Fagfornyelsen: Vil fjerne fagtrengselen

Et fullsatt Lærernes Hus fikk mandag blant annet oppleve (fra venstre) Bjørn Haugstad (Kunnskapsdepartementet), Live Trondstad (Elevorganisasjonen), Steffen Handal (Utdanningsforbundet) og Aslak Bonde (programleder). Foto: Marius G. Vik.

Steffen Handal krever det ryddes plass til jobbing med de nye læreplanene, mens statssekretær mener «hvetebrødsdagene» nærmer seg slutten.

Publisert 30.01.2018 Denne artikkelen er mer enn ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon. +1år

Det var stinn brakke da Utdanningsforbundet mandag arrangerte det første av mange seminarer om fagfornyelsen. Nærmere 300 personer hadde tatt turen til Lærernes Hus, samtidig som flere tusen fulgte overføringen via streaming.

Se innslagene fra seminaret om igjen ved å klikke her

– Rydd tid!

De nye fagplanene skal tas i bruk allerede høsten 2020, og Steffen Handal var klar i sitt budskap til landets rektorer og skoleeiere om å avsette tid til å jobbe med de nye læreplanene:

– Rydd tid til dette nå!

– Selv om det er lagt planer for fellestiden herfra frem til 2020, så er dere nødt til å gå hjem og redigerer dem, folkens!

For – det er en solid jobb som skal gjøres, og allerede i sin innledning påpekte Torbjørn Ryssevik at fagtrengselen var det store problemet med dagens læreverk. Statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Bjørn Haugstad, kunne ikke vært mer enig.

– En av grunnene til at vi trenger en fagfornyelse er at vi har for mange kompetansemål.

– Diagnosen har vært klar veldig lenge, og summen av alle gode begrunnelser er irrasjonell. Vi får en fagtrengsel.

Hva skal ut?

Selv om «alle» er enige i tilstandsrapporten, mener Statssekretæren likevel at problemet er at mange sliter med «Nytt på nytt-oppgaven» de har fått.

­– De har mottatt rundt 2800 innspill.

– Vi får stadige henvendelser med ønsker og krav om hva som bør inn i kjerneelementene. Det er dessverre langt færre forslag på hva vi skal fjerne, la Haugstad tørt til.

Her kan du se opptak av mandagens seminar.

Haugstad mener nemlig den enkleste delen av fagfornyelsen er den vi har vært gjennom. Nå starter den tunge.

–  Skal vi oppnå målsettingen, så er kunnskapsministerens jobb å si nei! Da er også hvetebrødsdagene over.

Du kan se opptak av hele debatten her på våre nettsider. Vi oppfordrer alle til å avholde klubbmøter om fagfornyelsen, og bruk gjerne videoene som blir lagt ut i forbindelse med seminarene som et utgangspunkt.

Hele debatten, hvor et av de viktigste punktene mot slutten av debatten var vurdering, kan du se i vinduet under.

Her kan du lese mer om fagfornyelsen.