Dugnad driver vi med på fritiden, ikke i jobbsammenheng!

Lokallagsstyret sammen med de tillitsvalgte gikk ut sammen i media for å gi tilsvar til artikkel som stod 18. januar i Grimstad Adressetidende "Ikke alltid bemanning er nøkkelen til alt". Innlegget vårt stod i GAT 25. januar.

Lokallagsstyret sammen med de tillitsvalgte gikk ut sammen i media for å gi tilsvar til artikkel som stod 18. januar i Grimstad Adressetidende "Ikke alltid bemanning er nøkkelen til alt". Vi fikk mange reaksjoner på noen av uttalelsene i artikkelen. Takk spesielt til klubben ved Fevik skole som sendte en egen sak om dette til årsmøtet.

 

Tilsvar til sak i GAT 18.01.2025 – «Ikke alltid bemanning er nøkkelen til alt»

 

Ikke alltid bemanning er nøkkelen til alt, sier kommunalsjefen

  • - Problemet er at arbeidsgiver ikke kan basere seg på dugnad i Grimstadskolen!

Ansatte i skolen skal igjen brette opp ermene og gi det lille ekstra i arbeidet vårt. Lokallagsstyret og tillitsvalgte i Utdanningsforbundet Grimstad ser oss nødt til å si at nå er det ikke mer å brette opp –kapasiteten til å gi det lille ekstra er borte. 

Arbeidsmengden og forventninger til skolen øker, og samtidig ser vi at det vedtas innsparingstiltak og skoler må nedbemanne. Mange opplever stor slitasje av at det stadig kommer flere og flere arbeidsoppgaver inn i skolen uten at noen oppgaver blir tatt bort.

Sparetiltak, med to karensdager før man kan sette inn vikar ved fravær og reduserte budsjetter betyr nå at elevene våre ikke får det de har krav på. Hadde det bare vært for en dag eller to, men nå har det etter det vi forstår blitt «den nye normalen». Klasser slås sammen, lærere som løper mellom flere klasserom for å undervise, elever som får ikke spesialundervisning eller tilpasset opplæring, svømmeopplæring som ikke blir gjennomført pga bemanning, intensive lesekurs som er tatt bort eller blir avlyst, elever som ikke mestrer matteoppgavene og som ikke får hjelp, kompetansemål i fag som ikke blir gjennomført eller oppfylt pga økonomi. Er det dette nivået Grimstadskolen skal være på? For å få det helt på det rene – vi har et lovverk som er helt klar på hva vi skal levere, det er ikke noe vi finner på selv!

Å stå i dette over tid er svært belastende. Ansatte holder på å dukke under, folk kommer syke på jobb fordi de vet at det ofte ikke er nok bemanning. Folk vil slutte i jobbene sine, og flere har allerede sagt opp. Og dette skjer daglig. De ansatte lurer på om alle avviksmeldingene de sender inn blir lest? Og høringsuttalelsene til budsjettet fra kommunalt foreldreutvalg , samarbeidsutvalg og organisasjonene er jo tydelige på at alle parter er bekymret for situasjonen.    

Vi leste med vantro at kommunalsjefen oppfordret til dugnadsarbeid i skolen og vi trodde knapt det vi leste. Vi gjør vårt ytterste for at skolehverdagen skal gå rundt for elever og voksne, men dugnadsarbeid hører ikke hjemme i yrkeslivet. Dugnad driver vi med på fritiden, ikke i jobbsammenheng. 

I avisinnlegget sier arbeidsgiver: "barn og unge er fremtiden, det er kjempeviktig, men det er ikke alltid bemanning er nøkkelen til alt». Men hva er så nøkkelen? Hvorfor hører dere ikke med oss før dere konkluderer? Vi som jobber i skolen og kjenner til utfordringene vet at nok lærere og miljøarbeidere til å ivareta hver enkelt elev på en god og forsvarlig måte er en forutsetning for å kunne lykkes. Vi må unngå at barn og unge faller ut av skolen, unngå at de opplever å mislykkes, eller til syvende og sist faller ut av videregående skole og ikke kommer inn i arbeidslivet.  For arbeidsgiver snakker jo om å redusere utgifter, gjør de ikke?

Vi ber om flere ressurser inn i skolen slik at vi kan få flest mulig gjennom skoleløpet og ut i arbeidslivet som gangs menneske, og levere det som faktisk er lovbestemt og forventet av oss, - uten gratisarbeid!

 

På vegne av lokallagsstyret og tillitsvalgte