Besøk i Ranheim naturbarnehage

Publisert: 02.12.2024

Forrige måned var jeg på besøk hos Ulnes Montessori skole. Denne måneden var besøket hos Ranheim naturbarnehage. Jeg passet på å ha på meg godt med klær da jeg visste at vi kom til å tilbringe mye av tiden ute. Ranheim naturbarnehage har en visjon om å vektlegge uteliv på barnas premisser.

Ranheim barnehage holder til i Ranheim på Garli grendehus. Der er barna hovedsakelig ute, men det er lokaler slik at de også kan gå inn. Når jeg ankommer barnehagen, er det midt i do-gåing før matpause. Barna blir sendt inn i grupper og får leke med nye brukte leker som styrer har bestilt, mens de venter på at toalettene blir ledige og for å få varmet seg før de går ut igjen. Når de kommer ut, er hytta varmet opp med bålpanne i midten. Det er den ene private barnehagen i Nord-Aurdal og ble startet i 2010 av en gruppe foreldre. Det er i dag 9 ansatte, inkludert styrer, og 28 barn på to avdelinger. Jeg legger merke til at de voksne har på seg godt med klær og spør så klart om rutiner rundt arbeidstøy. De ansatte har to sett med uteklær, for både middels kaldt vær og kaldt vær. På ryggen er barnehagens logo, så man tydelig kan se hvem de ansatte er.

Satsningsområdet for nåværende barnehageår er små og store forskere, der de ansatte skal ha forskerbrillene på ved bruk av å forske på egen praksis i hverdagen. I tillegg handler små og store forskere om å utforske naturen, følelser, litteratur, kroppen, kunst, fart og fysikk sammen med barna. De ansatte arbeider gjennom aksjonsforskning som metode og forsker på egen praksis rundt deres praksis i hverdagen, gjennomfører forsøk på endringer og undersøker effektene det har. De baserer dette på observasjon, forskning, litteratur og kunnskap om egen praksis. Målet med dette satsningsområdet er å utvikle de ansatte i voksenrollen og en bevisstgjøring av ansvarsrollen i barnehagen. De forsker spesielt på bruken av «snakkepakken», holde samlingsstunder og være gode språk-voksne for barna.

Når vi tar turen ut igjen, blir jeg vist rundt på barnehagens område. Der finnes det ulike hytter for de ulike avdelingene. Hyttene er oppvarmet og gir muligheten for barna og personalet til å ha deler av opplegget inne. Ute har snøen kommet, og barna er i full sving med å suse ned bakken på akebrett. En ansatt forteller meg om alle aktivitetene de pleier å gjøre i nærområdet og dugnadsarbeidet som har blitt gjort av foreldre.

Etter hvert som det begynner å bli mørkt på ettermiddagen og barna begynner å bli hentet, trekker jeg meg tilbake. Oppsummert sitter jeg igjen med inntrykket av at de ansatte er veldig fornøyde med arbeidsplassen sin og arbeidshverdagen. Lokallagsstyret i Nord-Aurdal har besluttet at jeg som lokallagsleder får besøke de ulike arbeidsplassene vi har for å bli bedre kjent med medlemmene og arbeidsplassene de har. Etter to besøk sitter jeg igjen med inntrykket av at de jeg møter både brenner for yrkene sine og har en faglig profesjonalitet og stolthet i arbeidet de gjør. Jeg er så takknemlig for å få innsyn i disse hverdagene og ser frem til neste arbeidsplass, som vil være Vestringsbygda barnehage i desember.