Forslag om nye midlertidige regler om hjemmeopplæring

Utdanningsforbundet har i lang tid etterlyst en klar og tydelig forankring i arbeidsmiljøloven og det lovpålagte helse-, miljø- og sikkerhetsarbeidet både fra departementet og ekspertgruppa i utformingen av smittevernveiledere og i smittevernarbeidet for øvrig.

Om forslaget

Forslaget omfatter endring i to forskrifter:

  • Endring i § 3 i Midlertidig forskrift om tilpasninger i reglene om barnehager, grunnskoler og videregående opplæring som følge av utbrudd av covid-19
  • Endring i § 12b i Forskrift om smitteverntiltak mv. ved koronautbruddet (covid-19-forskriften)

Forslaget innebærer at skoleeier «på skoler med mye fravær knyttet til pandemien over tid» kan beslutte at deler av opplæringen skal gis som hjemmeopplæring. Dette åpner for mer hjemmeopplæring utover dagens regelverk hvor hemmeopplæring må være spesifikt smittevernfaglig begrunnet. Departementet argumenterer for at det er mulig med en noe større fleksibilitet i organiseringen av opplæringen uten at dette går ut over elevenes rett til opplæring, oppfølging og mulighet for sosial tilhørighet.

Utdanningsforbundet støtter forslaget og mener de nye formuleringene i forslaget bedre enn i dag ivaretar bredden i de sammensatte utfordringene norsk skole står overfor under pandemien. Vi er enig med departementet i at økt fleksibilitet i organiseringen av skoledagen på klare vilkår ikke vil svekke elevenes lovfestede rettigheter. Utdanningsforbundet legger ellers til grunn at det skjønnet som er innebygd i forslaget til ny forskriftstekst, blir utøvd av ledelsen ved skolene i nært samarbeid med tillitsvalgte og i forståelse med skolefaglig myndighet i kommunen/fylkeskommunen.

Les hele høringsuttalelsen her: Forslag om nye midlertidige regler om hjemmeopplæring. (pdf)