Brev til fylkestingspolitikerne

Publisert: 06.10.2024

Lokallagsleder har skrevet leserbrev, brevet er også sendt alle fylkestingspolitikerne i posisjon.

Til fylkestingspolitikere i Innlandet

Det er første dag I høstferien, og Nordre Lands 88 avgangselever fra grunnskolen våkner etter en urolig natt. Fremtidsplanene er dyktig rokket ved, etter at administrasjonen i Innlandet fylkeskommune kom med innstillingen om å legge ned Dokka videregående skole. Frykt for lang skolevei, og mulig måtte flytte på hybel, frykt for å måtte begynne videregående utdanning uten venner og klassekamerater i nærheten. Hvor kommer de inn til høsten, disse 88? Det samme gjelder for flere titalls ungdommer i våre nabokommuner; Søndre Land, Etnedal og deler av Gjøvik.                                            Ungdommen som allerede er elever ved Dokka videregående skole, i gang med utdanningen, og som har sett for seg å fullføre sin utdanning ved skolen, står i samme fortvilede situasjon. Kvalifiserte anslag for skoleåret 25/26 antyder over 300 elever på Dokka videregående skole. 300 usikre ungdommer, som ikke vet hva framtida bringer.

75 ansatte ved Dokka videregående skole går en stor usikkerhet i møte. Mange av de ansatte er vel etablert i lokalsamfunnet. Jeg vil håpe at fylkeskommunen er en god arbeidsgiver, og at de færreste vil bli sagt opp. Men hvor skal de jobbe? Er det realistisk å tro at alle 75 vil få tilbud om arbeid i en avstand som gjør det mulig å fortsette å bo i lokalmiljøet?

I Nordre Land kommune er Dokka videregående skole en stor arbeidsplass, forsvinner arbeidsplassene, forsvinner også innbyggerne, litt etter litt. Andre store arbeidsplasser i kommunen er industribedrifter, bedrifter med stort behov for faglært arbeidskraft. Arbeidskraft de har hatt mulighet til å rekruttere gjennom et godt og tett samarbeid med Dokka videregående skole. Lokal forankring gir stabile ansatte, har mang en arbeidsgiver erfart, både i Nordre Land og mange andre kommuner.

Mange ansatte, både på Dokka videregående skole, og i lokalt næringsliv vil velge å flytte fra Nordre Land dersom skolen blir nedlagt. Men vil de fortsatt være innbyggere i Innlandet? Mange vil nok flytte ut av fylket, og søke nye muligheter et helt annet sted.

I sitt arbeidsprogram for fylkestingsperioden 2023-2027 skriver Arbeiderpartiet: Fylkeskommunen skal gi alle innbyggerne likeverdige tjenester av høy kvalitet. Vi skal bidra til utjevning av forskjeller mellom by og land, og er opptatt av at tjenestene tilbys desentralisert. Alle elever har rett til god utdanning uavhengig av hvor i Innlandet du bor. Derfor ønsker vi en desentralisert skolestruktur.

Ja da, det er sikkert hele to år siden dette ble vedtatt. Men forplikter ikke et arbeidsprogram? Har Arbeiderpartiet lurt sine velgere? Har ikke Thomas Breen lest arbeidsprogrammet sitt? For elevene i Nordre Land og ved Dokka videregående skole opplever nok ikke en nedleggelse som en ivaretagelse av en desentralisert skolestruktur.

Videre i arbeidsprogrammet skriver Arbeiderpartiet: -At fylkeskommunen skal være mer synlig ute i distriktene, og aktivt koble sammen ulike aktører for å ivareta at lokale interesser ivaretas og bidra til utvikling i alle deler av fylket. For meg, bosatt i Nordre land, oppleves det ikke som om Arbeiderpartiet er spesielt interessert i å bidra til utvikling av distriktene. Det oppleves mer som en villet avvikling og forgubbing av Nordre Land.

Miljøpartiet de grønne er heller ikke ukjent med å løpe fra forpliktelsene i sitt arbeidsprogram: En god skole koster, og samfunnet vil få mye igjen om vi investerer i barn og unge. I samråd med tillitsvalgte, elevråd, fagforbund og lokalt næringsliv vil vi sørge for den beste skolestrukturen for Innlandet der hver elev føler seg ivaretatt og sett. Jeg vil våge å påstå at hverken lokalt næringsliv, elevråd eller fagforbundene føler seg nevneverdig hørt i denne prosessen. -jo, de har jo fått uttale seg. Men opplever elevene seg sett og ivaretatt av Miljøpartiet de grønne i denne saken? At Miljøpartiet de grønne kan gå for en innstilling som utløser et høyt utslipp av eksos, for å frakte elever vekk fra nærskolen, i alle de berørte kommunene i innstillingen, slår vel beina unna hovedtanken i partiets verdigrunnlag?

Innlandet Høyre skriver i sitt arbeidsprogram at de vil utvikle samarbeidet mellom arbeidslivet og den videregående skolen. Både kommunen, lokalt næringsliv og Dokka videregående skole skryter av et tett og godt samarbeid. Dette vil Innlandet Høyre kaste vrak på, og sette fortgang i en avvikling og utflagging av viktige arbeidsplasser i Nordre Land, dersom de velger å gå for administrasjonens innstilling.

 

Det er ikke for seint å snu! Bevar Dokka videregående skole!

Gry Kristin Slethei, lokallagsleder i Utdanningsforbundet Nordre Land, og mor til en sjokkert 10. klassing og en utrolig skuffa elev ved Dokka videregående skole.