Lønnsvekst: – Regjeringen sørger for at pensjonistene taper igjen, mener Unio

Unio mener regjeringen er ansvarlig for at pensjonistene har fått for lite å rutte med de siste årene. Også i år blir det magert.

Arbeidsministeren avviste Unios krav om at pensjonene må reguleres med gjennomsnittet av lønns- og prisvekst da hun møtte hovedorganisasjonene og pensjonistorganisasjonene. Det beklager Unio. Pensjonistoppgjøret blir magert også i år.

Publisert 02.04.2019 Denne artikkelen er mer enn ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon. +1år

- De siste fire årene har pensjonistene hatt betydelig nedgang i realinntektene sine. Dette skyldes ikke bare den svake lønnsutviklingen, men også måten pensjonene reguleres på, sier Unios sjeføkonom Erik Orskaug.

Dagbladet skriver dette om saken

Alderspensjonen har siden pensjonsreformen i 2011 blitt regulert med lønnsveksten minus 0,75 prosent, det skulle gi pensjonistene halvparten av den realinntektsveksten som lønnstakerne får. Dette var også Stortingets intensjon når denne reguleringsmåten ble fastsatt.

- Problemet er at denne metoden forutsetter at reallønnsveksten er på minst 1,5 prosent, sier Unios sjeføkonom. Så høy har ikke reallønnsveksten vært siden 2014. Vedvarende svak lønnsutvikling har gitt flere tusen kroner i tap for alderspensjonistene.

- Resultatet i frontfaget gir nytt år med smalhans for alderspensjonistene, sier Unios sjeføkonom.

Krever annen fordeling

Unio har i flere år krevd at alderspensjonene må reguleres med halvparten av lønnsveksten og halvparten av prisveksten. Det ville gitt pensjonistene over 5000 kroner mer i perioden 2011-2019.

- På den måten sikres pensjonistene realinntektsvekst selv om lønnstakernes reallønnsvekst blir under 1,5 pst, sier sjeføkonom Orskaug. Med Unios opplegg ville pensjonistene fått rundt 6000 kroner mer, enn med nåværende regulering.

Les hele saken hos Unio