Jenter drept ved skole i Afghanistan

8. mai ble minst 85 mennesker drept under bombing av en skole i Kabul, og de fleste ofrene var jenter. Fremdeles blir jenters utdanning av mange sett på som en trussel.

Bombingen skjedde i bydelen Dasht-e-Barchi, der de fleste innbyggerne er shiamuslimer fra folkegruppen Hazara. Både Taliban og IS har blitt mistenkt for udåden, men begge organisasjonene har nektet for å stå bak bombene.

Jenter hovedmålet

Første bomben falt mens barna var i ferd med å avslutte skoledagen, og de neste to mens de var på vei ut av bygningen. Undervisningen er delt opp slik at gutter og jenter er på skolen til ulike tider. Bombene gikk av mens det var jentenes som hadde undervisning. Det er trist og vanskelig å fatte at jenters utdanning ennå skremmer mennesker til å utføre slike grusomme handlinger. Skoler, religiøse bygninger og sykehus skal være trygge steder. Selv i krig er dette steder hvor man kan søke ly og føle seg beskyttet. Derfor er slike angrep spesielt grusomme. 

Jenter og gutters utdanning er ikke likestilte, og derfor må vi fortsette å kjempe for jenters rett til utdanning. Selv om stadig flere jenter går på skolen, så er det jentene som først blir tatt ut av skolen i familier der foreldrene må velge bort noen.

Nobelprisvinner Malala Yousafzai, som selv ble skutt i hodet av Taliban i 2012, skriver på Twitter bl.a. at oppblomstringen av terrorisme er alarmerende for fred og demokrati i Afghanistan og at verdens ledere må gå sammen for å sikre skolebarn.

EI fordømmer angrepet

Education International (EI) skriver på sine nettsider at angrepet på jenteskolen er utilbørlig og moralsk motbydelig. Lenke til EIs artikkel om bombingen

EI skriver at uten at jenter får sin rett til utdanning oppfylt ,oppnår vi ikke målet om kvalitetsutdanning for alle.
I EIs sak finner du også lenker til sakene om EIs lansering av Declaration on Schools as Safe Sanctuaries og UN: Resolution on the right to education in armed conflict areas.