Besøk på Nord-Aurdal Barneskole

For å bli bedre kjent med de ulike arbeidsplassene i lokallaget besøker jeg ulike arbeidsplasser i vårt lokallag. Denne gangen har jeg tatt turen til Nord-Aurdal Barneskole (NABS), den største grunnskolen i Valdres med omtrent 400 elever og 80 ansatte.

Jeg hadde gleden av å besøke 2. klasse på NABS og fikk først følge Silje Vadla Ulberg, som har erfaring både fra barnetrinnet og ungdomstrinnet. Silje delte sine tanker om forskjellene mellom å undervise på barnetrinnet og ungdomstrinnet. Hun påpekte at veiledningen er annerledes og at hverdagen på barnetrinnet ofte er mer hektisk. Som mange vet, er leseplikten, altså undervisningen, høyere på barnetrinnet enn på ungdomstrinnet. Dette betyr at en barneskolelærer har nesten full undervisning hele dagen, hele uken, sammenlignet med en ungdomsskolelærer. Det har blitt innført ordninger for å kunne følge opp elever bedre, jobbe forbyggende og avlaste lærere. I høst 2024 innførte barneskolen en ordning med to kontaktlærere i hver klasse. Silje opplever dette som svært positivt, da det gir bedre oppfølging av elevene.

Tall viser at det er en nedgang i antall som søker seg til lærerutdanningen, og ved noen studiesteder har undervisningstilbudet ikke kunne blitt tilbudt, da det ikke har vært nok søkere. Ofte blir læreryrket snakket ned, og det positive med yrket kommer nødvendigvis ikke tydelig nok fram. Jeg spurte derfor Silje hva hun synes er positivt med læreryrket. Hun fremhever hvor meningsfylt det er å jobbe med elevene og bygge tette relasjoner. Det gir stor glede å skape et godt læringsmiljø for alle elevene.

Senere fulgte jeg klassen hvor Iris Jeanett Granlund og en annen lærer underviste. Når jeg snakker med lærerene, stilte jeg spørsmålet om hvorfor de tror vi ser en lærerflukt og at yrket har blitt mindre attraktivt over tid. Tilbakemeldingene er at det oppleves som om lærernes faglige mening ikke blir verdsatt i like stor grad som før, og at det er økt press og krav til dokumentasjon. Likevel er det mange positive sider ved å være lærer, som å være en formidler og delta aktivt i klasserommet, samt følge elevenes utvikling.

Avslutningsvis kommer det med en oppfordring til forbundene om å jobbe for å senke leseplikten på barnetrinnet, da arbeidsmengden har økt, mens leseplikten har stått uendret over lang tid. Det er viktig å støtte lærerne og anerkjenne den viktige jobben de gjør hver dag.

Takk til Nord-Aurdal Barneskole for et inspirerende besøk!