Barna trenger flere barnehagelærere!

Nestleder Steffen Handal sier til NRK at mangelen på barnehagelærere i norske barnehager er alvorlig.

Publisert 16.02.2015 Denne artikkelen er mer enn ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon. +1år

"Ingen har færre lærere enn norske barnehagebarn", skriver NRK i dag, og viser til at Norge er det eneste av 25 undersøkte OECD-land som verken har 50 prosent pedagoger eller 80 prosent ansatte med barnefaglig kompetanse.

Les saken "Ingen har færre lærere enn norske barnehagebarn" her

Bare én av tre ansatte i norske barnehager har utdanning som barnehagelærer.

Les mer om bemanning i barnehagen her

Bekymret

Utdanningsforbundets nestleder Steffen Handal sier til NRK at situasjonen er alvorlig.

– Vi vet at noen barn går gjennom utdanningsløpet og omtrent ikke ser en lærer. Det fins barnehager uten barnehagelærere i det hele tatt, og det er ikke den starten vi vil gi våre minst barn, sier han.

Barnehagen er det første steget i utdanningsløpet, og barnehagelærere er avgjørende for kvaliteten. Handal forteller at Norge får kritikk for å ha så få utdannede ansatte i barnehagen.

– Ja, det har vi rett og slett fått kritikk for. Barns utdanning starter i barnehagen, derfor trenger vi flere barnehagelærere.

Kunnskapsministeren enig

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen sier til NRK at han tar problemet på største alvor.

– Utdanningsforbundet har helt rett i at vi trenger flere barnehagelærere i norske barnehager. Det vi er mest opptatt av fra vår side er innhold og kvalitet, og da er et tilstrekkelig antall barnehagelærere helt avgjørende, sier Røe Isaksen.

Flere lærere i barnehagen

Utdanningsforbundet mener at politikerne må lovfeste en bedre pedagognorm, slik at minst annenhver ansatt i norske barnehager må være utdannet som barnehagelærer.

Les mer: Derfor er barnehagelærere så viktige.