Hurra for barnehagedagen 2025!

Barnehagedagen 2025 setter fokus på lekens betydning med slagordet "La leken leve!". Denne dagen ønsker å løfte frem barns rett til lek, og understreke hvor viktig leken er for å gi barna en god barndom. Gjennom ulike aktiviteter og arrangementer vil Barnehagedagen bidra til å øke bevisstheten om lekens egenverdi og dens positive innvirkning på barns liv.

Barnehagene i Norge er kjent for å være inkluderende og trygge arenaer hvor alle barn, uavhengig av bakgrunn, kan føle seg velkomne og verdsatte. Barnehagene legger stor vekt på å skape et miljø hvor barna kan utvikle seg i sitt eget tempo, og hvor mangfold, individualitet og fellesskap blir feiret. Dette bidrar til å bygge et samfunn basert på toleranse, forståelse og respekt.

Leken er selve hjertet i barnehagen. I den norske rammeplanen for barnehager står det klart at «leken skal ha en sentral plass i barnehagen, og lekens egenverdi skal anerkjennes». Det betyr at leken ikke bare betraktes som en aktivitet for underholdning, men som et verdifullt verktøy for læring og utvikling. Barnehagepersonalet har en viktig oppgave i å legge til rette for, oppmuntre til, og delta i barnas lek. Leken er også forankret i FN`s, barnekonvensjon, der leken defineres på følgende måte: «barns lek er enhver oppførsel, aktivitet eller prosess satt i gang, styrt og strukturert av barna selv; den finner sted når og hvor mulighetene oppstår.» Barnekonvensjonen understreker samtidig at lek er viktig for barnets utvikling og velvære. Barnehageloven vektlegger også lekens betydning.

Fire barn i ivrig lek i barnehagen. Praten går, roller fordeles og barna ler og har det gøy. Barnehagelæreren er i nærheten og observerer leken. Det blir snart klart for den observante barnehagelærer at vesle «Borghild» også i dag har fått rollen hund i leken. I nærheten av disse fire, observerer også barnehagelæreren at «Johan» også i dag velger å bygge lego. Barnehagelæreren observerer barna, og bruker sitt profesjonelle skjønn. I samarbeid med de andre ansatte på avdelingen legger de til rette for at både «Borghild» og «Johan» skal bli aktive deltagere i leken. Kloke og kyndige barnehagelærere må vite hva som skjer i barnegruppa, og hvordan de skal skjerme og ivareta leken. Den gode frie leken kommer ikke av seg selv.

Barnehagepersonalet i Norge er høyt utdannede og engasjerte fagfolk, som jobber kontinuerlig for å gi barna de beste mulighetene for utvikling og læring. De har god kunnskap om barns utvikling, og bruker denne kunnskapen til å skape stimulerende og trygge miljøer.

Det er en økende mangel på barnehagelærere i Norge, og i 2023 manglet det 2822 årsverk for å oppfylle bemanningsnormen. Dette skaper en presset situasjon som går utover både barna og de ansatte. Antall søkere til barnehagelærerutdanningene har falt kraftig de siste årene.

Med dagens grunnbemanning i barnehagene er det svært krevende å ivareta barns rett til lek, i tillegg til alt annet som ligger i barnehagens samfunnsmandat. Bemanningsnormen sier at det skal være en ansatt per 3 barn under 3 år, og en ansatt per 6 barn over 3 år. De fleste barnehager har en åpningstid på 9-10 timer, mens de ansatte har en daglig arbeidstid på 7,5 timer. I løpet av denne tiden skal det også gjennomføres planlegging og evaluering av det pedagogiske arbeidet. Det skal settes av tid til samarbeid, foreldresamtaler skal planlegges og gjennomføres. Dette betyr at det kun er full bemanning korte deler av barnehagens åpningstid. Når vi i tillegg vet at det er store utfordringer med å skaffe barnehagelærere i store deler av landet, og at søkertallene til barnehagelærerutdanningene går ned, er det grunn til bekymring for om barnehagene greier å oppfylle samfunnsmandatet.

Regjeringen bevilget i revidert statsbudsjett 800 millioner til bedre bemanning i barnehagene i 2025. Disse pengene var ikke øremerket og blir derfor i mange kommuner brukt til alt annet enn økt bemanning i barnehagene.

I dag feirer vi barnehagedagen, med markeringer over hele landet. Og husk, den frie leken og gode barnehager kommer ikke av seg selv.