Seier for retten til å velge tillitsvalgte på arbeidsplassen

Virke mente alle forbund ikke har rett til å velge egne tillitsvalgte på arbeidsplassen. Dette avfeier nå en fersk dom fra Arbeidsretten.
Publisert 15.03.2018 Denne artikkelen er mer enn ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon. +1år
– Dommen betyr at medlemmer av Utdanningsforbundet kan være trygge på å få sine interesser ivaretatt av egen tillitsvalgt også i virksomheter som har tariffavtale med Virke, uttaler advokat Marius Gjetnes i advokatfirma Raugland som har vært Utdanningsforbundets prosessfullmektige i partshjelpen.
Utdanningsforbundet deler hovedavtale med Norsk sykepleierforbund (NSF) og 26 andre forbund i Virke.
Bakgrunnen for saken i Arbeidsretten er at to av hovedorganisasjonen Virkes medlemsbedrifter ikke ville anerkjenne Norsk sykepleierforbunds (NFS) tillitsvalgte som lovlig valgte. Dette bestrider Arbeidsretten, som har gitt Norsk sykepleierforbund medhold.
– Dommen avklarer at retten til å velge tillitsvalgt er en selvstendig rett som det enkelte forbund har som part i hovedavtalen med Virke, sier advokat Gjetnes.
Tok ut stevning
Det var i fjor høst at NSF tok ut stevning mot Virke vedrørende forståelse av Hovedavtalen
NSF-Virke (Parallellhovedavtalen) § 6-1. Den gjelder retten til å velge tillitsvalgte i medlemsbedriftene.
Saken har hatt stor betydning også for Utdanningsforbundet, og den ble sett på som så viktig at det ble besluttet å gi støtte ved å erklære partshjelp og å delta til støtte for NSF
– Utdanningsforbundet vil ha ubetinget selvstendig rett til å velge tillitsvalgt for sine medlemmer i de virksomheter som inngår i denne hovedavtalen, og det har Arbeidsretten bekreftet nå, sier advokat Gjetnes.
– Voldsomme utfordringer
For Utdanningsforbundet har spørsmålet i saken prinsipiell betydning.
– Virke mente at hovedavtalen skulle forstås slik at de ulike forbundene måtte samordne seg om felles tillitsvalgt i de tilfeller hvor virksomheten også hadde hovedavtale med LO eller YS, forklarer Gjetnes.
– Dette ville blant annet blant annet gitt voldsomme utfordringer for forbundene når inntil 28 forbunds interesser i ytterste konsekvens skulle gis til to tillitsvalgte på deling, sier han.
Dersom Virke hadde vunnet frem med sitt syn ville det kunne få uheldige konsekvenser for Utdanningsforbundets representasjon i tilsvarende saker.
– Selv om Utdanningsforbundet ikke tallmessig er særlig store innenfor dette tariffområdet, har det stor betydning for de det gjelder da egne tillitsvalgte er en forutsetning for å kunne ivareta medlemmer lokalt og for å nå politiske mål, sier advokat Gjetnes.