Innspill til Kunnskaps- departementets strategi for utdanningsforskning 2025-2029

Utdanningsforbundet er positive til signalene om at den nye strategien skal peke ut retning for forskningsinnsatsen i utdanningssektoren i årene framover, og at den skal legge til rette for høy vitenskapelig kvalitet og samfunnsrelevans i forskning på utdanningsområdet.

Utdanningsforbundet har spilt inn til arbeidet med ny langtidsplan for forskning og høyere utdanning at vi er bekymret for at utdanning og utdanningsforskning får stadig mindre plass og oppmerksomhet. Utdanningsforbundet mener at de store utfordringene Norge, og det globale samfunnet står overfor, tilsier en langt større satsing på utdanningsforskning, herunder en kraftig satsing på lærerutdanning, samfunnsvitenskap og humaniora. Vi ser et tydeligere innslag av flerfaglighet og tverrsektoriell tilnærming i mange styringsdokumenter, og vi vil understreke behovet for å styrke forskning som gir grunnlag for tverrsektorielt samarbeid, og etterlyser en større satsing på pedagogisk forskning innenfor utdanningssektoren.

Trender

Det spørres hvilke større samfunnstrender Utdanningsforbundet mener det er viktig å få belyst gjennom forskning om og for utdanning og kompetanse i fremtiden, og hvilke store utdanningsspørsmål det er viktig å få mer innsikt igjennom forskningen framover.

Det er ikke mulig å gi et utfyllende svar på denne utfordringen, både fordi vi som kjent ikke vet hva fremtiden faktisk vil bringe, eller hva de tilsiktede/utilsiktede konsekvensene av de grepene som tas i dag vil bli. Med det forbeholdet er det en rekke samfunnstrender som det er viktige å få belyst gjennom forskning. Forskning om utdanning og kompetanse bør adressere sentrale områder som digitalisering, livslang læring, inkludering, bærekraft, globalisering, psykisk helse og fremtidens arbeidsmarked. Det er igangsatt, og varslet, omfattende endringer av lærerutdanningene som kan få store ringvirkninger for barnehagen, skolen og universitets- og høgskolesektoren. Det er naturlig at det reflekteres i ny strategi for utdanningsforskning, og at profesjonsrelevant og praksisnær forskning i lærerutdanningene vektlegges.

Les mer: Vårt innspill (pdf, 103 kB)