdsstaten. Bygge faglige ferdigheter som er nødvendige for et godt liv. Gjøre de små, usynlige tingene som sørger for at barna våre blir sett, hørt, og har noe å høre til – så de kan vokse inn i samfunnet og opp i livet.

For lokallaget er årsmøtet en viktig begivenhet. Styret planlegger årsmøte i slutten av april (dato kommer når bekreftet). Valgkomiteen er i år Desideria Merkx, Fryal Inger Lise Sveen, Odnes og Henrik M. Slaatsveen, Trevatn barnehage. Til årsmøtet er saker fra klubbene og medlemmene velkommen, fint å ta opp dette i klubben!

Andre arrangementer som kommer, er medlemsmøte barnehage 4. februar. Vi skal også huske Barnehagedagen 11. mars. Fredag 21. mars inviterer vi til Quisskveld. Gå sammen med andre medlemmer og dann lag, enten fra egen arbeidsplass eller i bekjentskapskretsen. Styret har også forventninger om at det skal bli hyggelig å møtes til uformell bålkveld onsdag 7. mai. Sommerfest med pensjonistene og møte der ATV-ene og styret samles har blitt en tradisjon. Sted ikke avklart, men datoen onsdag 11. juni er satt.

Den store samtalen om velferdsstaten handler for tiden mye om et forventningsgap. Begrepet stammer fra KS og lanseres til politikere og administrasjon. Budskapet er at demografiutviklingen og høye ytelser til voksne som trenger mye omsorg koster veldig mye for kommunene. KS ønsker færre lover og regler som kommunene skal følge. Med i dette dragsuget trekker KS de sikringsbestemmelsene som gjelder personell i barnehage og skole. Bemanningsnorm, pedagognorm og minstenorm for lærertetthet. Vår leder Geir Røsvoll er klinkende klar på at barnas tilbud ikke skal belastes. Dette snakket Geir masse om på Regionkurset 22. januar til oss tillitsvalgte fra Finnmark, Troms og Innlandet. Her fikk vi også delta i tariffstrategiske drøftinger, og  lære mer om satsningene i forbundet framover. Blant annet hvordan vi lokalt skal drøfte undervisningspersonalets arbeidsoppgaver.

Lokallaget følger opp forholdene i vår kommune. Det er klart at eldrebølgen og omsorgsbehovet preger oss, og at vi er i en omstillingsfase. Fra helsesektoren har det vokst fram et strategisk analysearbeid med tittel «Helhetlig innsatstrapp». Dette omfatter nå alle kommunens tjenester, og vi i skole og barnehage yter mest innsats på de laveste og minst inngripende trinnene i trappen. Analysen forsterker budskapet om viktigheten av tidlig innsats. -Våre medlemmer er altså en del av løsningen!

Oppgavedeling og tjenestedesign vil være en del av det omorganiseringsarbeidet som nå pågår for å sikre effektive tjenester. Da må vi ikke glemme at planene kan være aldri så effektive, hvis de ikke i realiteten bidrar til jobbtilfredshet, godt arbeidsmiljø og arbeidshelse. Pågående partsarbeid for sykefraværsoppfølging må ta dette perspektivet. Vi er glade for at det lokalt opprettholdes partsarbeid med grunnlag i IA- avtalen tross bråket om sykelønnsordningen på nasjonalt nivå. Og la det ikke være tvil; Unio og Utdanningsforbundet ønsker en sterk sykelønnsordning.

Politikerne i vår kommune ba i forbindelse med budsjettvedtaket om flere utredninger. Dette går blant annet på struktur i barnehage og skole, men også barnevernet skal utredes. Hvordan dette påvirker hverdagen i avdelingene, blir viktig å følge med på. Samtidig må vi være åpne for å bidra med vårt faglige perspektiv.

Budsjettvedtaket 2024 ble veldig komplisert. Administrasjonen la opp til kutt. Men så kom det et par budsjettforlik og et dyrtidstillegg som «reddet» kommunene. I vår kommune valgte posisjonen å fordele de ekstra tilførte midlene. Fram og tilbake er kanskje like langt. Her må lokallaget følge med på hvordan (eller om) midlene kommer fram til barna. 

Utdanningsforbundet er det som skjer ute i klubbene og lokallaget, ikke det som skjer i Oslogryta. Derfor er arbeidet på grunnplanet viktig. Lokallagslederen ønsker et godt år i fagforeningen  og håper på godt samarbeid!